Így lehet otthonod a nyugalom szigete

Ötletek

Így lehet otthonod a nyugalom szigete

A legtöbbünk nem sok energiát fordít a nyílászárók megválasztására, hiszen felújítás, vagy építkezés során egy sor fontosabbnál fontosabb döntést kell meghoznunk.

Pedig érdemes egy kicsit több időt és akár magasabb összeget szánni a nyílászárókra. Nemcsak azért, mert a jó minőségű ablakok tartósabbak, hanem mert a legnagyobb hőveszteség az ablakokon keresztül távozik, így minőségi nyílászárókkal rengeteg energiát takaríthatunk meg, ami akár a rezsiköltségeken is látszódhat. Azonban emellett a nyílászárók kulcsszerepet játszanak a nyugodt és biztonságos családi otthon megteremtésében is. Cikkünkben Búcsi János, a Deceuninck szakértője hívja fel a figyelmet néhány sarkalatos pontra a betörők és a zaj elleni védelem érdekében.

A nyugalom szigete

Bizonyára a legtöbbünknek nem ismeretlen az a bosszantó érzés, amikor a szomszéd szombat reggel hat órakor áll neki füvet nyírni, vagy épp a mellettünk lakó lelkes zenészpalánta gyakorol megállás nélkül a hangszerén. Az efféle, hétköznapi, mégis zavaró hanghatások remekül kiszűrhetők jól megválasztott nyílászárókkal.

Illusztracio_2.JPG

Ha forgalmas utak, netán vasút közelében levő ingatlanról van szó, különösen fontos tájékoztatni a kivitelezőt és a tervezőt is erről, hiszen ezek extrém zajszennyezést is jelenthetnek, és persze a közúti és vasúti közlekedés más-más frekvenciával jár. A sztenderd szigetelésű ablakok kb. 35 dB-ig szűrik ki a zajokat, azonban vastagabb üvegezéssel ez növelhető akár 46 dB-ig is, amelynek alkalmazásával akár már forgalmas út mellett is nyugodtan alhatunk éjszaka. Sőt, az olyan ablakprofilok, mint a dizájn Oscar díjnyertes Elegant csodaszép megjelenése mellett akár háromrétegű üveg beépítését is lehetővé teszi.

Betörésbiztos megoldások

Ahhoz, hogy megnyugodhassunk afelől is, hogy a családunk biztonságban van, szintén rendkívül fontos a jó minőségű nyílászárók választása. Ugyanis a betörők itt hatolnak be a házakba, ez tehát az otthonunk „elsődleges védelmi vonala”. A tévhitekkel ellentétben a bűnözők elsősorban a keretet (tokprofilt) rongálják meg, hiszen az ablaküveg betörése körülményesebb és hangosabb is ennél. Érthető tehát, hogy kiemelt figyelmet érdemel a nyílászáróprofilok megválasztása. Vegyünk figyelembe olyan tulajdonságokat, mint a betörésvédelmi osztályozás, ami azt mutatja meg, mennyire nehéz megbabrálni egy-egy nyílászárót. Minél tovább tart ez a folyamat, annál kevésbé szívesen foglalkoznak vele a betörők, a tettenéréstől tartva. Egy gyakorlott bűnöző akár 15 másodperc alatt is betörhet az otthonunkba, ám ezt az időt jelentősen növelhetjük.

A Deceuninck RC2-es biztonsági besorolású Eforte ajtóprofiljai biztonsági mechanikai-fizikai elemekkel kombinálva készülnek, így minimum 3 percig ellenállnak a csavarhúzóval, fogóval, ékekkel történő betörésnek. Hamarosan pedig RC3-as változatban is elérhető lesz, amely azt jelenti, hogy az ajtónk legalább 5 percig ellenáll a két csavarhúzóval, feszítővassal történő betörési kísérletnek.

Ahhoz, hogy a legnagyobb biztonságban érezhessük magunkat, három fő pontra érdemes figyelni az ablakok választásánál: a mechanikai megerősítésre, azaz a biztonsági vasalatra és zár választásre, az elektronikus védelemre a nyílászárók környékén (riasztó, kamera), valamint a biztonsági üvegezésre.

A biztonsági üveget különösen érdemes alkalmazni, ha kisgyerekek is élnek a lakásban. Ugyanis az üvegen lévő biztonsági fólia megvédi őket a szilánkoktól, ha esetleg egy baleset során betörne az ablaküveg.

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Fa, műanyag, alumínium – ablakkeret mustra
Szakértő tippek a Deceunincktől


Gép- és anyagújdonságok
Nyílászárók tartós éke, a kilincs
Téves az az elképzelés, hogy a kilincs csak az ajtó becsukására és kinyitására szolgál. Önmagában is esztétikai értéket képvisel ugyanis, emeli ? netalán rontja ? az ajtó vagy az ablak megjelenését, miközben a nyílászárók egyik legfontosabb szerkezeti eleme.


Otthon-bútor
Rácsok helyett biztonsági ajtó
Sokan úgy érzik magukat biztonságban, ha minél több és furfangosabb zárat szerelnek fel az ajtóra. Mások az erős rácsok védelmében hisznek, gyakran félretéve az esztétikai szempontokat is. Ezeket megoldásokat egyesíti a biztonsági ajtó ? valóban biztonságot nyújtva.


Gép- és anyagújdonságok
A szürke az új fehér
A fehér szín egyértelműen a múlté – már ami a nyílászárókat illeti.


Gép- és anyagújdonságok

Ha Otthon Melege, akkor nyílászáró-csere


Gép- és anyagújdonságok

A káva hőszigetelése


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság