hirdetés



Csempézés alapfogásai

Otthon-bútor

Csempézés alapfogásai

Az olvasói kéréseknek eleget téve áttekintjük a csempézés legfontosabb fogásait az alapozástól a fugázásig, bemutatva a legalkalmasabb, korszerű anyagokat és szerszámokat.

csempézés

Házunk, lakásunk építésénél az egyik legfontosabb szempont a vizes helyiségek megfelelő, biztonságos burkolása. A szaporodó olvasói kéréseknek eleget téve újra áttekintjük a csempézés elveit.

Padlóburkolatok készítésekor az aljzat felületi egyenetlenségénél ? 3-4 mm eltérés esetén ? célszerű aljzatkiegyenlítőt alkalmazni. Abban az esetben is kell mélyalapozót használni, ha az alap kellően sima, mert az alapozó tapadóhidat képez, és megkönnyíti a ragasztóhabarcs rögzülését. A zuhany és a kád mögötti területen az intenzív vízterhelés miatt ajánlatos egy biztonsági réteget ? úgynevezett folyékony fóliát ? felkenni, amely megvédi az átázástól a falazatot. A fugázásnál nemcsak az esztétikum a fontos, hanem az eltérő nagyságú hézagok megfelelő minőségű anyaggal való kitöltése (flexibilis, penészedésálló stb.). A fal és a csempe találkozásánál található dilatációs hézagok kitöltésére alkalmas szilikonos fugázók a hagyományos fugázókkal megegyező színkód szerint választhatók.

Ilyen egyszerű a burkolás

1. Olvassuk el a tasakon lévő információkat:
a megadott mennyiségű vízzel kellő méretű
edényben, lassú fordulatú keverőszárral
csomómentesre keverjük a masszát,
majd kb. 10 perc pihentetés után újra átkeverjük.
Mindig a vízhez adjuk a port!
2. Az előre eltervezett nagyságú felületre a
flexibilis vagy emelt minőségű ragasztóhabarcsot
fogas kenőlemezzel hordjuk fel. Ha
szükséges, helyezzünk be élvédő profilokat,
ami esztétikus megjelenést biztosít, és védi
az éleket a túlzott terheléstől.
3. A burkolólapokat enyhe nyomással, eltolva
rakjuk a habarcságyba, a pontos távolságokhoz
használjunk fugakereszteket. A
legbelső sarokból induljunk el vízszintes
irányba, és időnként ? a korrigálási időn
belül ? ellenőrizzük a helyes méretezést.
4. Az adott felület a legritkább esetben olyan
méretű, hogy a csempék pontosan faltól
falig érjenek, vágnunk kell őket. Egy helyiség
leburkolásához nem kell megvennünk
a drága csempetörőket, a barkácsáruházak
többségében kölcsönözhetünk is.
5. A ragasztás után 24 órával a megfelelő
minőségű fugahabarcsal, gumisimító segítségével
íves mozdulatokkal alaposan
töltsük ki a réseket. A fugázóanyagot
kötés előtt körkörös mozdulatokkal le
kell mosni a csempéről.
6. A sarkokat, a dilatációs hézagokat ? pl.
kádnál, ajtótoknál ? rugalmas szilikonos
tömítőmasszával fugázzuk ki. A ferdén levágott
végű csőből nyomjuk ki a tömítőanyagot,
mosószeres vízzel nedvesítsük meg a
csempét, és ujjbeggyel korrigáljuk.



hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Csempézés egyszerűen: hogy évekig szép legyen a fürdő
A csempe szép, könnyen tisztítható és időtálló burkolat. Magunk is lecsempézhetjük a fürdő vagy konyha falait és padlóját, ha betartjuk a cikkünkben átismételt lépéseket.


Gép- és anyagújdonságok
Amit a burkolólapokról tudni kell
Gyakran csak a szín és minta alapján választunk borkolólapot, de ez nem elegendő ahhoz, hogy a valóban megfelelő mellett döntsünk. A fogyasztók védelmében című sorozatban most erről lesz szó.


Otthon-bútor
Murexin oktatási program 2010
Ismét itt az oktatási szezon. Fordítson időt arra, hogy megismerje a Murexin hidegburkolási programjait. Most minden résztvevő triplán nyerhet. Látogasson el az ingyenes képzésekre, és a praktikus tanácsok mellett háromszoros ajándékban is részesülhet.


Szerszám-anyag
Fugakalkulátor
Fugakalkulator.hu néven új weblapot indított a Baumit, ahol bárki kiszámolhatja, hány kg fugázót vegyen az általa választott csempemérethez és fugaszélességhez.











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság