Ne menjen füstbe a biztonság!

Gép- és anyagújdonságok

Ne menjen füstbe a biztonság!

Bár kevés szó esik róla, a jó kémény a biztonságos és hatékony otthon egyik kulcseleme.

Az előírásoknak nem megfelelő, elhanyagolt kémények komoly veszélyt jelentenek. Az újHÁZ Centrum szakértői segítenek elkerülni a buktatókat.


Megnövekedett a kéménytüzek száma az elmúlt években a szilárd tüzelésű berendezést használó házakban a katasztrófavédelem közlése szerint. Az ok legtöbbször a nem megfelelő tüzelőanyag használata és a kémények karbantartásának hiánya. Pedig az előbbi nem csak hogy jogszabályba ütközik, de környezetszennyező, egészségkárosító és a kéményekben életveszélyes állapotot is előidézhet – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Szilárd tüzelőanyagok és fűtőolaj használata során korom- és kátrány rakódik le a kéményekben, a nem megfelelő tüzelőanyag használata pedig a réteg vastagodásával a kémény belső keresztmetszetének szűkülését okozza. Emiatt a tüzelőberendezés nem kap elég levegő-utánpótlást, így szívóhatás alakul ki a kéményben és az égéstermék visszaáramlik a lakótérbe, füst-, illetve szénmonoxid-mérgezést okozva. A kéményben lévő vastag korom- és kátrányréteg intenzív fűtés esetén a nagy külső- és belső hőmérséklet-különbség hatására belobbanhat, a tűz pedig könnyen átterjedhet az épület más részeire. Ezek a veszélyek meglepően sok helyen fenyegetnek: a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. 2015-ös adatai szerint az ország négymillió kéményéből másfél millió azonnali felújításra szorulna. A lecsapódó kondenzvíz okozta szétfagyás, az ellenőrizhetetlen működés, vagy épp a túl sok vagy túl nagy teljesítményű tüzelőberendezés használata mind komoly veszélyeket hordoz.

 
Biztonság az első lépéstől


Ahhoz, hogy egy kémény valóban biztonságos legyen, komoly figyelmet kell fordítani rá már a szakszerű tervezéstől kezdve. Ezt gépész tervező végzi, majd a tervet engedélyezteti az építési hatósággal és a kéményseprőkkel. A minőségi kéményhez elengedhetetlen az is, hogy a kivitelezést minősített szakember végezze. Az építés megkezdése előtt a tervezővel, felelős műszaki vezetővel egyeztetni kell a kéménytisztító ajtó és a füstcsőcsatlakozó helyét és irányát, valamint azt is, hogy ha arra szükség van, akkor milyen módon kell megerősíteni a kémény szabadon álló szakaszát. Emellett az illetékes kéményseprőszolgáltató javaslata alapján kell dönteni a második tisztítóajtó helyéről, ami a padlástérben vagy tetőjárdán helyezkedhet el.


Komplex, egyszerű és biztonságos megoldást jelentenek az előre gyártott kéményrendszerek. Ezek mára szinte elengedhetetlen részei egy modern háznak, hiszen az energiatakarékos fűtés ennek megfelelő, profi kéményt is megkövetel. A korszerű fűtéstípusokkal olyan égéstermékek jelentek meg, amelyek ellen az egészségünk megőrzése érdekében jobban kell védekezni, ehhez pedig a professzionális és megfelelően karbantartott kémény is hozzájárul. A modern kéményrendszerek rendkívül biztonságosak, az építési idejük rövid, ráadásul még esztétikailag sem hagynak kívánnivalót maguk után – hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői.

Hogyan válasszunk?

A kémény kiválasztásánál elsődlegesen figyelembe kell venni, hogy mennyi és milyen berendezést szeretnének belekötni. Az sem mindegy, hogy egy kémény milyen anyagból készül, bár minden, a piacon elérhető típusnak megvannak a maga előnyei. A kerámiakémény – például a magyar Bakonytherm terméke – mellett a természetes alapanyag és a könnyebb beépíthetőség szól, a betonelemekből készült kémény viszont tartósabb lehet. A tartósabb anyagokra ráadásul a gyártók összetettebb és hosszabb idejű garanciát adnak – hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői. Példa erre a Schiedel UNI Plus kéményrendszere, amelyre 30 év teljes körű garanciát vállalnak. A hatékony üzemeltetéshez az alapvető minőségi kritériumok mellett a hőszigetelés is nagyban hozzájárul. A fokozott hőszigetelésű Leier LSK kéményrendszerek üzemeltetése még takarékosabb, és az integrált hőszigetelésnek köszönhetően a kémény kerülhet akár a házfalon kívülre is. Ráadásul 33 éves garanciát vállalnak termékeikre.
Ahhoz, hogy a hosszú távon kielégítő és biztonságos működést biztosítani tudjuk, alapvető, hogy csak minősített terméket szabad beépíteni – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. Ezen belül a teljesítménynyilatkozat tartalmát, valamint a gyártói garanciák közötti különbséget érdemes megnézni, de a széles választékban való eligazodáshoz érdemes szakértő segítségét kérni. A működtetés során az alapvető biztonságunk érdekében fontos, hogy a bekötött berendezéseket kizárólag az előírt fűtőanyagokkal működtessük, és ne feledkezzünk el a kémény érvényes előírások szerinti gyakoriságú, szakszerű tisztíttatásáról sem!

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Kémény-kisokos
A mondás szerint, aki kéményseprőt lát, szerencsét talál! Ha ebben nem is kell hinnünk, csak a rendszeres kéményrendszer- és fűtőberendezés-ellenőrzéssel tudhatjuk biztonságban a családunkat. Tippek és tanácsok, hogy minden rendben legyen kéménytájon.


Ötletek
Ellenőriztessük a kéményt!
Évente több tucat baleset történik a rendszeres kéményellenőrzés elmulasztása miatt. Pedig a megelőzés egyszerű!


Otthon-bútor
Környezetbarát kéményszigetelés
A Top-Flex egy tökéletes megoldást kínál a kémények szigetelésére. A beépítéshez elegendő egy olló és egy kés. Könnyedén felhasználható, és ha idővel cserélni kívánjuk, akkor hulladékként újrahasznosítható, szemben a korábbi anyagokkal. Szigeteljünk együtt!


Szerszám-anyag
Huzatfokozó és huzatszabályozó
A Grox huzatfokozó és huzatszabályzó termékcsalád a mindennapokban segít a fűtési és szellőzési problémák megoldásában. Már az 1960-as években használtak azonos az elven működő berendezéseket az Egyesült Államokban és a dél-európai országokban.
Kert-balkon

Grillsütők


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság