Ezek a legjobb megbújó terek a városban

Hírek

Ezek a legjobb megbújó terek a városban

A Kossuth vagy a Szabadság teret mindenki ismeri, de ki hallott már a Csaba térről? A főváros környezeti gazdagságához azok az ismeretlen, sokszor eldugott terecskék is hozzátartoznak, amelyekről szinte csak a helyiek hallottak – nekik viszont ezek jelentik az élő természetet, a kikapcsolódást, a zöldet, a nyugalmat. Íme Budapest eldugott, "titkos" terei!

A bevezetőben említett Csaba tér a XVII. kerületben van, és többek között arról híres, hogy már akkor Csaba térnek hívták (a múlt század '70-es éveiben), amikor még nem volt akkora divat Csaba királyfiról, vagy más néven Csaba vezérről köztereket elnevezni. A tér egyik nevezetessége egy kőszobor, amely magát Csaba vezért ábrázolja, a másik pedig egy gesztenyefa, amely egy évben kétszer is virágzik. Utóbbi a gyakorlatban úgy néz ki, hogy augusztusra elszáradnak és lehullanak róla a levelek, szeptemberben pedig kivirágzik megint – igaz, akkor már csak egy-két új levelet növeszt hozzá, és a második virágzásból már nem lesznek gesztenyék.

A kétszer virágzó gesztenyéknél egyébként érdemes egy pillanatra megállni, mert a jelenség mostanában egyre gyakoribb, és szorosan összefügg az emberi civilizáció szén-dioxid-kibocsátása által kiváltott klímaváltozással. Konkrétan arról van szó, hogy a fölmelegedés következtében elszaporodott a gesztenyefák aknázómoly nevű kártevője, tömeges korai lombhullást okozva. A lobjuk vesztett fák egy része azután úgy gondolja, hogy másodszor is nekifut a vegetációs időszaknak, némi levél- és virágnövesztést produkálva. Sajnos ez a szokás nem használ, hanem inkább árt az érintett fáknak, fölöslegesen pazarolva a biológiai erőforrásokat.

Szintén kevesek által ismert, bár a központhoz jóval közelebb, a XII. kerületben van a Hollósy Simon tér, ami hivatalosan utca, bár olyannyira térnek látszik, hogy még játszótér is van rajta. Ha bekanyarodunk a Böszörményi útról a Hollósy Simon utcán, amely itt még valóban utca, az út egy hurokban folytatódik, és egy kintről nem is látható, házakkal sűrűn körülvett fás terecskét fog közre. A csöndes zug olyannyira népszerű, hogy a lakások mindig drágábbak itt, mint a környező utcákban, jelezve: az emberek még egy viszonylag zöld kerületben is nagyra értékelik a természet közelségét.

fust3.jpg

Erre egyébként a II. kerületben, a Duna közelében is találunk meggyőző példát, ahol a folyóval és egymással párhuzamosan futó Lipthay és Frankel Leó utcák közül mindig a Frankel Leó adott szakasza a drágább – annak ellenére, hogy a Lipthay van közelebb a Dunához –, egyértelműen azért, mert a Frankel Leó utca fákkal szegélyezett, a Lipthay utca viszont kopár.

A közeli Fő utcának szintén van egy „titkos” tere, a Tarasz Sevcsenko tér, amely egy görögkeleti templommal és egy török fürdővel is büszkélkedhet, mellesleg pedig árnyas, tüdőt-lelket felfrissítő átjárást kínál a Királyfürdő felé. Ha tekintetbe vesszük, hogy ez a tér a mindig zsúfolt Fő utca, Margit körút és Csalogány utca között húzódik (vagy inkább bújik meg), nem is kell tovább magyarázni a népszerűségét: a fák megszűrik a zajt, a port, illetve a szén-dioxidot, és egy pillanatra szinte elfeledtetik, hogy egy kétmilliós világváros talán legforgalmasabb zónájában vagyunk.

Okos megoldásokkal a hétköznapi energiahasználat és széndioxid-kibocsátás csökkenése nem befolyásolja negatívan az életminőséget, sőt a komfortérzetünket is növelheti! Vagyis a cél nem az, hogy lemondjunk valamiről, hanem sokkal inkább az, hogy – a ténylegesen fölösleges kibocsátásokat elhagyva –nap mint nap csökkentsük az ártalmakat és a környezeti terhelést, és mindeközben hatékonyan járulunk hozzá ahhoz, hogy az életünk környezeti és gazdasági értelemben is fenntarthatóbb legyen.

A környezeti terhelés problémája a városban élve a legszembetűnőbb, hiszen a kényelmes városi életmódunkhoz számos magas károsanyag-kibocsátással járó tevékenység kapcsolódik. Jó hír, hogy a városi élet legtöbb területén van lehetőségünk van arra, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátást. Például egy olyan káros szokás, mint a dohányzás esetében is mérsékelhető a kibocsátás mértéke, hiszen a füstmentes technológiák lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint az égéssel és füsttel járó hagyományos dohánytermékek. A leszokásnál persze soha nincs jobb megoldás, de a le nem szokó felnőtt dohányzók számára kulcsfontosságú lehet a hiteles forrásból történő tájékozódás, hiszen minden apró lépés számít az ártalomcsökkentés felé vezető úton!


A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Phillip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült.

www.fustmentes.hu (x)

Fotó: Shutterstock




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Kényelmes és egészséges matracok
A Levital matraccsalád a II. világháború óta az első olyan magyar fejlesztés és technológiai újítás, amely szabadalmi védettséget kapott az USA és EU területén ebben a szegmensben.


Hírek
Idén valósítsd meg velünk a terveid!
A CONSTRUMA Otthonteremtési kiállítási csokor idén április 10-14. között várja mindazokat, akik éppen álmaik otthonát építik, a meglévő felújítását tervezik, vagy csak érdeklődnek a legújabb építőipari, épületgépészeti, lakberendezési megoldások iránt. A csokor kiállításai, a CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás és az OTTHONDesign Otthonteremtési szakkiállítás ebben az évben is rengeteg megoldást, ajánlatot, akciót kínál minden érdeklődőnek.


Hírek
Verdi: Aida - Koncertszerű előadás négy felvonásban, egy szünettel
Már Kocsis Zoltán is fontosnak tartotta, hogy a Nemzeti Filharmonikusok programján szerepeljenek teljes operák – ennek köszönhetjük az emlékezetes Richard Strauss-produkciókat, valamint Schönberg Mózes és Áron című művének rekonstrukcióját (ez szintén Kocsis munkája volt).


Ötletek
Illóolajok és diffúzorok: az egészség és jólét titka
Az, hogy az illatok erőteljesen hatnak az emberi szervezetre, tény. Ahogy az is az, hogy ezt az előnyt, vagy mondhatni lehetőséget egyelőre még kevesen használják ki. Pedig rengeteg minden van benne. Túlzás nélkül állítható, hogy az illatok segítségével megváltozhat a világ, hiszen a világ megélése, tapasztalása belső folyamat, és az aromák pont, hogy az érzelmekre hatnak első körben, aztán természetesen a fizikumra is.




Gép- és anyagújdonságok

A szerethető konyhák kiállítása 2019












Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság