Így különböztetheted meg a kontárt a valódi szakembertől

Hírek

Így különböztetheted meg a kontárt a valódi szakembertől

A tervezők, megrendelők, kivitelezők, építőanyag kereskedők, szakmai szervezetek közös érdeke és felelőssége, hogy meggátolják a kontárok károkozását.

Valós referencia

Az építőipar erősödését kihasználva megszaporodtak az olyan kivitelezők, melyek, megfelelő szakképzettség és tapasztalat nélkül vállalnak munkát, a gyors nyereség reményében. A Mapei Kft. múlt év őszén, 200 szakember körében végzett felmérése szerint a burkoló szakemberek 87 százalékát hívták már kontárok okozta károkat kijavítani.

„Az egész kontárprobléma egycsapára megoldható lenne, ha a megrendelők csak olyan szakembert bíznának meg, akinek valós referenciájuk van. A munka önmagáért beszél” – állítja Markovich Béla ügyvezető.

A szakember szerint a felelős megrendelés főszabálya, hogy csak valós referenciákkal rendelkező szakembert bízzunk meg, aki már alkotott jót a múltban. A munkának higgyünk, ne a szavaknak! Csak akkor adjunk megrendelést, ha ismerjük a szakembert, láttuk már a munkáját és a munkája alapján megbízhatónak ítéljük.

Ismeretlen szakembertől, akinek nem láttuk, nem ismerjük a munkáját, nem beszéltünk senkivel, akinek dolgozott, kérjünk legalább három referenciamunkát. Ha lehet, nézzük meg a referenciákat, beszéljünk a megrendelővel. Kérdezzük meg, hogy valóban a szakember munkája-e, vagy ha probléma volt, hogyan viselkedett, rendezetten hagyta-e a munkaterületet a nap végén vagy szanaszét. Érdemes rákérdezni, hogy az elszámolás utáni reklamációkat hogyan kezelte a szakember. Elérhetetlenné vált, vagy együttműködött a probléma tisztázásában és megoldásában.

A tartóssággal szemben, egy munka esztétikuma nem azon múlik, hogy milyen termékekkel dolgozik a szakember, hanem azon, hogy ő milyen szakember milyen a szaktudása, a gyakorlata, és hogy milyen a hozzáállása. Csak a pénz érdekli, vagy alkotni akar. Ezekkel a kérdésekkel meggátolhatjuk, hogy kontárkézre kerüljünk.

building-1080594_1280.jpg

Felelős ajánlással a kontárok ellen

Sokat tehetünk a kontárok megfékezéséért, ha felelősen ajánlunk szakembert. Ezt azt jelenti, hogy csak olyan szakembert ajánljunk, akinek ismerjük a munkáját. Ha nem tudjuk, milyen a szakember munkája, akkor fel kell hívni a figyelmet, hogy nem ismerjük. Ilyenkor figyelmeztessük az ajánlást kérőt, hogy ismerje meg a szakember munkáját, hogy kinek dolgozott, milyen munkát hagyott maga után, ő csinálta-e, hogy reagált a probléma, milyen volt a munkaterület, amikor elment onnan, és hogy kezelte a később garanciás problémákat.

„A kontárok kiszorítása az építőiparból közös érdek, közös felelősség. Közös fellépéssel, felelős megrendeléssel és a felelős ajánlással könnyen gátat vethetünk a problémának” – mondta Markovich Béla.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Kreatív megoldások: így készíts gyümölcsládából cipőtárolót
Itt az ideje, hogy kibontakoztassuk kreativitásunkat! Néhány kidobásra szánt gyümölcsládából vagy raklapból egy kis felújítással csodás bútorokat készíthetünk. Mutatjuk, hogyan!


Ötletek
Újragondolt szekrények
Divatjamúltnak és sötétnek találta ezt a szekrénysort Buha Mónika Szegeden, és mivel világosítani szerette volna a tetőtéri szobákat, átalakította.


Szerszám-anyag
Lakásfelújítás mosolyogva?
Lehetséges, ha ellesi a felkészültek néhány titkát!


csináld magad
Kültéri felújítási munkák tavasszal: így vágj bele
A záporok, a tűző napsütés mind-mind károsíthatják a kültéri bútorok, kerítések felületét, ezért érdemes még tavasszal átvizsgálnunk minden darabot, és ha szükséges, akár magunk is felfrissíthetjük védelmi rendszerüket, vagyis a fedőrétegként alkalmazott lazúr- vagy zománcréteget.
















Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság