
Ötletek
Hogyan kell fermentálni? Kisokos zöldségek, gyümölcsök fermentálásához házilag
Fermentálás házilag: így érdemes elkezdni! Mutatjuk az alapreceptet, hogy azonnal belevághass!
Fermentálás – egy olyan szó, amit az utóbbi időben egyre gyakrabban hallhatunk, olvashatunk. Mit is jelent pontosan? A fermentálás vagy fermentáció, magyar szóval erjesztés a sejtben elsősorban a szénhidrátok, leginkább a szőlőcukor energiafelszabadulással járó lebontása, ami akkor következik be, amikor a környezet légmentes, nincs oxigén. Amikor azt mondjuk, valamilyen zöldséget, gyümölcsöt fermentálunk, az azt jelenti, olyan környezetet teremtünk, amelyben ez a folyamat gond nélkül végbe mehet.
Miért egészségesek a fermentált ételek?
Dédanyáink, nagyanyáink annak idején elsősorban arra használták a fermentálást, hogy tartósítsák az ételeket, ilyen módon a zöldség, gyümölcs hosszú ideg elállt hűtés, hűtőszekrény nélkül is. A fermentálás nem igényel cukrot, citromsavat vagy ecetet, a „munkát” az adott zöldség vagy gyümölcs felületén élő jótékony baktériumok végzik el. Ez az oka annak, hogy egy fermentált ételnek sokkal nagyobb a tápértéke, mint egy sima befőttnek. Ráadásul, ha elsajátítod a tökéletes technikát, a zöldségek roppanósak, ízletesek maradnak, nem puhulnak meg.

A fermentált ételek fogyasztásának előnyei
- könnyebben emészthetővé válnak a növények
- probiotikus hatású: tele vannak jó baktériumokkal
- segíti a természetes emésztési folyamatokat
- csökkenti a puffadást, eltűnhetnek a hasi görcsök
- könnyebben felszívódnak a vitaminok, ásványi anyagok
- tele vannak C-vitaminnal, cinkkel és vassal
Erre van szükség a fermentáláshoz:
- tiszta befőttesüveg vagy csatosüveg – fontos, hogy jól záródó legyen a teteje!
- hibátlan zöldség – a hibás részeket vágd ki, a zöldséget mosd meg!
- szigorúan csak jódmentes só! – a jód megölné a jó baktériumokat is
- fűszerek pl. bors, babérlevél, fokhagyma
- mélytányér vagy tálca, amely felfogja az üvegből kibuggyanó folyadékot
- az üveg tetejének leszorításához egy nagyobbacska kő, vízzel töltött palack
- felöntőlé: ha csapvizet használsz, előbb mindig forrald fel, hogy megtisztítsd!
Alaprecept fermentáláshoz – működik almával, répával, uborkával, cukkinivel, céklával
- Mosd meg és szeleteld fel a zöldséget. Készítsd el a felöntőlevet a felforralt és már kihűlt vízből és jódmentes sóból. A 2 százalékos oldat a legideálisabb, ez azt jelenti, hogy 1 liter vízhez 20 g sót kell adnod.
- Keverd össze a zöldséget, gyümölcsöt a fűszerekkel, majd tedd a befőttesüvegbe. Igyekezz minél szorosabban kitölteni a helyet. Öntsd fel annyi lével, amennyi ellepi, a tetején maradjon kb. 1 cm hely, mert a folyadék szintje a folyamat során emelkedik majd. Ennél több hely ne maradjon, mert a túl sok oxigén hatástalanná teszi a műveletet.
- Csavard rá a tetőt, majd tedd a fedelére a nehezéket. Ügyelj rá, hogy a zöldséget teljesen ellepje az üvegben a folyadék, nem lóghat ki belőle!
- Tedd az üveget tálcára, ezután helyezd napfénytől védett, egyenletes hőmérsékletű helyre. Az első pár napban ne legyen melegebb, mint 20-22 Celsius-fok! Később a még hűvösebb jobb, 15-22!
- Ezután várni kell, a fermentálás 4-40 nap alatt megy végbe. Az első 1-3 napban óvatosan „sziszegtetheted” az üveget, lazítsd meg a fedelet, engedd ki a gázokat, zárd vissza szorosan.
- Miután felbontottad, mindenképpen tartsd hűtőben! Egészségedre!
Forrás: wikipedia.hu, fermenterskitchen.com, Fotók: shutterstock.com
2024. augusztus 23. 13:38
EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Zseniális találmányok, amelyek megkönnyítik életünket
Nem szeretsz az ananász hámozásával és szeletelésével bajlódni? Túl kevés a hely a konyhádban? Nézd meg a következő videót, amely olyan megoldásokat és találmányokat mutat be, amelyek megkönnyíthetik az életedet!
csináld magad
Tíz izgalmas ötlet újrahasznosításhoz
Régi gumiabroncsból ülőke? Kiszuperált gyümölcsládából dohányzóasztal? Ne dobj ki semmit, inkább hasznosítsd újra! Izgalmas ötleteket mutatunk.