Nézd a dinnye kocsányát
Ha te magad ültettél a kertben görögdinnyét, és bizonytalan vagy abban, leveheted-e már, akkor figyeld meg a kocsányát: ha elkezd száradni, barnulni, akkor már fogyasztható. Ha az még erős és zöld színű, hagyd még rajta, hadd érjen. Ugyanez vonatkozik a bolti és piaci gyümölcsökre: ha a szára még feltűnően zöld, akkor valószínű, hogy éretlenül szedték le.
Színek és csíkok
A legtöbben a dinnye foltjára esküsznek: ha az alján lévő fehéres rész - ahol érintkezett a földdel - kezd megsárgulni, az már azt jelzi, a gyümölcs megérett. Ha csíkos dinnyét választasz, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi.
Méret és forma
A dinnyék között vannak oválisabb, hosszúkásabb formájúak, ezek általában magasabb víztartalommal rendelkeznek, mint a gömb alakúak. Utóbbiak viszont állítólag édesebbek.
A kopogtatás nem segít
Sokan úgy próbálják megállapítani a dinnye érettségét, hogy kopogtatni kezdik. A kongó hang azonban nem azt jelenti, hogy megérett, hanem azt, hogy a belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. A kopogtatást a szezon végén érdemes elvégezni, így szűrhetjük ki, hogy ne legyen túlérett, löttyedt.
Külső hibák
Sok dinnyén felfedezhetjük a jégverés nyomait, ez azonban nem befolyásolja a gyümölcs minőségét. Barnás csíkok is vannak a dinnye alján, ettől sem szabad megijedni, sőt minél több van rajta, annál édesebb: azt mutatja, a méhek hányszor porozták be. Ha azonban alul, a bibepontnál nedves, akkor valószínűleg már romlásnak indult, így inkább ne vedd meg.
Forrás: Nébih, brightside.me
Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.