Jelentősen nőtt a kereslet napelemek iránt

Hírek

Jelentősen nőtt a kereslet napelemek iránt

Megnőtt a kereslet a napelemek iránt, csak az elmúlt hetekben körülbelül 60 ezer megkeresés érkezett a Magyar Napelem Napkollektor Szövetséghez.

Jövőre csúszhat a kivitelezés

Jelentősen nőtt a napelemek iránt a kereslet az elmúlt két három hétben - mondta a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke az MTI-nek. Kiss Ernő közölte, 2021-ben Magyarországon a tagvállalataik, illetve más vállalkozások együttesen 35 ezer háztartásba telepítettek napelemes rendszereket, illetve napelemes erőműveket. Idén viszont csak az elmúlt hetekben körülbelül 60 ezer megkeresés érkezett a szövetséghez. Ráadásul a vállalkozásoknak is több ezer napelemes rendszerre van igényük, hiszen már évek óta piaci áron kapják a villamos energiát. Mindez pedig nagy leterheltséget okoz, ezért a szövetség elnöke biztos abban, hogy a nemrégiben jelzett igények megvalósításának egy része átcsúszik jövőre. 

Ugyanakkor jelezte, a legnagyobb gátló tényező, hogy a napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó, az energiaszolgáltatók által kiadott műszaki gazdasági tájékoztatóra a szolgáltatók leterheltsége miatt, a jogszabályban rögzített 30 nappal szemben, több hónapot, akár fél évet is kell várni.

technician-g4764a395c_1280.jpg

Először be kell jelenteni

Kiss Ernő elmondta, ha egy ügyfél megkeresi a szövetség tagjait, hogy szeretne napelemes rendszert telepíteni, akkor első lépésben a felkeresett kivitelezőnek az áramszolgáltatóhoz be kell jelenteni a napelemes rendszer telepítésére vonatkozó igényét. Erre azért van szükség, mert bár a napelemes rendszer nem engedélyköteles, de a telepítéséhez szolgáltatói hozzájárulás kell. Ez alapján lehet ugyanis megkezdeni a kivitelezést, ami egy átlagos méretű rendszernél mindössze egy napig tart.

Rendkívüli problémának nevezte a szövetség elnöke, hogy az áramszolgáltatók a 2,5 kilowattnál nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítésénél a korábbi gyakorlatot szigorították. Most már az esetek döntő többségében megkövetelik a felhasználótól, hogy alakítsa át ingatlanában a villamoscsatlakozásának helyét, mielőtt benyújtja a napelemes rendszerre az igényét. Ez korábban egyetlen lépésben meg lehetett tenni.

Az új szabályozás értelmében ez a beruházás, amely önmagában átlagosan 500 ezer forint, több hónapos csúszást eredményez a beruházás megvalósításában. Mindezt a szövetség elnöke értelmetlennek tartja, mert a beruházás után sok esetben elutasíthatják a napelemes rendszer telepítésére vonatkozó igénybejelentést. 

A másik nagy problémát a termékhiány jelenti. Az orosz-ukrán háború hatására ugyanis egész Európában óriási a kereslet a napelemek és az inverterek iránt.

Globális szinten a napelemgyártás 85 százaléka Kínában található, majd Dél-Koreában és az Amerikai Egyesült Államokban. Magyarországon részegységeket gyártanak - jellemzően kínai alapanyagból - például Csornán és Kecskeméten. Ezért az ország importra szorul.

Fotó: Pixabay, forrás: MTI




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Négy látványos kertátalakítási projekt
Ráférne kertedre a megújulás? Szeretnél közvetlen környezetedet igazi oázissá tenni, ahol igazán fel lehet töltődni? Nézd meg a következő négy látványos kertátalakítási projektet, amelyekből ihletet meríthetsz.


Ötletek
Színezd újra otthonod: hét mesés árnyalatot ajánlunk
Itt az ideje, hogy olyanra fesd otthonod falait, amilyenre mindig is szeretted volna. Lehet, hogy titokban már kitaláltad, milyen színre vágysz, de ha még bizonytalan vagy, ajánlunk hét csodás, trendi árnyalatot!


csináld magad
Zseniális megoldások IKEA-bútorok átalakításához
Szereted az IKEA-bútorokat, de szívesen hoznál ki belőlük még többet? Máris mutatunk néhány könnyen megvalósítható ötletet!


csináld magad
Bútorfelújítás saját kezűleg: szekrények új köntösben
A szekrényeket általában sok-sok évig használjuk, és eljöhet az a pont, amikor már azt érezzük, jól jönne egy kis változás. Emiatt azonban nem kell lecserélni a berendezést, olykor elég egy kis festés, átalakítás is.










Otthon-bútor

Egy bútor új élete






Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság