
A rendszeres használat minden pengét kikezd, az olló pedig tulajdonképpen nem más, mint két kés egy csavar körül, szóval természetes, hogy életlenedik. Ugyanakkor bármikor megélezheted, pont úgy, ahogyan a konyhakéseidet: nem kell más, csak egy élezőkő és egy kis odafigyelés!
A legfontosabb eszköz az élezőkő, amely barkácsáruházakban általában könnyedén beszerezhető. A kétoldalú kövek praktikusak, a durva oldal a nagyon tompa pengéknél segít, a finom oldal pedig megfelelő a végső simításokhoz. Ha megvan a kő, csavard szét az ollót csavarhúzóval, így külön tudsz majd dolgozni mindkét pengén.
Helyezd a pengét az élezőkőre úgy, hogy a ferde vágóél nézzen feléd. Ezután döntsd addig, amíg a ferde rész teljesen rá nem simul a kőre. Ez kulcsfontosságú, hiszen ettől lesz egyenletes az élezés.
Húzd a pengét lassan és egyenletesen magad felé, mindig a ferde élre támaszkodva. Ismételd a mozdulatot addig, amíg a penge éles nem lesz. Ha a durva oldalon kezdtél, néhány húzással fejezd be a finom oldalon.
Ugyanígy járj el a másik pengével is. Amikor elkészültél, finom sorja jelenhet meg a széleken, ami teljesen természetes.
Csavard vissza az olló pengéit a nyelébe, majd nyisd és zárd néhányszor, hogy a sorja leváljon róla. Ezután próbavágással ellenőrizd az eredményt, például papíron vagy tetxilen. Ha szükséges, ismételd meg az élezést.
2025. november 11. 19:00
Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.