Ezt kell tudnod az eldobható italosdobozok visszaváltásáról

Hírek

Ezt kell tudnod az eldobható italosdobozok visszaváltásáról

Január 1-jétől lehetőség lesz visszaváltani a PET- és üvegpalackokat, valamint az alumínium italosdobozokat is, amelyek darabja 50 forintot ér majd. Ha te is rendszeresen iszol jegeskávét, energiaitalt, különböző üdítőket a fent felsorolt, úgynevezett egyutas csomagolóanyagokból, akkor most figyelj! Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, mire érdemes figyelned a jövő évtől.

Az Európai Unió tagállamaiban – köztük hazánkban is – számos intézkedés kerül bevezetésre annak érdekében, hogy a megtermelt hulladékok volumene csökkenhessen, valamint a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében, az újrahasznosítható hulladékok a lehető legjobb helyre kerülhessenek. Ezt a célt szolgálja például az ún. egyutas, azaz az eldobható csomagolások – a PET- és üvegpalackok mellett, a fémből készült italosdobozok – visszaváltása is, amely 2024. január 1-jével lép életbe Magyarországon. A visszaváltás feltétele az egész országban – a legkisebb településeken is – biztosított lesz, vagy automatákon vagy kézi visszaváltó pontokon keresztül. Európában már több országban is sikeresen működnek az ehhez hasonló visszaváltó rendszerek, így nincs más hátra, minthogy tudatos szemléletváltással, a magyar lakosok is hozzájáruljanak a fenntartható törekvésekhez.

Gyűjtsd szelektíven!

A jól működő újrahasznosítási rendszer feltétele természetesen az, hogy tudatosan, szelektíven gyűjtse mindenki a hulladékot. Az alumíniumdobozok tekintetében már Magyarországon is elindult egy összefogás, hiszen az Every Can Counts (ECC) program hazai képviselete, a Minden Doboz Visszajár civil kezdeményezés 2010 óta dolgozik azon, hogy tudatosítsa: az alumínium értékes és hasznos nyersanyag, újrahasznosításában rendkívüli lehetőség rejlik. A jövő évtől a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja össze és üzemelteti az egész országban a kötelező visszaváltási díjas rendszert, de a cél mit sem változik: a hazánkban évente forgalomba kerülő 1,3 milliárd alumíniumdoboz minél nagyobb része benne maradjon az újrahasznosítás körforgásában.

minden doboz visszajár-aluminium.jpg

Figyelj tudatosabban az egyes csomagolóanyagokra!

Végignézve az élelmiszerüzletek polcain tapasztalhatod, hogy az üveg és a PET-palackok mellet egyre több aludobozos termék található. És ez nem véletlen! Az alumíniumból készült csomagolóanyag mellett nem csak az szól, hogy végtelenszer újrahasznosítható, hanem az is, hogy minden újrahasznosított aludoboz 95%-kal kevesebb energia felhasználásával készül el, egy új doboz előállításához képest.  Talán hihetetlen, de ez azt jelenti, hogy egyetlen doboz előállításával annyi energiát lehet spórolni, amennyi elég egy laptop három órányi működtetéséhez!

Figyeld a logót!

Minden egyutas csomagolóanyagnak 50 forint lesz a visszaváltási díja, de nagyon fontos, hogy csak azok a palackok és dobozok válthatóak majd vissza, amelyeket 2024. január 1-je után hoztak forgalomba és látható lesz rajtuk egy figyelemfelkető logó is. Nem érdemes tehát már most félre rakni a csomagolóanyagokat – amit most gyűjtesz, illetve amelyeken nem látsz logót, annak a szelektív gyűjtőzsákokban van a legjobb helye.

Keresd a visszaváltási pontokat!

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. már megkezdte a rendszer feltételeinek kialakítását, valamint a visszaváltó automaták telepítését. A 400 négyzetméter alapterületűnél nagyobb áruházakban visszaváltó automaták lesznek kihelyezve, ezt a lehetőséget pedig igénybe vehetik a 200 és 400 négyzetméter közötti alapterületű boltok is. A kisebb egységek pedig – amelyekből várhatóan több ezer lesz az országban – kézi gyűjtőpontokként csatlakozhatnak a rendszerhez.

Alakítsd ki a rutint!

Teljesen mindegy, hogy nagyvárosban vagy kisebb településen élsz, hiszen jó eséllyel találni fogsz a lakhelyedhez közel eső visszaváltási pontot. A rendszer lehetővé teszi majd, hogy tetszés szerint akár 1-2 darabot váltsd vissza, de azt is biztosítja, hogy akár nagyobb darabszámban válts vissza egyszerre az összegyűjtött palackokat. Alakítsd ki úgy a heti vagy havi rutint, hogy az a lehető legpraktikusabb legyen számodra: kösd össze például a nagyobb bevásárlást az újrahasznosítható hulladékok visszaváltásával, így nagyobb idő és energiaráfordítás nélkül is tehetsz te is a környezetvédelemért.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Évi 30,5 kilogramm műanyag csomagolási hulladék jut egy magyarra
Statisztikai adatok szerint Európában az összes műanyag-felhasználás 40 százalékát csomagolásra használják, Magyarországon pedig évi 30,5 kilogramm műanyag csomagolási hulladék jut egy főre.


Hírek
Lebomló virágcserepekkel csökkenti műanyagfelhasználását a SPAR
A környezetbarát cserepek érdemben redukálják a vállalat műanyagfelhasználását.


Ötletek
Így lehetsz környezettudatosabb az ünnepi vendégségek idején is
A közös étkezések az ünnep talán legkedvesebb részei mindenki számára. Szeretünk ilyenkor bőséget varázsolni az asztalra, ám egy kis odafigyeléssel a pazarlást felválthatja a tudatos gondolkodás is, ami nem csak a pénztárcánknak, hanem a Földnek is jól fog esni!


Ötletek
Hozz ki többet a fürdőszobádból
Egy fürdőszoba felújítása nemcsak a pénztárcánkat terhelheti meg, de sokan aggódhatnak a szakemberek miatt is. Pedig az otthonosabb, rendezettebb fürdőszoba kialakításához se drága megoldásokra, se plusz munkaerőre nincs szükség. Egy alapos szortírozással, praktikus ötletekkel és tudatos termékválasztással többet kihozhatunk ebből a kis helyiségből, mint gondolnánk.
















Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság