Ajtó a falba csúsztatva


A helykihasználás szempontjából ideális lakberendezési megoldás a tolóajtó, különösen az a típus, amelynek ajtólapja a falsíkba csúsztatható. Így az a falfelület sem vész el, amely a külső szerelésű ajtók esetében kihasználhatatlanná válik. Cikkünkben ilyen szerkezeteket mutatunk be: készen kapható rendszereket és egy favázasat, amelyet a famunkákban jártasak könnyen elkészíthetnek.

tolóajtó

A fal síkjába csúsztatható tolóajtókkal óriási hely nyerhető, a mellett, hogy nagyon látványos falfelületeket alakíthatunk ki velük. Sokféle kész rendszer is kapható. A gipszkarton falkialakítással a rendszert a lakásfelújításban gyakorlatot szerzettek maguk is könnyen beszerelhetik. Nagy előnyük ezeknek a rendszereknek, hogy a lakásfelújítás során utólag is beépíthetők, de az újonnan épülő házaknál is érdemes betervezni néhányat. Belsőépítészet szempontjából nagyon szép  megoldások alakíthatók ki különösen olyan helyeken, ahol egy falsíkra, közel egymáshoz több ajtó kerül, vagy a falsíkok találkozásánál kell elhelyezni a nyílászárókat, de a gardróbok ajtajának is kiváló.

Nyissuk egybe!

A terek leválasztására és egybenyitására is nagyszerűek a falsíkba tolható nyílászárók. Különösen jól alkalmazhatók kis lakásokban. A panellakásokban a statikailag megbonthatatlan falaknál a falsík mellé is szerelhető a rendszer, a külső felület pedig gipszkarton borítást kap. Erre különösen alkalmas a Knauf tolóajtórendszer, amelynek egyik változata 7,5 cm vastag, s az 1,2 cm vastagságú gipszkarton borítással összesen mintegy 9 cmrel vastagítja meg a falat.

Vakolható gipszkarton

A tolóajtórendszerek természetesen téglafalba is beépíthetők. Az egyszerűbb megoldás, ha az ajtónyílás szélességében a mennyezetig bontjuk ki a falat, és az ajtó fölötti rész is gipszkarton borítást kap. A szárazépítéssel sokkal pontosabban lehet kialakítani a tolóajtórendeszer helyét, ami nagyon fontos az ajtó működése szempontjából. Ha nem ezt a módszert alkalmazzuk, akkor a (6-10 centis) válaszfalaknál áthidalót kell építeni, amelynél a fokozott pontosságot valamivel nehezebb kivitelezni. Általában kapható vakolható ? rabichálóval ellátott ? és gipszkarton változat is.

Tolóajtó faszerkezettel

A legolcsóbb megoldás, ha a szerkezetet is magunk készítjük, és gipszkartonnal borítjuk. Mi 195×265 cm-es falfelületet építettünk be, 70 cm-es ajtónyílással a hálószobából leválasztott gardróbhoz. A szerkezet 4,5 cm vastag, 14 cm, illetve 8 cm széles gyalult szárított fenyődeszkából készült. A deszkák csapozással illeszkednek, amelyeket 60-as L vassal rögzítettünk egymáshoz, a falfelülethez rögzítéshez pedig 10-es dűbelt használtunk. Az ajtó mozgatását felső görgős tolóajtó-vasalat biztosítja.

Az általunk készített faszerkezetű tolóajtó készítési és méretezési ábrája itt látható: Készítési ábra Ennek alapján más méretű beépítések terve is könnyen lekészíthető.

1. A méretre vágott deszkákon az illesztéseknél dekopírfűrésszel vágjuk ki a csapozás helyét. Csak szárított fűrészárut használjunk, nehogy vetemedjen. 2. A ajtólapot vezető deszkában vagy kimarjuk annak helyét, vagy egy 1 cm vastag lemezre két 4×4 cm széles párnafát szögelünk, így 6 cm széles rés marad. 3. Miután valamennyi deszkát előkészítettük, mérjük ki a rögzítési pontok helyét, majd pedig 55- 60 cm-ként helyezzük el a 10-es dűbeleket. 4. A kimért rögzítési pontokat a deszkákon is mérjük ki, majd a csavarral jelöljük be a helyüket és például akkus csavarbehúzóval rögzítsük őket.
5. A függőleges és a mennyezeti deszkák rögzítése után csavarok segítségével rögzítsük a deszkák illeszkedési pontjainál a 60-as L vasakat. 6. Mielőtt az ajtó fölötti függőleges deszkát a helyére tennénk, előtte L vassal rögzítsük rá az ajtónyílás fölötti rövid függőleges merevítőt. 7. Az ajtó két oldalán lévő függőleges elemek beállításánál használjunk vízmértéket. A tolóajtó becsúsztatható oldalára kerülnek a 8 cm széles deszkák. 8. Mérjük ki pontosan, hogy a gipszkarton lapokból hogyan szabható ki a leggazdaságosabban a szükséges felület, szabjuk méretre, és rögzítsük őket.ÁRKALKULÁTOR

A faanyag és a gipsz karton borítás költsége nem haladja meg a tízezer forintot, a barkácsáruházakban kapható legolcsóbb ajtók tokkal együtt 15-20 000 Ft körül mozognak, a vasalat kb. 15 000 Ft. Így egy ajtó ? a fenti méretű falfelülettel együtt ? mintegy 45-50 000 forintból elkészíthető.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Előszobai ötletek
Előszoba ? elsőnek többnyire az ugrik be róla, hogy az a lakás névjegye. Ami a stílusjegyeket,...
Gipszkarton rögzítése
Kedves Hajnalka! Az a problémám adódott gipszkartonozás közben, hogy nem tudom eldönteni,...
Végtelen formájú fapad
Károlyi Angelica grófnő álmát Gáborecz István valósította meg.
Takarékos fényforrások
A fény alapvetően meghatározza a lakás hangulatát, így a benne élők közérzetét is....
Beépített szekrény az előszobában
Az előszobában mindig kevés a szekrény, de ha nincs több hely, akkor a szekrénybelső...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION