Így csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat

Hírek

Így csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat

Az energiahiány nem csupán gazdasági, de társadalmi és környezeti problémákhoz is vezethet, ezért szó szerint mindenkit érint. A márciusi Energiahatékonysági Világnap emlékeztet bennünket arra, hogy mindannyian tehetünk azért, hogy csökkentsük az energiafelhasználásunkat, és ezzel hozzájáruljunk a fenntartható jövő kialakításához.

Az energiahatékonysági világnap egy nemzetközi kezdeményezés, amely már 1998 óta hívja fel a figyelmet az energiahiány következményeire és az egyéni felelősségünkre az energiahatékonyság terén. Magyarországon is március elején emlékezünk meg az épületeink energiahatékonyságáról.

Az építészeti tervezés során kiemelkedő jelentősége van a megfelelő hőszigetelésnek, ami nemcsak a falak hőveszteségének csökkentésében segít, de a fenntartható energiafelhasználás alapjait is megteremti. Az új hőtechnikai előírásoknak köszönhetően ma már csak közel nulla energiaigényű ingatlanok épülhetnek, és a szakértők szigorúan figyelik, hogy a házat határoló szerkezeten keresztül mekkora a hőveszteség mértéke. Ráadásul, ha a falakon és a födémeken keresztül túl sok hő távozik, nemcsak a széndioxid-kibocsátásunk, de fűtési és hűtési költségünk is nőni fog. Ezért ahhoz, hogy energiahatékony legyen az otthonunk, fontos a megfelelő nyílászárók kiválasztása, illetve hasznos lehet a hővisszanyerő szellőztető rendszerek beépítése is, de mindehhez elengedhetetlen a megfelelő minőségű szigetelés beépítése. 

Az épületek hőveszteségének 30-40 százaléka falakon keresztül távozik, azonban megfelelő hőszigeteléssel ez az érték akár egy tizedére is csökkenthető. A külső oldali hőszigetelés a falszerkezetet is megvédi, csökkenti annak hőmozgását, ezáltal növeli az élettartamát. A hőszigetelés nemcsak költséghatékony, de hozzájárul az épületek élettartamának növeléséhez és a környezetvédelemhez is. Így, ha az ember építkezés vagy felújítás előtt áll, megéri időt szánnia az energiahatékony tervezésre, hiszen hosszú távon nemcsak a közérzetünket fogja jelentősen javítani, de rengeteg pénzt és fejfájást is megspórolhat nekünk.

Gyakori dilemma, hogy mennyire legyen vastag a hőszigetelésünk. Az ökölszabály szerint egy alig szigetelt épület esetében általában 16-18 cm-es vastagság elegendő. Kékesy Péter, a Baumit Kft. alkalmazástechnikai vezetője szerint „a túl vékony- vagy épp indokolatlanul vastag hőszigetelés is kedvezőtlen megoldás, ezért érdemes figyelni, hogy a kivitelezéskor nem csak esztétikai-, de szakmai szempontok szerint is vizsgáljuk meg egy hőszigetelés hatékonyságát.” 

energia2.jpg

Hogyan lehetünk energiatakarékosak?

  1. Felelős fogyasztás: Tudatos döntésekkel, például energiahatékony háztartási gépek választásával, a lakás megfelelő fűtésével, valamint a természetes fény kihasználásával és LED izzók használatával csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat.
  2. Hatékony otthoni szigetelés: Az épületek megfelelő szigetelése kulcsfontosságú a hőveszteség csökkentésében, ezáltal mérsékelve a fűtési és hűtési költségeket.
  3. Zöld energiaforrások: Az alternatív energiaforrások, mint a nap- és szélenergia, segíthetnek csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok használatát és az üvegházhatású gázok kibocsátását.
  4. Tájékozódás és tanulás: Az energiahatékonysághoz kapcsolódó ismerete növelése kulcsfontosságú a sikerhez. Különböző oktatási programok, kampányok, cikkek révén hasznos információkat és megoldási lehetőségeket ismerhetünk meg.

Az energiahatékony intézkedések nemcsak az egyéni költségeinket csökkentik, hanem közös erőfeszítéseink révén hozzájárulhatnak a klímaváltozás mérsékléséhez és a bolygónk megóvásához. Tegyük együtt energiatakarékosabb hellyé a világot!

Fotók, forrás: Baumit




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Környezetbarát mobiltöltés
Napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordít mindenki a környezetvédelemre, így nem csoda, hogy lassan minden területen feltűnnek az energiatakarékos, környezetet óvó eszközök, technológiák.


Gép- és anyagújdonságok
Hő- és hangszigetelés pisztolyhabbal
A Soudal legújabb fejlesztése a Soudafoam Gun! Az egykomponensű szerelő és tömítő pisztolyhab ideális a magas hang- és hőszigetelési igényű helységek, épületek profi szerelő- és tömítő munkáinak elvégzésére. A rések stoppolva, se ki, se be semmi!


Ötletek
Napelemek és elektromos autók: az energiaforrások kettős hasznosítása
Az energiahatékonyság és a fenntarthatóság elérésének útján egyre többen fordulnak a napenergia és az elektromos autók kombinációjához. A két technológia összekapcsolása a jövő energiafelhasználásának megkerülhetetlen része lehet, hiszen lehetővé teszi, hogy a nap energiája szolgálja a járműveink üzemeltetését is.


Szerszám-anyag
Ház fűtési költség nélkül
Egyre több magánépíttető szeretne alacsony energiafelhasználású családi házat. Nincs könnyű dolga, mert mifelénk még kevés építőipari cég képes olyan pontosságú munkára, amilyet a passzívház-építési technológia megkövetel. Az idei Construmán mutatták be a Fészekrakók című ismeretterjesztő filmet, amely egy passzív- és egyben ökoház építését követi nyomon. Ennek a háznak a ?működését? mutatjuk be.






Gép- és anyagújdonságok

Környezetbarát, olcsó klimatizálás










Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság