Hintaszarvas

Gyerkőc

Hintaszarvas

Néha elég egyetlen apró, de fantáziadús extra, és a szép, de mindennapos tárgy helyett ötletes és vidám darab születik. Például hintaló helyett hintaszarvas.

Először a keresztlányának készített hintalovat Jónás Anita, amely nagy sikert aratott. Anita barátnője célzott rá, hogy ha majd ideje engedi, az ő kislányának is készíthetne egyet. Mivel szeret barkácsolni, örömmel tett eleget a kérésnek, és a prototípushoz képes némi változtatással, finomítással megszületett a hintaszarvas, amit a kicsi lány az egyéves születésnapjára kapott meg.

Kivágás, összeerősítés

Anita a fenyődeszkákra sablon segítségével felrajzolta a hintaszarvas elemeit, majd dekopírfűrésszel kivágta őket. A durva, egyenetlen éleket előbb ráspollyal, majd 120-as dörzspapírral csiszolta le.

Ezután a szarvas fejét kellett összecsapolni a két különálló deszkából. Ehhez 2 db 8-as fatiplit, faipari ragasztót és 2 db pillanatszorítót használt. A biztos kötés érdekében 24 órát hagyta száradni a kötést. Miután megszáradt, kivágta az agancs helyét, és a díszt facsavarral rögzítette a fejhez.

Az ülőrésznél középről ki kellett vágni a nyakrész vastagságát, hogy szépen egymásba illeszkedjenek. Anita ezután a két hátsó lábat is rögzítette 4 db 4×6-os facsavarral. Mikor ezzel készen lett, jöhetett a hintarész összefogatása 8 db 4×6-os facsavarral.

Ezután csavarozta a szarvas testét a hintarészhez. A fogantyú és a lábtartó helyét 22-es fafúrószárral fúrta ki, majd faragasztóval illesztette bele a méretre vágott és lekerekített seprűnyelet.

Utolsó simítások

Már csak a festés volt hátra, Annie Sloan Chalk Paint Old White festékét hordta fel két rétegben, kivárva közte a száradási időt. Végül pedig lewaxolta, hogy tartós és lemosható legyen a felület.

 

Anyagszükséglet

 • 2 cm vastag, 17 cm széles fenyődeszka • seprűnyél • fatipli • Visifix D2 faipari ragasztó • 4×6-os facsavarok • Annie Sloan Chalk Paint festék • Annie Sloan Wax

Szerszámszükséglet

 • dekopírfűrész • pillanatszorító • ráspoly • 120-as szemcseméretű csiszolóvászon • ecset

Lépésről lépésre

 

1. Az első lépés a hintaszarvas fejének, nyakának és mellső lábának kirajzolása volt.

 

2. A két kivágott hintatalpat egymásra téve tudjuk pontosan egyformára alakítani.

 

3. Minden elem éleit csiszoljuk tompára, majd jön a két talp összekötése távtartókkal.

 

4. A fejet és agancsot a ragasztó megszáradásig segédlécek és pillanatszorítók rögzítették.

 

5. Az ülőke és a hátsó lábak felerősítése után a lábtartó és a fogantyú is felkerült a szarvasra.

 

6. Végül az ülőke végére felkerült a háttámla és jöhetett a festés, valamint viaszozás.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Kerti faház a gyerekeknek
Gyermekei részére készítette ezt kis kerti játszóházat Palánki Mihály Dombóváron.


Gyerkőc
Diy fa pénztárca
Nem fért bele a régi pénztárca Jónás Anita újonnan vásárolt táskájába. Anita azonban nem esett kétségbe, hanem készített egy újat, kisebbet.


Gyerkőc
Pajkos póni
Feleségével beszélgetve jutott arra az elhatározásra Werstroh János (Pécs), hogy elkészíti a pónit – születendő gyermekeik örömüket lelik majd benne.


Gyerkőc
Mitől lesz jó egy gyerekszoba?
A jövő gyerekszobája címmel rendezte meg a Bonami home & living webáruház első design konferenciáját. 
















Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság