Mindegy, hogy sütőtököt vagy halloweentököt termesztettél a kertben, egy biztos, nem szeretnéd, hogy kárba vesszen. Annak érdekében, hogy elkerülhesd a pazarlást, alaposan át kell gondolnod, mikor és hogyan takarítod be a termést. Ahogyan azt is, a begyűjtött tököket hogyan tárolod majd az esetleges eladásig, felhasználásig, kifaragásig.
Szinte minden tökfélére igaz, hogy ránézésre jól látszik, le kell-e már szedni, elég érett-e. A tök színe, illetve héjának fényessége beszédes lehet. Az érett tökök színe fajtától függően változhat, de jellemzően fényesek, erős színűek. Érdemes ellenőrizni a gyümölcs szárát is, amikor keményedni kezd, a tök készen áll a betakarításra.
A tök érettségét könnyen, a körmünkkel is ellenőrizhetjük. Ehhez finoman nyomd be a körmöddel a tök héját. Ha közepesen puha, kissé be tudod nyomni, akkor tökéletes, ha azonban szakad, idő kell még neki.
Mivel a különféle tökfélék más-más iramban fejlődnek, érdemes utána nézni, az adott tökről mit írnak, mennyi idő alatt, melyik hónapban érik be. Persze az időjárás okozhat ebben némi eltérést, de nem sokat.
Az érett tök betakarításához kertész késre vagy metszőollóra van szükség, csak ezzel lehet a kemény szárat átvágni. Ügyelj rá, hogy az eszköz tiszta legyen és éles, hogy elkerülhesd a rothadás beindulását. A szárat soha ne vágd 5-10 centinél rövidebbre, így hosszabb időn át lehet majd tárolni a tököt. A sérült felszínű tököket azonnal használd fel, az épeket elő lehet készíteni a hosszabb tárolásra.
Az, hogy meddig lehet tárolni a leszedett tököt, nagyban függ a fajtájától. A legtöbb azonban beltérben, hűvös, száraz helyen akár három hónapig is kibírja. 8-12 fok még ideális a tárolásra, főleg akkor, ha alacsony a levegő páratartalma a helyiségben.
2024. szeptember 17. 14:17
Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.