Iskolaidőben is gondolkozzunk környezettudatosan

Hírek

Iskolaidőben is gondolkozzunk környezettudatosan

Rengeteg olyan apróság van a gyerekek környezettudatosságra való nevelése terén, amit különösebb erőfeszítés nélkül szülőként is megtehetünk, és pozitív példamutatással ösztönözhetjük a gyerekeket is: ilyen például az alumínium dobozok szelektív gyűjtése.

Nem szokatlan reggeli utcakép, ahogy felnőttek és gyerekek egyaránt aludobozos itallal a kezükben sietnek az iskolába vagy a munkahelyre. Elfogyasztásuk után azonban, nagy lehet a kísértés, hogy az első szemetesnél gyorsan megszabaduljunk a doboztól, ám ez majdnem a legrosszabb, amit tehetünk. Az alumínium értékes nyersanyag, amellyel sokféle helyen és módon találkozhatunk a mindennapokban, ezért fontos tudatosítani, hogy az alumíniumdoboznak nem a hagyományos szemetesben van a helye, mivel végtelenszer újrahasznosítható nyersanyagról van szó.

Mutassunk jó példát és számoljunk együtt!

A környezettudatosság területén is nagyon fontos a szülői példamutatás. Ha gyermekünk azt látja, hogy mi magunk sem a háztartási hulladékok közé dobjuk az útközben vagy az otthon elfogyasztott aludobozos italok dobozát, hanem külön gyűjtjük, akkor egy idő után ő is így fog dönteni az iskolában, edzés előtt vagy a buszon hazafelé.

Jó ötlet lehet az is, ha beszélgetünk a gyermekünkkel, milyen értékes az alumínium és miért. A kisiskolásoktól még biztosan bezsebelhetünk pár elismerő pillantást, ha elmeséljük, hogy a ma is kapható italosdobozok alapanyagául szolgáló alumínium egy részét több mint 100 éve használják az emberek. Ráadásul a valaha gyártott alumínium 75 százaléka még ma is forgalomban van, és mivel végtelenszer újrahasznosítható, ezért még a jövő generációi számára is értékes nyersanyag lehet. Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy az az aludoboz, amit ma éppen a kezében tartott, pár hónap múlva egy laptop alkatrészeként vagy ismét csomagolóanyagként köszön vissza.

„Alig 60 nap. Ennyi kell ahhoz, hogy a megfelelő helyre került aludoboz az újrahasznosítás folyamata után, ismét a polcokra kerülhessen, új tartalommal megtöltve” – mondta Vida Péter, az Every Can Counts kezdeményezés magyarországi tagjának, a Minden Doboz Visszajárnak képviselője.

mindendoboz-tudatos-iskolakezdes-aluminium-2.jpg

A gyerekeknek is fontos szerepe van

Magyarországon évente több mint 1 milliárd aludobozos terméket bocsátanak ki. Napjainkban az iskolás korosztály is egyre több aludobozos italt fogyaszt, ezért, nagyon fontos, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét is arra, hogy az üres doboznak nem a szemetesben van a helye, hanem az újrahasznosítás körforgásában. Szerencsére sok iskolában már van szelektív gyűjtési lehetőség, azonban, ha ez nem adott, a legegyszerűbb visszatenni az üres dobozt a hátizsákba, és otthon kidobni a megfelelő helyre – egy aludoboz olyan könnyű és kicsi, hogy egészen biztosan jut neki hely.

Az alumíniumnak a könnyűsége mellett vannak még olyan tulajdonságai, ami miatt érdemes ezt a csomagolóanyagot választani: törhetetlen, megőrzi a benne lévő ital ízét és frissességét, ráadásul egy régi doboz újrahasznosítása 95 százalékkal kevesebb energiába kerül, mint egy teljesen új előállítása. Ezeket az előnyöket pedig akkor élvezhetjük hosszútávon, akkor tehetünk a környezetünkért és a fenntarthatóságért a legtöbbet, ha tudatosan gondolkozunk – szülőként és gyerekként is –, saját hulladékaink megfelelő gyűjtéséről.

Fotó: Minden Doboz Visszajár




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Ezért fontos az alumínium újrahasznosítása
Mi a közös az 1969-ben Holdon hagyott zászlórúdban, III. Napóleon étkészletében, egy farmer gombjában és egy italos dobozban? Meglepő vagy sem, de az anyaga. Az alumíniumot már évezredek óta ismerjük, de kinyerése és feldolgozása hosszú időn át nehézségekbe ütközött, ezért értéke az aranyéval vetekedett.


Hírek
Kerüljön jó helyre az aludoboz!
Gyűjtő automaták segítenek országszerte, hogy kiürült aludobozainktól környezettudatosan szabadulhassunk meg, ráadásul mi is profitáljunk ebből.


Otthon-bútor
Falióra saját kezűleg
Készítsünk különleges, saját faliórát ízlésünknek, szobánk hangulatának megfelelően! Sőt, ha ötleteink nyomán, változatos anyagok felhasználásával készítjük el az órát – akár ajándékként is hasznosíthatjuk.


Ötletek
Hasznosítsuk újra az alumínium dobozokat
Az alumínium dobozok újrahasznosítása csak egyetlen apró, ám igen fontos lépés a környezettudatosság és az erőforrásokkal való takarékoskodás útján. Ha szülőként okosan cselekszünk, a gyerekeknek már teljesen természetes lesz.






Gép- és anyagújdonságok

A kólás- és sörösdoboz értékes!










Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság