Fa, műanyag, alumínium – ablakkeret mustra

Gép- és anyagújdonságok

Fa, műanyag, alumínium – ablakkeret mustra

Szakértő tippek a Deceunincktől

A profilok anyagának kiválasztásakor érdemes többféle szempontot is figyelembe venni, ugyanis a választásnak nagy szerepe van az ablak szigetelőképességében is. A jól kiválasztott nyílászárókkal rengeteg energiát takaríthatsz meg, ami akár rezsiköltségeken is látszódik.

Fa, műanyag, esetleg alumínium? A modern építészet sokféle alternatívát kínál, amikor a nyílászárókra kerül sor. Mindhárom anyagnak megvannak az előnyei és a hátrányai, így a saját igényeinknek, életvitelünknek, és büdzsénknek megfelelően válogathatunk közülük. A Deceuninck szakértője, Búcsi János segít eligazodni különféle lehetőségek közt.

Fa – a hagyomány megtestesítője

Az ajtók és ablakok keretei sokáig hagyományosan fából készültek, így ezeknek a nyílászáróknak tagadhatatlanul van egyfajta nosztalgikus bája. A fa nyílászárók melegséget sugároznak, természetes látványuk kellemes a szemnek. Általánosságban elmondható, hogy az áruk nagyjából megegyezik az olyan, kiemelkedő szigetelésű és minőségű műanyag társakéval, mint például a Deceuninck passzívházakhoz is alkalmazható Eforte profiljai, az alumíniumnál pedig jelentősen olcsóbbak. Ha fa nyílászárók mellett döntünk, vegyük figyelembe, hogy a természetes anyag rendszeres karbantartást igényel: évente legalább egyszer speciális anyaggal kell őket kezelni, hogy a víz és a fagy ne okozzon károsodást, és a festék se pattogjon le róluk.

Illusztracio_2.JPG

Alumínium – a jövő manifesztációja

Futurisztikus és rendkívül elegáns megjelenése miatt méltán kedvelt az alumínium, mint nyílászáróprofil-alapanyag. A karcsú, stílusos megjelenés mellett az alumínium további előnye, hogy óriási ablakfelületek, akár teljes üveghomlokzatok is kivitelezhetők vele, ami a modern építészet egyik legkedveltebb stíluseleme. Az alumínium, tekintve, hogy fém, kevésbé jó hőszigetelési tulajdonságokkal bír, mint a fa vagy a műanyag. Ezt a technológia fejlődése egyre jobban tudja orvosolni, így a legmodernebb alumíniumprofilok hőátbocsátása egyre kevésbé tér el a fa vagy a műanyag társaiétól. Azonban, ha alumínium ablakokban gondolkodunk, mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni: ezek a nyílászárók ugyanis akár háromszor annyiba is kerülhetnek, mint a már említett, passzívházakhoz is megfelelő prémium kategóriás Eforte PVC ablakok. Szépsége miatt az alumínium megjelenését a design Oscar díjas Deceuninck Elegante termékcsaládja eleveníti fel, amely olcsóbb és jobb szigetelő alternatívája lehet az alumínium profiloknak.

Illusztracio_3.JPG

Műanyag – sokoldalú teljesítmény

A PVC nyílászáróprofilok napjainkra a legnépszerűbb opcióvá váltak az ablakok és ajtók esetében egyaránt. Nem véletlenül, hiszen számosszempontból többet nyújtanak, mint a fából vagy alumíniumból készült változatok. Rendkívüli szigetelőképességgel rendelkeznek, sőt egyes PVC profilok (például Eforte és Elegante) minimális energiaigényű passzívházakhoz is használhatók, így rengeteg energiát takarítanak meg számunkra, ami a rezsiköltségeinken is érzékelhető lehet. Mindezek mellett a karbantartásuk pofonegyszerű, szinte nem is igényelnek különösebb törődést, mégis hosszantartó szolgálatot tesznek: élettartamuk akár 60 év is lehet. Sokakban azonban még mindig az unalmas, fehér színű PVC profilok képe él, pedig első megjelenésük óta rengeteget fejlődött a kínálat. A Deceuninck például 40-féle dekorral kínálja ablakait, melyek közt találunk élethű famintázatokat, fémhatású, az alumíniumra megszólalásig hasonlító dizájnt, de akár olyan trendszínekben is gondolkozhatunk, mint a vörös vagy a zöld. A PVC profilok ára jóval az alumínium alatt van, sőt még a fa nyílászáróknál is olcsóbb lehet.

Ha pedig azon aggódnánk, hogy a műanyag választásával ártunk a környezetünknek: ne tegyük. A PVC profilok kiválóan újrahasznosíthatók, és a gyártás során újrafelhasználhatók. A Deceuninck számára a fenntartható gyártás kulcsfontosságú, így a profilok előállítása során keletkezett hulladékot, továbbá a lecserélt és kidobandó régi műanyag profilokat újrahasznosítják, ezekből készül az új termékek profilmagja. Az újrahasznosított anyag tulajdonságai megegyeznek a szűz anyagéval, az esztétikai különbség pedig nem látható.

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Karácsonyi dekoráció skandináv stílusban
Készíts skandináv karácsonyi dekorációt fából! A gyerekek bevonásával a dekoráció elkészítése vidám közös időtöltés egy hideg délutánon.


Gép- és anyagújdonságok
Szakemberkereső a Praktikernél
A munkaerőhiány miatt nehéz megbízható mesterembert találni országszerte, ezért új szolgáltatással bővítette palettáját a Praktiker.


Kert-balkon
Mindent vágó Fiskars olló
Itt a tavasz, és ezzel megkezdődött egy mozgalmas időszak a kertészek számára. Az egyik feladat a hosszú tél során elhalt gallyak eltávolítása.


Hírek
Thermo-Tek Lm Air Alu
A kiválóan alkalmazható alufólia kasírozású ásványgyapot lamell, kör és négyszögletes keresztmetszetű légcsatornák és csővezetékek szigetelésére alkalmas.


Otthon-bútor

Szalagparkettázás


Gép- és anyagújdonságok

Nem kopik ? új, kopásálló parkettalakk


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság