Parketta vagy laminált padló

Ötletek

Parketta vagy laminált padló

A technológia fejlődésével egyre szebb és tartósabb lamináltpadló-típusok jelennek meg, és aki választani szeretne, annak már jóval több szempontot kell figyelembe vennie. 

 Mi a fő különbség köztük?
Az első és legfontosabb különbség a két padlóburkolat között az alapanyaguk: a parketta fából készül, a laminált padló pedig 90%-ban környezetbarát faőrleményből, melynek felszínén impregnált, UV-álló, színtartó dekor réteg található.
A parketta egy- vagy többrétegű tömörfa padlóburkolat. Természetes, meleg és hosszú élettartamú, amelynek a szépségével nehéz vetekedni: természetes faanyagának köszönhetően a burkolat minden esetben teljesen egyedi, utánozhatatlan lesz.
A laminált padló sokoldalú burkolat, amelyik többféle kopásállósággal rendelkezik. Szinte bármilyen helyiségben alkalmazhatjuk – még a konyhában is, de éppoly megfelelő választás az olyan nagy forgalomnak kitett helyiségekben is, amilyen a gyerekszoba vagy az iroda. 

design-1162241_1280.jpg

Egyszerű a lerakása, és a lerakás után azonnal igénybe vehető az adott helyiség. Nem kell lemondanunk róla még padlófűtés esetén sem, mert lerakható padlófűtésre is!

 Amire a laminált padló esetében figyelni kell
Nem mindegy, hány milliméteres és milyen kopásállóságú típust választunk. Első lépésként végig kell gondolni, hogy milyen mértékű használatnak lesz kitéve a laminált padlós helyiség. A gyártó minden padlónál jelzi a kopásállósági számot: a 31-es kopásállóságút kisebb forgalmú helyre tegyük, a 32-es pedig nagyobb, akár irodai forgalmat is gond nélkül bírja.
Ne rakja a laminált padlót a régi burkolatra! A burkolandó felület ugyanis teljes mértékben tiszta, sima és portalanított kell legyen. Nem megfelelő aljzat esetén a gyártó megtagadhatja a garanciát, de még ennél is bosszantóbb, hogy az esetleges recsegő hangok miatt naponta bánni fogjuk, hogy ezen spóroltunk.
Elengedhetetlen a sima aljzat. Tudni kell, hogy maximum 2 mm szintkülönbség fordulhat elő a padló felületén négyzetméterenként. Ellenkező esetben aljzatkiegyenlítőt kell használnunk.
A laminált padló, bár lehet magas kopás-állóságú, nem bír ki mindent. A hosszú élettartamát egy bizonyos műgyanta rétegnek köszönheti, mely karcállóvá teszi. Ez azonban még nem védi meg a görgős irodai székektől vagy a háziállatok éles körmeitől. Egy mélyebb karcolás elég ahhoz, hogy a por megtapadjon a felületen, vagy a víz beszivárogjon.
 

ELŐNYÖK ÉS HÁTRÁNYOK
 •  A laminált padló roppant egyszerűen takarítható. A parketta rendszeres ápolást és karbantartást igényel.
 •  A parketta 100%-ban természetes alapanyagú, maximális lépéskomfortot nyújt.
 •  A laminált padló egyszerűen lerakható, nem kell csiszolni, felületkezelni, ami a parketta esetében alapkövetelmény.
 •  A parkettát óvni kell a víztől, a laminált padló kevésbé érzékeny.
 •  A laminált padló lerakás után azonnal használatba vehető.
 •  Ahogy régebben, a laminált padló ára most is kedvezőbb.
 •  Ha a laminált padló elkopik, cserélni kell. Ha a parketta kopik meg, nincs szükség komplett burkolatcserére, hanem egyszer, néha kétszer is elég felcsiszolni.

fotók: pixabay

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Hulladékfából álompadló
Az orosz Alekszej Sztyesak egy 56 négyzetméteres szépségszalonnak készítette el a padlózatát úgy, hogy a végeredmény teljesen egyedi és egészen különleges lett. 


Otthon-bútor
Utólagos hangszigetelés
Szigetelje lakása hangszigetelését laminált tapétával. Olyan lakásokban, ahol az áthallás komoly gond, de a védekezésre kevés hely van, ott mindent megold a Halltex panel. Minden Halltex tapétázott panel 12 milliméter vastag, és önállóan alkalmazható.


Gép- és anyagújdonságok
Kopásálló, dekoratív és egyedi
A Mapei legújabb fejlesztése egy modern műgyanta padló, amely lapburkolatként kiválóan alkalmas esztétikus burkolásra. A termékek sokoldalúsága biztosítja a speciális feladatokhoz történő alkalmazást, de a lakossági felhasználók számára is hasznos lehet.


Gép- és anyagújdonságok
Strapabíró padlóbevonat
Poros, piszkos a garázs vagy pince padlója? A Sikafloor 2530 W-vel minden problémát megoldhat. A kiváló minőségű bevonattal könnyen tisztíthatóvá válhat a padló. Nem lesz többé, ragacsos, poros, piszkos, még a pince is csillogni fog. Egyszerűbb, mint a festés.


Gép- és anyagújdonságok

Epoxi padló, az öntött burkolat
Gép- és anyagújdonságok

A vinyl trendi!


Otthon-bútor

Diy padlóváza


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság