A legtöbb bolti tápoldat kimondottan drága, ráadásul, ha nem megfelelően adagoljuk, kárt tehetünk velük a növényekben. Emiatt érdemes kísérletezni a házilag elkészíthető tápoldatokkal, amelyek teljesen természetesek és nagyon táplálók a növények számára. Mutatunk három könnyen elkészíthető receptet!
Fogj egy literes műanyagpalackot és vágd ketté. Töltsd meg az első negyedéig a főzés után visszamaradt krumplihéjjal. Öntsd fel az edény feléig friss vízzel. Ezután egy kisebb nejlonzacskó vagy szendvicses tasak és befőttesgumi segítségével zárd le a palackot, hogy ne érhesse levegő az oldatot. Pihentesd az elegyet 5 napig hűvös, naptól védett helyen. A 6. napon önts hozzá 2,5-3 dl vizet, majd keverd el. A tápoldatod mostantól használható, add a növényeknek kis mennyiségben 15 naponként. Ez a házi tápoldat azért nagyszerű a kedvenc növényeidnek, mert gazdag káliumban, foszforban, magnéziumban és vitaminokban.
Ehhez a tápoldathoz szükséged van egy zárható befőttesüvegre, valamint két banán héjára. Tedd a héjakat az üvegbe, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje őket. Ezután pihentesd 5-7 napig hűvös, napfénytől védett helyen. Mielőtt használnád, szűrd le a tápoldatot és dobd ki a héjakat. A banánhéjból készült tápoldat gazdag káliumban, ami nagyon jót tesz a növényeknek. Használatkor fél dl banános oldatot adj 1 liter vízhez.
Ehhez a tápoldathoz össze kell gyűjtened néhány lilahagyma héját, valamint narancshéjat és citromhéjat. Ha extrább oldatra vágysz, mehet bele krumplihéj is. Tedd a héjakat egy befőttesüveg aljára, töltsd fel vízzel. Érleld a tápoldatot lezárva 5-7 napig. Ezután permetezd vele a növények leveleit és gyökerét.
Fotó: shutterstock.com
2024. augusztus 21. 12:40
Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.