– A csorba élű kések ellen küzdöttem már mindennel – írta –, különböző fenőkövekkel, csiszolókkal, sarokcsiszolókkal, köszörűkkel. Az utóbbiakkal az a probléma, hogy nem tartoznak a csendes gépek kategóriájába. Fent a negyediken az említett gépeket nem illik használni a magas zajszint miatt, a garázsba meg lusta vagyok lemenni egy kés megélezéséért. A nagyáruházakban kapható élezők nálunk nem váltak be. Arra a gondolatra jutottam, hogy szert teszek egy fenőacélra, amit a hentesek, böllérek is használnak. Némi kutakodás után megtudtam, hogy három fajtája van. Akad, amely hosszában barázdált, van aminek a felületén apró kemény szemcsék vannak, és végül létezik a polírozós. Nekem az első kettőt ajánlották. Ebből is a jobbikat kell vásárolni, mert a gagyival nem megyünk semmire. Németországból már hoztak volna tizenötezer forintért. A neten keresgélve tudtam volna vásárolni tizenkettőezerért. Hát egy kicsit zsebbe nyúlós a dolog. Ekkor jött az ötlet! A kör alakú reszelő. Nem a durvát, hanem a finomabbikat kell választani. A használat ugyanaz, mintha fenőacélt használna az illető. Igaz, a művelet befejezése után érdemes a kést valami finom szemcsés fenővel áthúzni. A keletkező apró sorják eltüntetése érdekében én porcelán rudat használok, de jó a finomszemcsés fenőkő is.
A fenés két irányú lehet! Ha felém néz a kés éle, magamra húzom a reszelőt és ha a foka van felém el tolom magamtól. Mint ahogy mellékelt képek ábrázolják – az alkalmazáshoz nem kell nagy ügyesség.
Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.