Szőnyegtisztítás bio módszerekkel


Otthonunk kiemelkedő eleme a szőnyeg. Ugyanis azon járunk nap mint nap. Ha vendég érkezik hozzánk, sok mindent elmond szőnyegünkről, hogy levettetjük-e vele a cipőjét, vagy sem.
A szőnyeg is olyan, mint a legtöbb kereskedelmi árucikk. Vannak divatosak, márkásabbak, no meg egyszerűbbek és olcsóbbak is. Azonban legyen az bármilyen, perzsa vagy esetleg kínai piacról származó, egy kis odafigyeléssel, tisztántartással ugyanúgy otthonunk dísze lehet.
Nézzük milyen ötletekkel, módszerekkel tarthatjuk újszerű ragyogásában szőnyegünket:

A szőnyeget naponta rendszeresen hosszában leseperhetjük kézi szőnyegseprűvel. Porszívóval csak hetente egyszer tisztítsuk, sima végű szívófejet használva.

A portalanítás és folttisztítás után alkalomadtán a szőnyeget száraz habtisztítóval is átkefélhetjük. Így visszakapja eredeti színét.

A szőnyeg akkor is visszakapja eredeti színét, ha száraz sóval meghintjük, majd átkeféljük. De a savanyúkáposzta leve is felfrissíti a szőnyeget. A tisztításhoz enyhén benedvesített kefét használjunk!

A sáros szőnyeget sóval a legjobb tisztítani. A benedvesített sót hintsük szét a szőnyeg felületén, hagyjuk rajta 15-30 percig, majd porszívózzuk ki. Meg fog tisztulni.

Az új szőnyeget egy-két hónapig ne porszívózzuk, várjuk meg, amíg letapossuk. Ha lehet, időnként forgassuk el, mivel ott, ahol sűrűbben vonulunk át rajta, hamarabb elkopik.

A szőnyeget csak ritkán és a visszáján poroljuk, mert így nem sérülnek meg a szálai. A színén csak gyöngén veregessük meg és puha szálú kefével keféljük ki. A kefét nem szabad rányomni teljesen.

A kisebb szőnyegeket se tisztítsuk rázással, mert az erős rázás kárt is tehet bennük, így széleik idő előtt tönkremehetnek. Sokkal hatásosabb, ha az ilyen szőnyegeket inkább felseperjük.
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION