Kandalló építése


Ki ne szeretne a kandallóban égő tűz látványa mellett pihenni? A meleget és nyugalmat sugárzó berendezést egyre többen választják otthonuk fűtésére.

kandalló építéseA kandalló mindig látványos és meghatározó eleme volt a lakások enteriőrjének. Manapság a díszítő funkció mellett jelentős szerepet tölt be, mint környezetbarát és hatékony fűtési módszer is. A fával fűthető modern kandallók működése jól szabályozható, tiszta és biztonságos. Egyes típusaik utólag is könnyen telepíthetőek, a hordozható kandallók pedig költözéskor vagy a lakásátalakítás során egyszerűen áthelyezhetők. Stílusukat tekintve lehetnek klasszikus, rusztikus vagy modern készülékek, forma tekintetében pedig csak a képzeletünk, illetve lakóterünk elrendezése szab határt a lehetséges változatoknak. Viszont a különböző kivitelű kandallók között jelentős árkülönbség lehet, néhány százezertől akár több millió forintig.
 
Tervezéstől a tűzgyújtásig 
Mielőtt kiválasztanánk a kandallónkat, alaposan gondoljuk végig, mekkora helyiséget szeretnénk vele fűteni. Gondolkodjunk rendszerben: a nekünk tetsző berendezés alkalmas-e az adott tér kifűtésére, a meglévő kémény alkalmas-e a keletkező füstgáz elvezetésére és biztosított-e az égéshez kellő mennyiségű friss levegő folyamatos utánpótlása. A legfontosabb, amire nem gondolnak a kandalló-tulajdonosok, a lakás túlzott szigetelése, illetve a szellőzés hiánya. Lehet bármilyen jó kéményünk, magasságtól, keresztmetszettől, anyagtól függetlenül, megfelelő huzat csak akkor lesz benne, ha az általa kiszívott levegővel azonos mennyiségű friss levegő jut a házba. A kéményt lehetőleg szakértővel vagy az építésszel terveztessük meg annak érdekében, hogy elhelyezkedése leendő kandallónk szempontjából a legideálisabb legyen. A kandalló építését csak referenciával rendelkező szakemberre bízzuk. A felhasznált anyagokról, stílusról és méretről ízlésünk és pénztárcánk dönthet. A kandalló csak stabil, nem éghető födémre épülhet, és 15 négyzetméternél kisebb helyiségben nem javasolt. Tervezhetjük sarokba vagy a fal síkjához, de megépíthetjük úgy is, hogy körbejárható legyen, s több oldalról élvezhessük a tűz látványát.

kandallóModern tűzfészek
Működés szempontjából két alapvető kandallótípus van: nyílt és zárt égésterű. Az előbbi a működéséhez ? égéséhez ? szükséges levegőt az adott helyiségből használja, szemben a zárt égésterűvel, amely a levegőt a külső környezetből fogyasztja. Ehhez természetesen egy csövön át a külső környezeti levegővel össze kell kötnünk. Új építésű házakban a zárt égésterű készülékek beépítését javasolják, mert ez az egyetlen műszakilag megfelelő megoldás arra, hogy kandallónk a lakótér levegőjétől függetlenül működhessen.
Vannak úgynevezett folyton égő kandallók, amelyek egyre jelentősebb szerepet töltenek be otthonunk fűtésében. (A tűztérbetét hatékonysága nagyban függ a méretezés pontosságától. A drágább tűzterek öntvényből, az olcsóbbak lemezből készülnek samottborítással, de ez nem jelenti azt, hogy hatékonyabbak is.) Egy átlagos kandallóbetét névleges teljesítménye 8-10 kW körül mozog, hatásfoka pedig 60-70%-os lehet, ami jelzi, hogy a közhiedelemmel ellentétben ezek a készülékek fűtésre igenis alkalmasak. A kandallóba a nap bármely szakaszában begyújthatunk, a meleget szinte azonnal leadják a környezetüknek. A korszerű, folytonégő tűzterek 8-10 órás, késleltetett égéssel, kevés tüzelőanyag felhasználása mellett egyenletes meleget adnak a teljes üzemidő alatt.
 

Mi lobogjon?
Kandallónk akkor működik a legmegfelelőbben, ha jó fűtőértékű, száraz, kemény fával tüzelünk, ilyen a bükk, a gyertyán, a tölgy, a juhar, a  nyír, az akác. A tűzifát lehetőleg egy-két évvel korábban vásároljuk meg, tavasszal, így felhasogatva, kellően száraz lesz mire eltüzeljük. A kellően száraz fa hőleadása kétszerese a 70%-os nedvességtartalmú fáénak.(A párolgás hőt von el.) 
Egyedi kandalló összeállítása és burkolása
 
1.) A kandalló helyének pontos felméretezése (105×65) a nappaliban, figyelembe véve a kémény középpontját.2.) Az alapnak stabilnak kell lennie, hiszen erre fog felfeküdni a tűztér, ezért itt érdemes 10 centis ytongot használni.3.) Az elemeket kötésbe téve csemperagasztóval kell rögzíteni és minden darabnál ellenőrizni a vízszintességet.4.) Az ytong rendkívül jól alakítható, fűrészelhető, a hőt gyengén vezeti, felülete pedig bármivel burkolható.5.) A kályha teljes magasságában KVS hőálló kerámiabetétes lapot tettek, amit telibe gletteltek, hogy ne porladjon.6.) Folytonégő (12 kW Supra) tűztér szintbe állítása, az alsó fatároló rész nagyságát a tűztér szélessége adta meg.7.) A kéménynyílás csatlakoztatása a kürtőhöz. Átszellőző nyílás vésése a másik szobához, amit ki kell csövezni.8.) Ezután jön a kémény bekötése a kürtőbe és a rések bedolgozása ? itt és az átszellőző cső mindkét oldalán.9.) A tűztér tetején lévő nyílásokat szabaddá kellett tenni, hogy a minél több meleg levegő áramolhasson a testben.10.) A tűzteret tilos teljesen körbeépíteni, mert szétrepeszti az anyagot, ezért minden oldalról 5-5 mm távolságot kell hagyni. 
11.) A stabilitás érdekében a tűztér fölé vaslemezzel megerősített, áthidaló ytong elem került beépítetésre.12.) A kandallótest teljes magasságának felhúzása után következik a hálós rögzítés és az építmény bevakolása.13.) A burkolóanyaggal harmonizáló, méretre vágott, felpolírozott márványlapot kissé a tűztér alá csúsztatva kell ragasztani.14.) A préselt, kisméretű, cserépszínű burkolótéglákat vizes vágóval lehetett pontosan méretre illetve gérbe vágni.15.) A téglákat kötésbe kell tenni, egymástól egyenlő fugatávolságra, s ha szükséges, egyéb trükkös megoldással kiékelni.16.) A tűztér fölé, megtörve a vörös téglák egyhangúságát, hasonló méretű és stílusú fehér burkolókő került.17.) Közvetlenül a ?Jancsi? ajtaja fölött, szintén dekorációs célzattal a téglák függőlegesen lettek rögzítve.18.) A kályhatest homlokzatára a meleg levegő áramlását elősegítő díszrács lett rögzítve (a másik szobába szintén).19.) A fugarések hagyományos csempefugázóval lettek kidolgozva, zacskóból kinyomva, így rusztikusabb a felület.20.) A téglákat ? hogy a vízfoltokat eltüntessük és mélyebb felületet kapjunk ? ajánlatos lelakkozni vagy lenolajjal átkenni.
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...
Mekkmestermunka
MekkmestermunkaKedves Hajnalka! Menteném a menthetőt, ami a burkoló "mester" keze...
Festék vagy tapéta?
Igen, valamikor ez nagy dilemmát jelent a felújításkor, hogy festék vagy tapéta legyen...
Stabil emeletes ágy
Két gyerek, egy gyerekszoba – nyilván sokak számára ismerős élethelyzet. Egy emeletes...
Párás az ablak? Javítsuk ki!
Akár 20 százalékkal növelheti otthonunk fűtési igényét a túl magas beltéri páratartalom....
Fürdőszobadesign: ívelt falak
A modern térkialakítás kedveli az ívelt formákat. Ebben jelentős szerepe van az újabb...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION