hirdetés



Ablakkörkép

Szerszám-anyag

Ablakkörkép

A nyílászáró megválasztása évtizedekre szóló döntés. Fontos, hogy harmonikusan illeszkedjen a környezetébe, esztétikus és tartós legyen. Ám a kínálat óriási: vajon melyiket válasszuk, milyen szempontok alapján dönthetünk?



Ahogy az öltözködési trendek, úgy változik a nyílászárók külcsíne is. Az utóbbiak kiválasztásánál lehetőségünk van a hagyományos formák és standard méretek mellett az egyedi alakzatok és különleges méretek kiválasztására is. Az igény és funkció szerinti döntéssel megteremthető a nyílászárók és a ház összhangja, amelyet csak tovább fokozhatunk a háromszögletű, ívelt, kosárgörbe vagy akár csúcsívvel rendelkező ablakokkal. A gyártók széles termékkínálatában mind az ablakoknál, mind a bejárati ajtóknál olyan változatos forma- és színvilág áll rendelkezésünkre, hogy az alaposan megnehezíti a választásunkat. Vajon melyik a legjobb nyílászáró? A válasz talán meglepő: a jól megcsinált nyílászáró a legjobb, függetlenül attól, hogy miből készült. Viszont megdöbbentő különbségek lehetnek a különböző ajtó- és ablakgyártók árai között.

Előnyök és hátrányok

Érdemes tehát tisztában lennünk azzal, milyen minőség és szolgáltatás párosul az alacsonyabb vagy magasabb árhoz annak érdekében, hogy olcsó, időtálló, ugyanakkor esztétikus ablakunk-ajtónk legyen. A választásnál nem érdemes a legolcsóbb megoldásra törekedni és kompromisszumokba belemenni, hiszen minden részletnek illeszkednie kell egymáshoz, hogy tökéletes otthont teremtsünk. Az esztétikus megjelenés és a megfizethető ár mellett figyelnünk kell például a kiszemelt darab hő- és zajszigetelő tulajdonságaira, valamint a betörésállóságára. Mérlegelnünk kell karbantartási igényeit, de a tartósság, a tűzvédelmi tulajdonságok, adott esetben pedig a strapabíró kivitelezés is fontos szempont lehet. Például a műanyag és fém nyílászárókkal szemben a fa hátránya, hogy a napsugárzásnak erősen kitett felületek festését a legkorszerűbb felületkezelés esetén is 4-6 év után fel kell újítani. (A világosabb színek kevesebb napfényt szívnak magukba, ezért tovább tartanak.) Fontos tudni, hogy a választott darab tartóssága függ a felhasználás helyétől is. Nem mindegy, hogy az ablakot egy családi ház eresszel védett földszintjére szánjuk, vagy egy széltől, esőtől gyötört, többszintes épület homlokzatára kerül majd. Hasonló a helyzet az ajtókkal. A külvilágba nyíló bejárati ajtónak lényegesen strapabíróbbnak kell lennie, mint egy lépcsőházi vagy beltérbe nyílónak.




Fa: a természetes szépség

Az elmúlt néhány évtizedben a fém és műanyag ablak- és ajtószerkezetek megjelenésével úgy tűnt, a fa fokozatosan háttérbe szorul, de az új évezred beköszöntével értéke és megbecsültsége ismét nő. A fa természetes anyag, ezért olyan esetekben, ahol az épített környezetben a természetes anyag, a fa, a kő, a kerámia dominál, vagy az épület háborítatlan természeti környezetben áll ? vagy csak azért, mert szép ?, mindenképpen indokolt fa nyílászárók alkalmazása. A fából készült ablakok, ajtók nyújtják a legmagasabb komfortérzetet, ezen túlmenően pedig a lakás berendezésének értékes és dekoratív részét képezik. A fa nyílászárókra ma már nemcsak mint funkcionális építőelemre gondolunk, hanem egyre inkább tudatában vagyunk térformáló hatásuknak is. Fa nyílászárók készülhetnek a tölgytől a vörös- és borovifenyőn át olyan faanyagokig, mint a nyír, a cseresznye vagy a bükk. Az ablakok szárny- és tokszerkezeteit három rétegből ragasztva állítják elő. Az egyes rétegek a csomók, nagyobb fahibák kiejtésével, hosszabb-rövidebb darabokból, hossztoldással készülnek. Az így előállított alapanyagból készített szerkezetek nem csavarodnak és nem repednek, minőségüket évtizedekig megőrzik. Fa nyílászárókhoz érdemes olyan lazúros felületkezelést választanunk, amely látni engedi az anyag eredeti, természetes erezetét. A jól karbantartott faablakok igen hoszszú élettartamúak ? nem számít ritkaságnak a 80 évesnél régebbi nyílászáró sem. Bár a fa éghető anyag, az elterjedt nézettel szemben nagy tűzbiztonságot nyújt.

Műanyag: olcsó és sokféle

Magyarországon a kilencvenes évek elején kezdte meg térhódítását a műanyag nyílászáró. A kínálat azóta is nő. A műanyag nyílászárók minden építési technológiához illeszkednek, egyaránt beépíthetők családi házakba, intézményekbe és iparcsarnokokba. Az egyedi méretek szerinti gyártásnak és az utólagos beszerelési módnak köszönhetően pedig nemcsak új építésnél, hanem rekonstrukcióknál is alkalmazhatók. Amennyiben egyedi ablakokat szeretnénk házunkba beépíttetni, annak sincs akadálya, hiszen formájának, nagyságának és jellemzőinek csak a fantáziánk és a pénztárcánk szabhat határt. Ha úgy kívánjuk, különböző alakú, íves, ilyen vagy olyan osztású ablakokat is legyártathatunk. A műanyag nyílászárók további előnye, hogy tisztításuk könnyű, energiatakarékosak, tartósak, könynyen kezelhetőek, és variálhatóságuk is sok lehetőséget biztosít. A műanyag ablakoknál sokféle árnyékolási megoldás lehetséges: külső és belső redőnybeépítés, szúnyoghálók, napellenzők, zsalutáblák stb. És egyáltalán nem utolsó szempont: a műanyag nyílászárók ára általában fele a hasonló típusú fa nyílászárókénak.

Fém: örökké tart

Nagy, átlátszó üvegfelületek tervezésénél előszeretettel alkalmazzák a fém kereteket, -tokokat, mert ezek jól bírják a nagyobb üvegtáblák súlyát. Az acél és az alumínium eleganciája a modern stílusú magánházban éppúgy érvényesül, mint a belvárosi üvegpalotában. Az egyesek által hidegnek és élettelennek ítélt fém ablakkeretek piacán egyre gyakrabban találkozhatunk ívelt formákkal, merész vonalvezetéssel, játékos építészeti megoldásokkal, ami feledteti a fém hűvös hatását. Sokaknak a fém szó hallatára egyből az ezüstszürke szín ugrik be, azonban ezeknek a fémkereteknek gyakorlatilag annyiféle színe lehet, mint a műanyagból k é s z ü l t e k n e k . A felületkezelés porszórással történik, amellyel a keret megkapja végleges színét. A fém nyílászárók hosszabb életűek mind a fánál, mind a műanyagnál, utólagos felületkezelést nem igényelnek, viszont drágábbak is a két másik nyílászárótípusnál. Az alumínium nyílászárók eleve nem rozsdásodnak, az acélkeretek és -ajtók pedig előzetes korrózióvédelemmel kerülnek ki a gyárakból. Egy karbantartásra szoruló, rosszul működő nyílászáró akár a fűtési energiánk egyharmadát is kieresztheti az ablakon. A fémből készült ajtók és ablakok esetében ez a probléma a fémek jó hővezetése miatt még összetettebb. Erre szolgál a hőhídmentesítés. Ennek során a fémek közé jól hőszigetelő anyagokat ékelnek. Ennek eredményeképpen elérhetők a fánál és a műanyagnál mért hőtartási értékek. Biztonságtechnikai szempontból érdemes még megjegyezni, hogy az acél vagy alumínium nyílászárók tűzvédelmi szempontból is megbízhatóbbak az éghető fánál és a hő hatására olvadó műanyagnál. A nyílászárópiacon fellelhetünk vegyes alapanyagú nyílászárókat is. Ezekben az úgynevezett ?szendvicsszerkezetekben? az anyagok rétegekben kerülnek egymásra. Pl. a fa-alumínium nyílászárók a fa jó hőszigetelését ötvözik az alumínium tartósságával és eleganciájával.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
A mindennapok takarékossága
Hogyan lehet újabb pénzeket spórolni a villanyon, gázon, vízen? Tehetjük e még takarékosabbá otthonunk működését? Íme néhány ötlet, melyeknek megvalósítása nem túl egyszerű, de jól járhatunk.


Otthon-bútor
Zsalugáter, spaletta ablakon, ajtón
A spaletta nemcsak nyáron jó (árnyékol és véd a kánikulától), de a téli hónapokban is szigetel a hidegtől és jeges széltől egyaránt, ráadásul díszíti is a homlokzatot. Egyébként nemcsak vásárolhatunk, de készíthetünk is ablaktáblát a házra. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan.


Otthon-bútor
Ablakpárkány s. k. - készítsük fából!
Ablakaink korszerűsítése nem csupán ablakcserét jelent: sok esetben új párkányt is kell készítenünk. Példánkban meghagyták az ablak klasszikus fa keretét, és abba helyezték be az új, műanyag nyílászárót, így nem volt szükség falbontásra. A párkány viszont s. k. készült.


Otthon-bútor
Rácsok helyett biztonsági ajtó
Sokan úgy érzik magukat biztonságban, ha minél több és furfangosabb zárat szerelnek fel az ajtóra. Mások az erős rácsok védelmében hisznek, gyakran félretéve az esztétikai szempontokat is. Ezeket megoldásokat egyesíti a biztonsági ajtó ? valóban biztonságot nyújtva.








Gép- és anyagújdonságok

Így lesz az ablakból dizájnelem



hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság