Verdi: Aida - Koncertszerű előadás négy felvonásban, egy szünettel

Hírek

Verdi: Aida - Koncertszerű előadás négy felvonásban, egy szünettel

Már Kocsis Zoltán is fontosnak tartotta, hogy a Nemzeti Filharmonikusok programján szerepeljenek teljes operák – ennek köszönhetjük az emlékezetes Richard Strauss-produkciókat, valamint Schönberg Mózes és Áron című művének rekonstrukcióját (ez szintén Kocsis munkája volt).

Vashegyi György is súlyt helyez arra, hogy a zenekar és a kórus időnként egy teljes opera megszólaltatására vállalkozva kínáljon különleges élményt közönségének. A Nemzeti Filharmonikusok Opera bérletének első előadása Verdi Aidája, minden idők egyik legnépszerűbb zenés színpadi műve – nemzetközi szereposztásban.

Giuseppe Verdi Antonio Ghislanzoni szövegére komponálta az Aidát. A négyfelvonásos opera a kairói operaházban hangzott fel először 1871. december 24-én, a nagybőgővirtuóz Giovanni Bottesini vezényletével. Ezt a premiert jórészt államfők és politikusok látogatták, ezért Verdi, aki nem is ment el Egyiptomba, az 1872 februárjában lezajlott milánói előadást tekintette a mű igazi ősbemutatójának.

Az előadás olasz címszereplője, a sokféle stílusban járatos Roberta Mantegna a trevisói Toti Dal Monte (2015) és a Marseille-i Vincenzo Bellini Énekverseny (2016) győztese. A Radamest alakító Alfred Kim koreai tenor, aki 1997-ben Bécsben, egy évvel később Münchenben nyert nemzetközi versenyt. Az előadás nemzetköziségéért szavatol még Amnerisként a francia mezzoszoprán, Clémentine Margaine és a román bariton, Alexandru Agache, aki Amonasro szólamát kelti életre. Rajtuk kívül olyan magyar énekesek emelik az előadás színvonalát, mint Palerdi András (Ramfis), Kovács István (Király), Dékán Jenő (Hírnök) és Busa Gabriella (Papnő). Aki látta már vezényelni az utóbbi években Magyarországon egyre népszerűbb olasz karmestert, Riccardo Frizzát, tudja, hogy az előadás jó kezekben lesz.

  • 2023. október 26. csütörtök 19.00 Müpa

GIUSEPPE VERDI: Aida

  • Aida - Roberta Mantegna 
  • Amneris - Clémentine Margaine
  • Radames - Alfred Kim
  • Amonasro - Alexandru Agache
  • Ramfis - Palerdi András
  • Király - Kovács István
  • Hírnök - Dékán Jenő
  • Papnő - Busa Gabriella

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Riccardo Frizza

enekkar.jpg

Fotó: Csibi Szilvia




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Gallery Weekend Budapest: Egybefonva - A kapcsolódás dimenziói
A kapcsolódás alapvető emberi szükséglet. A kapcsolat olyan egységélmény, amelytől fejlődünk, többnek érezzük magunkat, és amely további új lehetőséget, új perspektívát nyit meg előttünk - nélküle a minket körülvevő világban elveszettnek tűnhetünk. A 2023/24. évadnyitó művészeti fesztiválja, a Gallery Weekend Budapest ennek jegyében várja szeptember második hétvégéjén a kortárs művészet iránt érdeklődőket.


Gép- és anyagújdonságok
A szerethető konyhák kiállítása 2019
A jubileumi 10. Konyhakiállításon olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhatsz, amelyekkel korábban még soha!


Hírek
Szeptember második hétvégéjén jön a 31. Budapest Borfesztivál
30 év alatt sokunk számára már-már természetessé vált, hogy a nyártól méltó módon, egy felejthetetlen parti keretében búcsúzzunk. Nincs is erre jobb alkalom, mint a pazar díszletek között megrendezett Budapest Borfesztivál, mely idén számos újdonsággal, káprázatos kínálattal és hatalmas területtel várja a borkedvelő nagyközönséget.


Hírek
Ezek a legjobb megbújó terek a városban
A Kossuth vagy a Szabadság teret mindenki ismeri, de ki hallott már a Csaba térről? A főváros környezeti gazdagságához azok az ismeretlen, sokszor eldugott terecskék is hozzátartoznak, amelyekről szinte csak a helyiek hallottak – nekik viszont ezek jelentik az élő természetet, a kikapcsolódást, a zöldet, a nyugalmat. Íme Budapest eldugott, "titkos" terei!
















Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság