Így befolyásolta a járvány az építkezéseket, lakásfelújításokat

Hírek

Így befolyásolta a járvány az építkezéseket, lakásfelújításokat

A vírushelyzet szinte minden szektorban változásokat idézett elő, kisebb vagy nagyobb mértékben, de átrendeződtek a piacok. Az otthonok állagmegóvását, építését érintő projektek esetében is eltolódtak a hangsúlyok, a tetőfelújítási tervek is módosultak. Nézzük, hogyan!

Újratervezés

A váratlan és hirtelen mutatkozó gazdasági visszaesés hatása az építőiparban is érzékelhető. Akik 2020-ra terveztek építkezést vagy házfelújítást, a megváltozott anyagi helyzet okán újra kellett, hogy tervezzék kiadásaikat. Van, aki lemondott a beruházásról a közeljövőben, van, aki halaszt, van, aki optimalizál és van, aki önmaga kezd bele a munkálatokba.

A Terrán által megkérdezettek 72,9%-a tervez valamilyen jellegű „otthon projektet” még az év fennmaradó részére, ám ezek elsősorban kisebb beruházások (ház körüli barkácsmunkák, kertépítés stb.) A válaszadók 56,7%-a későbbre ütemezte a megvalósítást vagy költség szinten hoz észszerűbb döntéseket (optimalizál), de ez főként a nagyobb beruházásokat érinti.

Az optimalizálók tartanak attól, hogy a kialakult helyzet negatívan érinti őket anyagilag, ezért meggondoltabban vásárolnak, és a nagyobb beruházásokat hajlamosak elhalasztani, ahogyan az óvatosabb halasztók is, de ők nem mondanak le mindenről.

A DIY szegmens 25,8%-ot tesz ki, melynek tagjai egyébként sem bíztak volna meg szakembert a feladatok vagy azok egy részének elvégzésével, ezért kevésbé érzik szükségesnek a költségvetésük áttervezését a kialakult helyzet miatt. A csoport 89,9%-a tervez még valamilyen kisebb-nagyobb beruházást erre az évre.

A válaszadók 40,2%-a – nem meglepő módon – a pénzügyi hátterének romlását tapasztalta az elmúlt időszakban. A vásárlók anyagi érzékenységét tovább növeli a jövőbeli bizonytalanság és az anyagi helyzet negatív megítélése is.

otthon-projektek.jpg

Továbbra is népszerűek a napelemes tetőcserepek

Bár az építőanyagok online beszerzése még gyerekcipőben jár, a beton tetőcserépgyártó felmérése szerint már látszik a nyitottság ebben a kérdésben is. A potenciális vevők számára a vásárlói és szakértői vélemények, valamint az anyagszükségletre vonatkozó információk a legfontosabbak, ez adja a tájékozódás alapját, elsősorban a költségeket optimalizálók körében.

„Cégfilozófiánk egyik meghatározó eleme a folyamatos fejlődés, ezért minden helyzetben az előrelépés lehetőségét keressük, az érdeklődők, vásárlók még magasabb szintű kiszolgálásra törekszünk, nincs ez másképp a jelenlegi viszonyok között sem. A kutatás eredményének fényében ezért Tetőt építek néven életre hívtunk egy olyan információs platformot, amelynek segítségével az építkezést, felújítást tervezők könnyedén megtalálhatják a témában felmerülő összes kérdésre a válaszokat” – mondta Tóth Szabolcs, regionális marketing igazgató.

Felmerül a kérdés, hogy a keresletet hogyan befolyásolta a járvány, milyen termékeket keresnek azok, akik optimalizálják a költségeket, halasztanak, továbbá azok, akik saját maguk kezdtek vagy kezdenek bele a munkálatokba. A vállalat eredményei alapján szignifikáns változás nem mutatható ki. Továbbra is nagy az érdeklődés a napelemes tetőcserép iránt, ami abból is fakad, hogy az a gyártó egyes tetőcserepeivel is kompatibilis, vagyis tetőfelújítást követően is megoldható a felhelyezése, másrészt a gazdaságos, de minőségi megoldások is előtérbe kerültek, így azoknak sem kell lemondania az időtálló, új tetőről, akik faragnának a költségeken. 




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Díszkutak építése, felújítása saját kezűleg
Egy kút nemcsak hasznos lehet, hanem dekoratív is. Egy szépen rendbe hozott építmény akár kertünk ékévé is válhat. Neked is van egy, amire ráférne a felújítás? Íme egy kis inspiráció hozzá!


csináld magad
Dekorálj kaviccsal: négy ötletes megoldás
Ahhoz, hogy feldobjunk otthonunkban egy falszakaszt vagy megszépítsük a kerítésünket, nem kellenek drága hozzávalók. Gyakran egy adag kavics is megteszi: mutatunk rá négy szuper példát!


csináld magad
Barlangfürdő a tetőtérben kulékaviccsal kirakva
A képzelet határa a csillagos ég, szokták mondani. Ez a különleges zuhanykád Kovács Ferencéknél pedig kiváló példa rá, hogy valóban fantasztikus dolgokat hozhatunk létre, ha akarunk. Akár egy tetőtéri fürdőszobában is.


Hírek
Viharfelhők gyűlnek az építőipar felett, a gyártók adhatnak esernyőt
A tömegesen felfüggesztett állami beruházások, az építési projektek számának csökkenése, a fizetési nehézségekkel küzdő megrendelők számának emelkedése félreérthetetlenül jelzik az építőipar lassulását.
















Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság