Extra lépcsőborítások


A lépcső egyedivé és hangulatossá teszi lakóterünket. Mit tegyünk, hogy otthonunk dísze legyen? Íme néhány ötletes és újszerű megoldás.

A lépcső lehet egyenes vagy húzott, csiga vagy pihenős, készülhet fából, üvegből és acélból, lehet lakkozva, lazúrozva. Méreteit, elrendezését és elhelyezkedését leginkább a helyszín adottságai határozzák meg. E tekintetben nagyjából négy lehetőség kínálkozik (egyenes, fordulós, íves és csigalépcső), valamennyi a beépítési helyszín lehetőségeitől függően számtalan változatban, akár egymással kombinálva is.
A lépcsőtervezés már korábban is külön megbecsült szakmának számított, ezért mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulni. Mivel a lépcső épületszerkezetnek, illetve építési terméknek minősül, ennek megfelelően szakhatósági engedéllyel kell rendelkeznie.
 
A legfontosabb szabványok által is előírt méretek a következők:
? a lépcső (lépcsőkar) nettó használható szélessége lehetőleg ne legyen 80 cm-nél kevesebb,
? a lépcső fellépője (a lépcsőfokok magassága) ne legyen 20 cm-nél magasabb,
? a lépcső belépője (a lépcsőfokok mélysége) ne legyen 20 cm-nél rövidebb,
? a lépcsőfokok felett minden esetben legyen legalább 200 cm fejmagasság,
? a leesés ellen korlátot kell biztosítani, mely 90-100 cm magas, és a kisgyermekek védelme érdekében sehol nincs rajta 12 cm-nél nagyobb rés

Miből készüljön a lépcső?
Anyag és szerkezet vonatkozásában három fő lehetőség közül választhatunk: vasbeton szerkezet valamilyen (fa vagy kő) burkolóanyaggal; acélszerkezetre épített fa, vagy kő lépcsőlapok; illetve tömörfa lépcsők.
 
- A kivitelezőnek a betonlépcső a legkényelmesebb megoldás, hiszen a többi betonelem öntésekor egyből a lépcső is elkészíthető, és a felső szinteken végzett munkálatokhoz igénybe is tudják venni. A betonlépcső a végső, esztétikus borítással és korlátrendszerrel ellátva az egyik legköltségesebb lépcső. Fontos, hogy a betonlépcső többnyire zárt szerkezetű, így nemigen nevezhető légies, könnyed megoldásnak.
 
- Ismertek a különféle fémszerkezetekből, acélszelvényekből, esetleg valamelyik specializálódott gyártó által kínált elemekből összeszerelt vagy -hegesztett, fa- vagy kőlapokkal borított lépcsők. Ezek utólag is beszerelhetők, rengetegféle változatban léteznek és viszonylag olcsók, leszámítva az exkluzív kivitelű (így drága), üveg és nemesacél elemekkel kombinált, modern lakberendezési irányzatokat követő változatokat.
 
- A tömörfa lépcsők napjainkban igazi reneszánszukat élik. Az alapanyag a melegséget, a változatosságot és a természetes megjelenést egyaránt szavatolja. Fából lényegében bármilyen típusú lépcső elkészíthető a légies, függesztett szerkezettől a bevésett, zárt fajtáig. A gyártók számtalan megoldást kínálnak, mindenki megtalálhatja a maga ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. A falépcső számára kivitelezéskor mindössze a megfelelő födémnyílást (helyet) kell biztosítani, a lépcsőgyártók szolgáltatásába ugyanis a komplett tervezés és a kivitelezés is beletartozik. 

Burkoljuk parkettával!

A svéd Kährs cég már százötven éve kínálja természetes alapanyagokból, a legmodernebb technológiával készülő, sokféle életstílusnak és esztétikai igénynek megfelelő, kiváló minőségű termékeit. A 15 mm-es szalagparkettával nem csak a szobák padlófelületét, hanem a beltéri lépcsőfokokat és azok homloklapjait is burkolhatjuk (ebben az esetben burkolatváltó profilra sincs szükség). A lépcsőfok éle persze nem maradhat szabadon, a cég itt is a fémnél kevésbé rideg anyagot, a fát alkalmazza. A lépcsőéleket már nem a hagyományos csap-hornyos, hanem a Woodloc-os, azaz Klickes, ragasztásmentes, így visszabontható rendszerrel rögzítik, ezáltal tökéletesen egybefüggő felületet képeznek a lépcsőfokokkal.
 


Kavicsszemes megoldás
Különleges és eredeti burkolóanyagra tehetünk szert, ha a természet erői által formált finom kavicsszemekből készült burkolatot, a Livingstones kavicsburkolatot választjuk. A kavicsszemek többféle nagyságban, egymással színben és méretben keverhetőek, nincsenek fugák, így egységes felületet képeznek tetszőleges formában. A lépcsőkön kívül többek közt padlón, különböző falfelületeken, oszlopokon, pultokon, asztalokon és bútorokon is alkalmazhatjuk. A kavicsburkolat lerakása nem jár nagy rendetlenséggel (24 óra múlva járható), ideális megoldás allergiásoknak és könnyen tisztántartható.
 


Parafát a lépcsőre!
A lépcsők felületét parafával is boríthatjuk. A Wicanders parafaburkolatok a valódi fa és parafa természetes szépségét hozzák otthonunkba. A nagy gondossággal válogatott fafajták és a parafa kombinációja az elegáns felületek gazdag palettáját nyújtja, összhangot teremtve a legkülönlegesebb belső terekkel is. A parafa rendkívül sokszínű tulajdonságainak hála tökéletes és egyedi burkolatot ad lépcsőknek, feljáróknak egyaránt.
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Csodás parafa
A természetes anyagok közül a parafának van a legtöbb pozitív tulajdonsága, hő és...
Most Ön szerkesztheti lapunkat!
Kedves Olvasónk! Szeretnénk az Ötlet Mozaikot az eddiginél is jobbá és ötletadóbbá...
Egy kádból két fotel
Fürdőszobájuk felújítása során gondolt arra Csákvári Erika Komáromban, hogy a régi...
Egyedi homlokzat
Szülei családi házának külső felfrissítését végezte el Rajna János Budapesten. A...
Parafa burkolat
Meghatározó benyomást kelt a burkolat látványa és annak igényessége. A parafa, amelyre...
Betonerkélyek, lépcsők, pillérek javítása
Az elöregedés, az időjárás és a mechanikai sérülések hatására a látszó betonszerkezetek...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION