Rendhagyó kiállítással ünnepel a 250 éves BÁV

Hírek

Rendhagyó kiállítással ünnepel a 250 éves BÁV

Rendhagyó kiállítás keretében ünnepli születésnapját a legrégebben jogfolytonosan működő magyar pénzügyi vállalat. A BÁV jogelődjét még Mária Terézia alapította, ez az eredeti dokumentum is megtekinthető, akárcsak a magyar koronázási palást egy darabja. A kiállítás széles körű összefogás keretében valósult meg, hazánk öt legnagyobb múzeuma működött közre.

Az elmúlt közel 120 év során több mint 3000 műtárgy került magángyűjtőktől múzeumi tulaj-donba a BÁV közreműködésével. Ebből a hatalmas gyűjteményből 250 különlegességet mutat be a „250 éves a BÁV” című kiállítás, amely megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt is a Szent István körúti BÁV Art Aukciósház és Galériában, Budapesten. Az egyik legnagyobb ér-deklődésre számot tartó emléktárgy a magyar koronázási palást egy darabja, amit annak idején rekordáron vásárolt meg a Magyar Nemzeti Múzeum. Ezenkívül megnézhetjük többek között a 19. századi magyar romantika egyik legjelentősebb festőjének, Székely Bertalannak az Önarcképét, Johann Georg Hann ezüst levesestálját, amelynek súlya megközelíti a 10 kilo-grammot, illetve a vibráló, lenyűgöző Fischer Emil vázát, amely Pálinkás Béla tervei alapján készült. 

„A BÁV ma már egyet jelent a modern pénzügyi megoldásokkal, a professzionális műkeres-kedelemmel, illetve a művészet pártolásával is. Segítő kezet nyújtunk az embereknek a hét-köznapokban, függetlenül attól, hogy merre élnek, honnan származnak és milyen lehetősége-ik vannak. A kiállított 250 értéktárgy egytől egyig a bizalom jelképe, a magyar emberek tör-ténetének és jövőbe vetett hitének szimbólumai” – mondta Nagy Elek, a BÁV Igazgatóság elnöke. 

bav2.jpg

A BÁV történelme egyedülálló hazánkban, hiszen 250 éves fennállásával Magyarország legré-gebb óta jogfolytonosan működő pénzügyi vállalata. A Magyar Királyi Zálogház jogutódja a BÁV Zrt. jelenleg is a magyar zálogpiac vezető szereplője és a pénzügyi- és a gyorskölcsön piac meghatározó vállalata. A BÁV olyan elvek mentén tevékenykedik, mint a transzparencia, a megbízhatóság, a minőségi szolgáltatások nyújtása, a pénzügyi tudatosság edukációja a széles társadalmi rétegek számára.  

A gazdasági körülmények hívták életre az első aukciót, amelyből megszületett a BÁV másik meghatározó üzletága, a BÁV kereskedelem, amely egy újfajta kultúrát teremtett hazánkban a műkincskereskedelemben. Egyfajta összekötő hidat képez a magángyűjtők és a múzeumok között is, amely által széles társadalmi rétegek számára válik elérhetővé a kulturális kincsek palettája. A BÁV szakemberei a hétköznapokban is szorosan együttműködnek a magyar álla-mi múzeumokkal, ám az ünnepi alkalomból megrendezett tárlat még komolyabb összefogást kívánt. A tárlat létrejöttéhez öt szakmai partner – Szépművészeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Nemzeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Hadtörténeti Múzeum – is hozzájárult számos műtárggyal, hogy a jubileumot méltón ünnepelhesse meg a BÁV.

A BÁV műkereskedelmi tevékenysége során fontos küldetésének tartja, hogy a nemzeti kultu-rális kincsek felkutatásában, megőrzésében, gyarapításában, a tárgyak által közvetített kul-túrtörténet megismertetésében tevékenyen részt vegyen, támogassa a magán- és közgyűj-temények fejlődését, valamint a felnövekvő generációk gyűjtői törekvéseit. 

bav1.jpg

„A kiállításra kiválasztott tárgyak hamisítatlan esszenciáját alkotják a sokszínű és izgalmas műkincskereskedelemnek, amely csaknem 100 éve jellemzi hazánkat” – hangsúlyozta Fertő-szögi Péter, a BÁV művészeti igazgatója. Hozzátette: a gyűjtemény összeállításánál arra töre-kedtek a szervezők, hogy egy valódi aukciós esemény hangulatát teremtsék meg – természe-tesen árverés nélkül. A festmények, grafikák, bútorok, ezüsttárgyak, ékszerek, órák, érmék, üveg- és porcelántárgyak, kerámiák, legyezők és textiltárgyak reprezentálják mindazt a sok-színűséget, amit a BÁV évszázadok óta képvisel a zálogpiacon és a műkereskedelemben.

„250 éves a BÁV”

  • A kiállítás megtekinthető: 2023. október 19. – november 12. 
  • Helyszín: BÁV ART Aukciósház és Galéria, 1055 Budapest, Szent István krt. 3. 



hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
60 ezer méh segítségével készít szobrokat egy méhész
Méhek segítségével készít fantasztikus szobrokat egy lengyel méhész.


Gép- és anyagújdonságok
Kerti sétát idéznek a mai burkolat trendek
A természetes textúrájú burkolatok a föld és a kavicsok. A színes és virágos csempék a virágok és levelek. Az extra nagy csempék pedig a nagy fák és bokrok. Egy színpompás kertben tett séta élményéhez hasonlítható leginkább a burkolatipar legújabb trendjeit bemutató CERSAIE kiállítás. Természet ihlette színek és formák mindenhol.


Hírek
Elhalasztják az idei Construmát: megvan az új időpont
A járványhelyzet miatt áprilisról júniusra halasztják a Construma nemzetközi építőipari szakkiállítást.


Gép- és anyagújdonságok
Itt az idő, hogy újragondold a konyhádat!
A klasszikus konyhák csillaga leáldozóban, itt a konyha 2.0 ideje!




Gép- és anyagújdonságok

A szerethető konyhák kiállítása 2019












Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság