Kandalló építése


Ki ne szeretne a kandallóban égő tűz látványa mellett pihenni? A meleget és nyugalmat sugárzó berendezést egyre többen választják otthonuk fűtésére.

kandalló építéseA kandalló mindig látványos és meghatározó eleme volt a lakások enteriőrjének. Manapság a díszítő funkció mellett jelentős szerepet tölt be, mint környezetbarát és hatékony fűtési módszer is. A fával fűthető modern kandallók működése jól szabályozható, tiszta és biztonságos. Egyes típusaik utólag is könnyen telepíthetőek, a hordozható kandallók pedig költözéskor vagy a lakásátalakítás során egyszerűen áthelyezhetők. Stílusukat tekintve lehetnek klasszikus, rusztikus vagy modern készülékek, forma tekintetében pedig csak a képzeletünk, illetve lakóterünk elrendezése szab határt a lehetséges változatoknak. Viszont a különböző kivitelű kandallók között jelentős árkülönbség lehet, néhány százezertől akár több millió forintig.
 
Tervezéstől a tűzgyújtásig 
Mielőtt kiválasztanánk a kandallónkat, alaposan gondoljuk végig, mekkora helyiséget szeretnénk vele fűteni. Gondolkodjunk rendszerben: a nekünk tetsző berendezés alkalmas-e az adott tér kifűtésére, a meglévő kémény alkalmas-e a keletkező füstgáz elvezetésére és biztosított-e az égéshez kellő mennyiségű friss levegő folyamatos utánpótlása. A legfontosabb, amire nem gondolnak a kandalló-tulajdonosok, a lakás túlzott szigetelése, illetve a szellőzés hiánya. Lehet bármilyen jó kéményünk, magasságtól, keresztmetszettől, anyagtól függetlenül, megfelelő huzat csak akkor lesz benne, ha az általa kiszívott levegővel azonos mennyiségű friss levegő jut a házba. A kéményt lehetőleg szakértővel vagy az építésszel terveztessük meg annak érdekében, hogy elhelyezkedése leendő kandallónk szempontjából a legideálisabb legyen. A kandalló építését csak referenciával rendelkező szakemberre bízzuk. A felhasznált anyagokról, stílusról és méretről ízlésünk és pénztárcánk dönthet. A kandalló csak stabil, nem éghető födémre épülhet, és 15 négyzetméternél kisebb helyiségben nem javasolt. Tervezhetjük sarokba vagy a fal síkjához, de megépíthetjük úgy is, hogy körbejárható legyen, s több oldalról élvezhessük a tűz látványát.

kandallóModern tűzfészek
Működés szempontjából két alapvető kandallótípus van: nyílt és zárt égésterű. Az előbbi a működéséhez - égéséhez - szükséges levegőt az adott helyiségből használja, szemben a zárt égésterűvel, amely a levegőt a külső környezetből fogyasztja. Ehhez természetesen egy csövön át a külső környezeti levegővel össze kell kötnünk. Új építésű házakban a zárt égésterű készülékek beépítését javasolják, mert ez az egyetlen műszakilag megfelelő megoldás arra, hogy kandallónk a lakótér levegőjétől függetlenül működhessen.
Vannak úgynevezett folyton égő kandallók, amelyek egyre jelentősebb szerepet töltenek be otthonunk fűtésében. (A tűztérbetét hatékonysága nagyban függ a méretezés pontosságától. A drágább tűzterek öntvényből, az olcsóbbak lemezből készülnek samottborítással, de ez nem jelenti azt, hogy hatékonyabbak is.) Egy átlagos kandallóbetét névleges teljesítménye 8-10 kW körül mozog, hatásfoka pedig 60-70%-os lehet, ami jelzi, hogy a közhiedelemmel ellentétben ezek a készülékek fűtésre igenis alkalmasak. A kandallóba a nap bármely szakaszában begyújthatunk, a meleget szinte azonnal leadják a környezetüknek. A korszerű, folytonégő tűzterek 8-10 órás, késleltetett égéssel, kevés tüzelőanyag felhasználása mellett egyenletes meleget adnak a teljes üzemidő alatt.
 
Mi lobogjon?
Kandallónk akkor működik a legmegfelelőbben, ha jó fűtőértékű, száraz, kemény fával tüzelünk, ilyen a bükk, a gyertyán, a tölgy, a juhar, a  nyír, az akác. A tűzifát lehetőleg egy-két évvel korábban vásároljuk meg, tavasszal, így felhasogatva, kellően száraz lesz mire eltüzeljük. A kellően száraz fa hőleadása kétszerese a 70%-os nedvességtartalmú fáénak.(A párolgás hőt von el.) 
 
Egyedi kandalló összeállításának és burkolásának lépései
 
1.) A kandalló helyének pontos felméretezése (105×65) a nappaliban, figyelembe véve a kémény középpontját.

2.) Az alapnak stabilnak kell lennie, hiszen erre fog felfeküdni a tűztér, ezért itt érdemes 10 centis ytongot használni.

3.) Az elemeket kötésbe téve csemperagasztóval kell rögzíteni és minden darabnál ellenőrizni a vízszintességet.

4.) Az ytong rendkívül jól alakítható, fűrészelhető, a hőt gyengén vezeti, felülete pedig bármivel burkolható.

5.) A kályha teljes magasságában KVS hőálló kerámiabetétes lapot tettek, amit telibe gletteltek, hogy ne porladjon.

6.) Folytonégő (12 kW Supra) tűztér szintbe állítása, az alsó fatároló rész nagyságát a tűztér szélessége adta meg.

7.) A kéménynyílás csatlakoztatása a kürtőhöz. Átszellőző nyílás vésése a másik szobához, amit ki kell csövezni.

8.) Ezután jön a kémény bekötése a kürtőbe és a rések bedolgozása az átszellőző cső mindkét oldalán.

9.) A tűztér tetején lévő nyílásokat szabaddá kellett tenni, hogy a minél több meleg levegő áramolhasson a testben.

10.) A tűzteret tilos teljesen körbeépíteni, mert szétrepeszti az anyagot, ezért minden oldalról 5-5 mm távolságot kell hagyni.
 
11.) A stabilitás érdekében a tűztér fölé vaslemezzel megerősített, áthidaló ytong elem került beépítésre.

12.) A kandallótest teljes magasságának felhúzása után következik az építmény bevakolása.

13.) A burkolóanyaggal harmonizáló, méretre vágott, felpolírozott márványlapot kissé a tűztér alá csúsztatva kell ragasztani.

14.) A préselt, kisméretű, cserépszínű burkolótéglákat vizes vágóval a legkönnyebb pontosan méretre, illetve gérbe vágni.

15.) A téglákat kötésbe kell tenni, egymástól egyenlő fugatávolságra, s ahol szükséges, száradásig aládúcolni.

16.) A tűztér fölé, megtörve a vörös téglák egyhangúságát, hasonló méretű és stílusú fehér burkolókő került.

17.) Közvetlenül a "Jancsi" ajtaja fölött, szintén dekorációs célzattal a téglák függőlegesen lettek rögzítve.

18.) A kályhatest homlokzatára a meleg levegő áramlását elősegítő díszrács lett rögzítve (a másik szobába szintén).

19.) A fugarések hagyományos csempefugázóval lettek kihúzva, zacskóból kinyomva, így rusztikusabb a felület.

20.) A téglákat - hogy a vízfoltokat eltüntessük és mélyebb felületet kapjunk - ajánlatos lelakkozni vagy lenolajjal átkenni.
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...
Mekkmestermunka
MekkmestermunkaKedves Hajnalka! Menteném a menthetőt, ami a burkoló "mester" keze...
Cipőtartó szekrény fenyőből
Nagyon kevés hely állt csak rendelkezésre Krizsán Nóráék (Hódmezővásárhely) apró...
Stabil gépkocsibeálló
Mindegy, milyen autónk van, sokkal jobb neki, ha fedett helyen van, mint ha nyáron...
Párás az ablak? Javítsuk ki!
Akár 20 százalékkal növelheti otthonunk fűtési igényét a túl magas beltéri páratartalom....
Fürdőszobadesign: ívelt falak
A modern térkialakítás kedveli az ívelt formákat. Ebben jelentős szerepe van az újabb...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION