Épületmakettek gyufaszálakból

Ötletek

Épületmakettek gyufaszálakból

Sokan, sokszor mondták már, hogy szabadidőnket nem csak a mobilunkon posztokat görgetve tölthetjük el. Csakhogy a kreatív alkotás nem mindenkinek jut eszébe. A pécsi Nichter Péter makettjei azonban kiváló példái annak, hogy némi ötleteléssel és tervezéssel, majd munkával gyönyörű dolgokat készíthetünk.

Péter 2005-ben, 15 évesen a születésnapjára kapott egy dobozt, amelyben sok gyufaszálszerű fadarab, ragasztó, egy vágóeszköz, valamint egy leírás volt, hogy miként áll össze ezekből az Eiffel-torony. Ezt követően jött az ötlet, hogy miért ne készíthetné el a környezetében lévő ismertebb épületek makettjét saját „tervezés” alapján.

Készített néhány képet, majd számítógéppel a képek segítségével létrehozta a rajzokat, végül az arányok alapján meghatározta a méreteket és elkezdte a munkát. Sok türelem, kitartás és szabadidő kellett hozzá, de végül elkészült három ismertebb pécsi épület makettje gyufából, amelyeket cikkünkben is bemutatunk. Azóta is díszítik Péter szobáját és büszkeséggel töltik el, ha rájuk pillant.

Anyagszükséglet

A makettekhez Péter a kereskedelmi forgalomban kapható gyufát, sniccert, Henkel Palma Fa ragasztót, a tervezéshez pedig saját készítésű fényképeket és grafikai programot használt.

A Pécsi Székesegyház, 1:75

A székesegyház látképe.

A legnagyobb a három makett közül, és a legtovább készült.

12 000 szál gyufa és a belső merevítéshez 20 m hurkapálca kellett hozzá.

 

A felhasznált gyufaszálak számának meghatározása a makett súlyából, arányok számolásával történt.

 

A Pécsi TV Torony, 1:320

A tévétorony látképe Péterék házának tetejéről készült.

A nagyon szép és tökéletesen valósághű maketthez a másik kettőhöz képest kevés, „alig” 850 db gyufa kellett.

 

Az elkészültét követően Péter írt az Antenna Hungária vezetésének, mellékelve néhány képet a makettről, aminek köszönhetően 2007-ben betekinthetett a torony vendégek által nem látogatható részeibe is, és a kilátószint feletti részről is kinézhetett Pécsre. Azóta is kellemes emlékként gondol a látogatásra.

 

Pécs-Belvárosi Templom (Dzsámi), 1:75

 

Érdekessége a kupola, amelynek elkészítéséhez Péter egy elhasznált bőrlabda belsejét használta. Felfújta a kívánt méretre, papírral bevonta és arra építette fel a kupolát.

 

Az építményhez 11,6 méternyi hurkapálca és 4200 db gyufa kellett.

 

Erről a templomról is szép emlékei vannak Péternek, néhány alkalommal lehetősége adódott az orgonáján gyakorolnia.

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
A fürdő felújítva jó!
Régi építésű családi házban lakik Süle Gabriella Budapesten. Amikor a ház épült, közkedvelt volt a mennyezetre lambériát rakni. De ez régen volt.


Ötletek
Ültetőeszköz gyors munkához
Szőlővessző, málna, egyéb cserje, kisebb facsemete lágyabb, puhább, homokos talajba való ültetéséhez használható a képen látható egyszerű „készlet”.


Ötletek
Klímamentes megoldások: 5 tipp a lakás lehűtésére
Ismét beköszöntött a kánikula. Mi a megoldás? Van, aki nem engedheti meg magának a drága klímaberendezést, más környezetvédelmi okok miatt nem szereti járatni a légkondit.


Ötletek
Profi fenés otthon
Nagyon sok háztartásban gondot okoz az életlen kések használata. Bereczki Szabolcs olvasónk utánajárt a megfelelő megoldásnak.


Ötletek

Bambuszpolc
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság