Beépített szekrény az előszobában


Az előszobában mindig kevés a szekrény, de ha nincs több hely, akkor a szekrénybelső lehető legjobb helykihasználású kialakításával, átalakításával segíthetünk a helyzeten.A fülkeszerű falmélyedés berendezése tökéletesen megfelelt a hagyományoknak: egy akasztórúdból és egy kalaptartó polcból állt. Nem nézett ki valami csinosan, de funkcionális volt ? míg nem jöttek a gyerekek. A kicsik kinti cuccai ? szandálok és cipők, télen pedig kiscsizmák ? sok helyet követeltek, és persze a bejárathoz minél közelebb... úgyhogy tenni kellett valamit. A lakásfelújítás jó alkalom volt arra, hogy végiggondoljuk a család előszobahasználati szokásait, és néhány belsőépítésuzeti szempont alapján áttervezzük a beépített szekrényt.

Dupla hely a kabátoknak

Mivel az előszobát nem lehetett a duplájára nyújtani, a falmélyedést vettük szemügyre. Mit kiderült, nem is olyan sok munkával olyan megoldást lehet létrehozni, amely működik ? ráadásnak pedig még szép is. Arra jutottunk, hogy a falmélyedést beépített szekrénnyé ?léptetjük elő?, felosztva két karcsú ajtóval ellátott akasztós részre meg két beépített polcra. Mivel a gyerekek kabátkái messze nem olyan hosszúak, mint a felnőttekéi, az akasztós szekrény egy részét leválasztottuk nekik, és abban két akasztórudat is elhelyeztünk egymás fölött. Mindjárt kétszer annyi helye lett a kiskabátoknak. Nem is beszélve arról, hogy az alsó rúdon elhelyezett vállfákat ők maguk is elérik.

Rejtve tárolt cipők

Az akasztós szekrény és a polcok nem egyforma mélyek. A vállfák szélessége miatt az akasztós rész 60 centi mély, vagyis annyi, amennyi a mélyedés maga; a felső és alsó polc viszont csak 30 centis. Mindkettőt a szekrényajtó felől építjük be. A felső polc mögötti tér persze így elvész (hacsak nem akarjuk a nagyon ritkán használt tárgyainkat ott tárolni), de mégis ez a megoldás a jó, mert ilyen magasban ennél mélyebbre csak nagyon nagyra nőtt emberek tudnának benyúlni, ráadásul óhatatlanul összekeverednének a sapkák, egyebek. Az alsó polc esetében viszont kifejezetten jó, hogy csak 30 centi mély, mögötte ugyanis széles lábbelitároló hely ?rejtezik?, s a csizmák így nem változtatják öszszevisszasággá az előszoba összképét. Fontos szempont volt, hogy bár a cipők hátul vannak, még a gyerekek is könnyen el tudják érni őket. Mindkét polc középső harmadát 6 mm-es rétegelt lemezből készült András-kereszttel osztottuk fel összesen nyolc részre, így mindenki könnyen megtalálja a maga fejfedőjét, kesztyűjét, kendőjét, sálját, ernyőjét, miegyebét.

Szokatlan ajtómegoldás (fent a 3. kép)

A beépített bútordarabot részben takarja a két ajtó, mivel a bejárat közelsége miatt nem volt lehetőség olyan szekrényajtók felszerelésére, amelyek az egész szerkezetet eltakarnák. A választott megoldás ? amely szerint az ajtók a szekrény 2/3-át takarják, váratlan, de ízléses. A vékony ajtók előnye, hogy könnyen nyithatók, nem mellékesen pedig kevés helyet foglalnak a szűk előszobából, amikor öltözünk. Az egész szekrényt három oldalról a falra ragasztott- szögelt, 6 mm vastag, 10 centi széles deszkaszegély keretezi, látványban is egybefogva a szekrény akasztós és polcos részeit, amelyek emiatt természetesen 6 mm-rel kijjebb állnak, mint a fal síkja.

beépített előszobaszekrény készítési ábra A rajzon megadott értékeket természetesen mindenki igazítsa a saját lakásában adott méretekhez. Ez a falbeugró 88×201 centis volt (a magasságot a dobogó tetejétől számítva). A szekrény és a polcelemek méreteit úgy kalkuláltuk ki, hogy egy centivel kisebbek legyenek a falmélyedésnél, ezt a rést hivatott a falhoz erősített keret eltakarni.

 

beépített előszobaszekrény beépített előszobaszekrény
Szabjuk le az elemeket. A szekrény és a polcok oldalait és alját-tetejét faragasztóval, valamint 4,0×40-es csavarokkal fogtuk össze. A csavarok helyét fúrjuk elő! A 4 mm-es hátlemezeket ragasztóval és 12/25-ös szögekkel erősítsük a helyükre. Élfóliázzuk a polcok elejét. Vágjuk be szélességük feléig a két polctagoló X-deszkát.
beépített előszobaszekrény beépített előszobaszekrény
Beépítés előtt dobogót építettünk az alsó polc alá: így egy szintbe kerül a lábazati lécekkel, másrészt gyermekünk 40-45 centis magasan ült a legkényelmesebben. Az alsó polcot 14/35-ös szögekkel erősítettük a dobogóhoz. Figyeljünk arra, hogy 6 mm-rel nyúljon túl a fal síkján, így kerül majd egy síkba a keret szegélydeszkáival.
beépített előszobaszekrény beépített előszobaszekrény
Csavarozás előtt pillanatszorítókkal rögzíthetjük a legkönynyebben helyükre a szekrény és a polc kereteit. Jobboldalt nincs szekrény, ott az E jelű tábla tartja majd az ajtót. Szereljük fel a 3-3 diópántot vagy kivetőpántot a szekrényoldalakra. Hengerrel fessük le kétszer az ajtókat, s rájuk is szereljük fel a pántokat, fogantyúkat és mágneszárakat.

 

MI KELL HOZZÁ?  

4 mm vastag fehér hátlemezből:

 • 1 db 30×140 cm-es szekrényhátoldal (G)
 • 2 db 30×87 cm-es polchátoldal (H) 6 mm-es rétegelt lemezből
 • 4 db 30×38 cm-es elem a polcosztó X-ekhez (J)
 • 2 db 10×210 cm-es oldalszegély a kerethez
 • 1 db 15×107 cm-es felső elem a kerethez 20 mm átmérőjű akasztórúdból
 • 2 db 26,8 cm-es rúd (K)
 • 1 db 72 cm-es elem (L)

16 mm-es fehér laminált bútorlapból:

 • 2 db 60×140 cm-es szekrényoldal (A)
 • 2 db 26,8×60 cm-es szekrényelem (egy alj és egy tető) (B)
 • 4 db 87×30 cm-es polcelem (két alj és két tető) (C)
 • 8 db 26,8×30 cm-es polcoldal és rekeszfal (D)
 • 1 db 15×140 cm-es ajtótartó elem (E)
 • 2 db 30×200 cm-es ajtó (F)
Valamint n 4,0×40 mm-es csavarok n 14/35 mm-es szögek n 6 db kivetőpánt (vagy ha az tetszik, 6 db diópánt) n 2 ajtófogó n 2 mágneszár az ajtókhoz n fehér élfólia
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Polcrendszer a nappaliban
Olyan egyedi méretű polcrendszert szerettünk volna a nappaliba, amelyen minden könyv,...
Játékkonyha extrákkal
Első ránézésre átlagos konyhának tűnik, és csak ha jobban megnézzük, akkor derül...
Vár, lovagok, hercegnő, sárkányok
Nem asztalos, de szeret fával dolgozni Barabás Gábor Alsózsolcán, aki lánya születésnapjára...
Egy szoba három funkcióval
Egy 44 négyzetméteres lakást újítottak fel Kalló Imréék Gödöllőn, és annak a legnagyobb...
Éjjeli szekrény hat lépésben
A hálószoba bútorzata épp úgy fontos, mint a lakás...
Plusz szekrénypolcok s. k.
A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION