Nyaranta nincs is jobb, mint grillpartikat szervezni a hátsó kertben, ízletes finomságokkal, és alaposan behűtött italokkal. Utóbbiról azonban a legtöbb házigazda hajlamos elfeledkezni, így a sörök és üdítők túl melegek a vendégek érkezésekor, sokat kell várni, hogy megfelelően lehűljenek a jégben. De nem akkor, ha a mi tippünket veted be a probléma megoldására!
Mindannyiunk szerencséjére a közelmúltban készült egy „tanulmány”, amelynek szerzői a sör lehűtésének leggyorsabb módját keresték, összesen 8, az interneten népszerű trükköt próbáltak ki és hasonlítottak össze. Ezek közül egy kiemelkedően jól teljesített, a győztes mindössze 30 perc leforgása alatt 20,5 °C-ról 1,6 °C-ra hűtötte a sört, egy óra alatt pedig 0 °C alá vitte a hőmérsékletét.
A fenti kísérletből az derült ki, hogy a sör lehűtésének leggyorsabb módja, ha egy vödör hideg, jeges vízbe helyezed, amihez előzőleg adtál egy kis sót is. Ennek oka, hogy a sós víz fagyáspontja alacsonyabb, mint a simáé. Ha csak szimplán jeget és vizet töltesz a vödörbe, körülbelül 0 °C körül lesz majd a hőmérséklete, vagy egy nagyon picit efelett.
Amikor azonban sót is keversz hozzá, képes leszel tovább hűteni, vagyis nulla alá mehetsz. Ezek a 0 °C alatti hőmérsékletek alkalmasak arra, hogy villámgyorsan és jó alaposan lehűtsék kedvenc italodat, így már semmi nem állhat a nyári összejövetelek útjába!
2025. június 18. 12:10
Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.