Nem könnyű most napelemes kivitelezőt találni

Hírek

Nem könnyű most napelemes kivitelezőt találni

Versenyt fut az idővel az a több tízezer család, amelyik 100 százalékos támogatást nyert az energia-korszerűsítési pályázatokon. Hiába nyílt meg újra a pénz lehívását lehetővé tevő internetes felület, a kifizetés még mindig nem indult el. Számos kivitelező korábban jó előre bevásárolt napelemekből, inverterekből, hőszivattyúkból: ezeknek az ára azóta csökkent, így értékvesztést kell elkönyvelniük a pályázatok elhúzódása miatt.

„Naponta értesülünk olyan alvállalkozókról, akik kénytelenek voltak bezárni, külföldre mentek, vagy egy másik szakmában folytatják tovább” – hangsúlyozta Szenyán Endre, a napelem-beruházások terén az egyik piacvezető vállalkozás, az A1 Solar Kft. ügyvezetője. A szakember elmondása szerint az ügyfelek elbizonytalanodtak, sokan már nem találják azt a vállalkozást, amellyel szerződést kötöttek. Azonban, a pályázati szabályok miatt nem lehet egyszerűen lecserélni egy alvállalkozót, ilyenkor ugyanis előbb vissza kellene fizetni a korábban felvett előleget, majd megindokolni, miért váltanak, s később újraigényelni a teljes pályázati összeget – hónapokba telik, míg mindez lezajlik.

A korábbi kormányzati tájékoztatások alapján a nyertes pályázók később is a szaldórendszer alapján számolhatnak el, ám mivel nem indulnak kellő ütemben a beruházások, sok család elbizonytalanodott és kénytelen kivárni. Annak viszont, aki önerőből szeretne napelemes rendszert telepíteni, nem érdemes várni. Amennyiben a telepítést még ez év végéig befejezik, számukra is nyitva áll az éves, szaldó elszámolás lehetősége.

A jelenlegi helyzet is jól mutatja, hogy érdemes a munkát olyan napelemes kivitelező cégre bízni, amely a tervezéstől kezdve az adminisztráció lebonyolításán át egészen a kivitelezésig kellő tapasztalattal és felkészült szakemberekkel rendelkezik.

photovoltaic-6239423_1280.jpg

Fotó: Pixabay




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Új szakmákat tanulnak a mesteremberek
Az európai energiaválság és a hazai építőiparban tapasztalható változások miatt jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban az energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó szakmák iránti képzési kereslet.


Ötletek
Egy régi bárkát alakított át napelemes úszó otthonná
Egy leleményes férfi három és fél év alatt alakított át teljesen egy ócska bárkát. Most ez az otthona.


Kert-balkon
Vízmelegítés egyszerűen: napkollektor házilag
A kerti medencében örömmel pancsol gyerek és felnőtt egyaránt. Olykor azonban nem elég a fürdővíz természetes melegedése, a szokásos energiahordozók pedig drágulnak: kézenfekvő a napenergia kihasználása, ami egyrészt környezetbarát, másrészt az ilyen rendszerhez csak egyszeri befektetés szükséges: fenntartásának költsége minimális.


Hírek
Okos otthon – a holnap technológiája már ma elérhető
Energiahatékonyság, biztonság és kényelem – az okos otthonok segítségével mindhárom feladat maximálisan teljesíthető, úgy, hogy közben időt, fáradságot és pénzt is megtakaríthatunk. Az újonnan épülő ingatlanoknál már alapvető elvárás, hogy energiahatékonyak, takarékosak, környezetbarátak és távvezérelhetők legyenek, nem kell azonban lemondaniuk erről azoknak sem, akik régebbi ingatlanokban élnek, hiszen egy gyorsan megtérülő beruházással ők is okossá varázsolhatják otthonaikat.




Gép- és anyagújdonságok

Napelemes erőművet épített a Terrán


Gép- és anyagújdonságok

Best Buy Award díjas lett a Terrán










Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság