Elámult a világ a magyar feltaláló ötletén

Hírek

Elámult a világ a magyar feltaláló ötletén

A hazánkban megvalósuló külföldi ipari beruházások alapján számíthatunk arra, hogy a célgépgyártók iránti igény a közeljövőben nőni fog, és a már eddig is jelentős nemzetgazdasági szerepén nagyot fog lendíteni ez a szektor. Ebben segít a Magyar Ipari Célgép Nagydíj, amelyet idén immár negyedik alkalommal hirdetnek meg.

A tavalyi verseny 114 projektje közül 11-et díjazott a zsűri. Olyan izgalmas és érdekes célgépek kerültek a díjazottak közé, mint a VANLIFT önrakodó berendezés, amely egy kis mérnökcsapat fejlesztéseként önállóan képes akár a 7,5 tonna össztömegű tehergépjármű és félpótkocsi rakodására 1,35 m rakodási magassággal. 2023 egyik különdíjasa a WALISE teljes vízoszlopban profilozó bója lett, egy olyan gép, amely különleges, rétegenkénti monitorozási és adatelemzési képességével akár egy héttel előre képes a várható veszélyt jelezni. Az igényt az Európai Unió számos országában jelenlévő, a természetes vizeken előforduló, akár egyetlen éjszaka alatt lezajló, tömeges halpusztulási jelenség hívta elő.

Az Év Ötletéért járó díjat Petrovics István kapta azért a találmányáért, amely a méhészek munkáját könnyíti meg és amely hatalmas érdeklődést váltott ki.

„Ez egy olyan célgép, ami a kaptárak azon belső tárolóját hivatott legyártani, amelybe a méhek a mézet gyűjtik. Ezt jelen pillanatban kézzel készítik a méhészek egyenként 3-4 perc alatt, ez a gép azonban képes tíz másodpercre csökkenteni ezt a gyártási időt, ami nem csekély, főként, ha figyelembe vesszük, hogy ma Magyarországon hivatalosan 35 millió kaptárkerettel dolgoznak a méhészek” - magyarázta a K.Ö.SZ.A elnevezésű találmánya lényegét a feltaláló, aki a különdíj után számos megkeresést kapott. Petrovics István az első érdeklődővel le is szerződött, a találmány prototípusa pedig hamarosan elkészül. „Nagy izgalomban vagyok, hisz tavasszal elkészülhet a találmányom prototípusa. A verseny hatalmas segítség volt abban, hogy valóra válhasson az álmom, de folyamatosan ötletelek újabb és újabb találmányokon. Az idei versenyen is indulok terveim szerint, ezúttal egy teljesen más iparági területen használható célgéppel.”

K.Ö.SZ.A. – Félautomata gépcsalád (1).jpg

Az elmúlt három év pályaművei között találni az ipar 4.0 elveit követő automatizált robotcellától a túródesszert-gyártó gépsoron át, repülőgépturbina bevonatoló és egyedi tervezésű kézi csiszológépig számos megoldást. A szervezők nem korlátozzák a nevezés lehetőségét, így minden olyan gép helyet kap a megmérettetésben, amely arra hivatott, hogy az emberi munkát támogassa, hatékonyabbá tegye.

A Magyar Ipari Célgép Nagydíjra a pályázatokat online lehet benyújtani április 14-ig, ezután a szakmai zsűri megkezdi az elbírálást, a díjátadóra pedig a Gépész Szalon eseményen kerül sor június 28-án.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Keresik a 2023-as év célgépeit
2023-ben is megrendezik a Magyar Ipari Célgép Nagydíjat, amelynek célja, hogy a hazai termelő és szolgáltató vállalatok megismerjék a hazai gépgyártás kiváló, egyedi felhasználási célra készülő gépeit.


csináld magad
Kreatív ötletek terasz- és erkélyfelújításhoz
Évről évre megéri szépítgetni erkélyünket, teraszunkat, hogy kellemesebben teljen a kint töltött idő. Jól jönne egy nyílászárócsere? Vagy a burkolatot kellene kijavítani? Íme öt ötlet, amit akár te magad is megvalósíthatsz!


Ötletek
Állatokként élednek újjá a használhatatlan fémdarabok
Különböző állatszobrokat varázsol aprócska fémdarabokból egy japán művész.


Ötletek
Régi gumiabroncsok újrahasznosítása: három ötlet
A régi, már nem használt gumiabroncsokat számtalan módon újrahasznosíthatjuk. Cikkünkben most három kreatív ötletet mutatunk!
















Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság