hirdetés



Beépített szekrény a falbeugrásban

Otthon-bútor

Beépített szekrény a falbeugrásban

A legtöbb lakásban akad nem is egy olyan zug, amelyet leghasznosabban egy beépített szekrénnyel tudunk kihasználni. Az elkészült szekrény méreteinél fogva markánsan meghatározza majd a helyiség hangulatát, fordítsunk hát időt a tervezésére, kialakítására!

Először is mérjük fel a beépítésre váró falbeugrást. Gondoljuk át, milyen méretű polcokra van szükségünk, mit fogunk a szekrényben tartani, lesz-e akasztós része, mekkora tárgyak kerülnek majd a polcokra, szükség van-e fiókokra.

Falra szerelt váz

Legegyszerűbb természetesen a polcok elkészítése. Ehhez sem kell költséges konzolokat vásárolnunk, egyszerűen léceket erősítünk a falra, ezekre ültethetjük a pontosan méretre szabott polcokat. Kezeletlen fenyőfával dolgozhatunk legkönnyebben, ez viszonylag puha, szépen fűrészelhető faanyag. A fűrészelt éleket csiszoljuk le. Utána pedig érdemes a kezeletlen felületet fapáccal bevonni, amivel színt adhatunk a faanyagnak, majd az időállóság és tisztíthatóság érdekében lakkozzuk le.

Milyen legyen az ajtó?

Ha a polcrendszer elkészült, tervezzük meg a beépített szekrény ajtaját, amit a falbeugrás sarkaira erősített léckeretre szerelhetünk majd. Legegyszerűbb megoldás, ha egy tetszőleges színű laminált lapot méretre vágunk, és zsanérokkal felerősítjük a lécvázra.

Választhatunk tetszetős tömör faanyagot is, de az meglehetősen költséges. Ennél jóval látványosabb, ha ajtószárny gyanánt összecsavarozott, élei mentén lecsiszolt és lepácolt lécekből készítünk lécvázat, majd a váz közét szövettel vagy más anyaggal töltjük ki, például a képeken látható vékony gyékénnyel vagy rafiával.

Ragasztóval, szöggel

A gyékényt vagy rafiát először tapétaragasztóval ragasszuk fel hullámkartonra. A művészellátó boltokban méretre vágva vásárolhatunk hullámkartont, de sok háztartásban akad nem használt hullámkarton doboz, ezeket is szétvághatjuk erre a célra.

Ha a tapétaragasztó megkötött, a hullámkartont szögbelövővel erősítsük a lécvázhoz. Szögbelövő híján apró szegeket is használhatunk rögzítésként.

Természetesen nem csak gyékénnyel tölthetjük ki mutatósan a lécvázak közét. A hullámkartonra felfeszíthetünk egy vidám mintás textíliát, vagy a hullámkartont elhagyva használhatunk áttetsző anyagot is, illetve a dekorboltokban választhatunk igényesebb papírtípust is, amit rögtön a lécvázra rögzítünk.

Lépésről lépésre

1. A lécet szabjuk a szekrényajtó előre kiszámolt méretére.

2. L alakú laposvason át betekert csavarokkal rögzítsük a sarkokat.

3. Pácoljuk a kívánt színűre az elkészült keretet, majd száradás után lakkozzuk le.

4. Vágjuk méretre a hullámkartont, kicsit kisebbre pedig gyékényt vagy textilt, minimum 1 cm helyet hagyva a szögezésnek.

5. A gyékényt tapétaragasztóval ragasszuk fel a kartonra. Száradás után szögezzük föl a hullámkartont a keret hátoldalára.

6. Végül csavarozzuk föl a fiókfogókat és zsanérokat, állítsuk be a polcokat - és pakoljunk be az új szekrénybe.

 




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Modern konyhapolc
A közízlés a konyhabútorokat illetően is egyre inkább tükrözi a XXI. századot. Most egy hipermodern, mégis funkcionális konyhapolc elkészítését mutatjuk be.


Otthon-bútor
Tetőtéri szekrény készítése
Sokáig kihasználhatatlan volt Horváth Anikóék tetőtéri szobájának egyik sarka a tetősík alatt, amíg ki nem találták és meg nem építették a képeken látható beépített szekrényt, amelynek fő erénye a maximális anyagtakarékosság.


csináld magad
Gyümölcsládákból rusztikus éjjeliszekrény: gyors és egyszerű megoldás
Két kiürült gyümölcsládából és pár falécből egy kis festéssel remek éjjeliszekrényt készíthetünk.


Ötletek
Méretre készített konyhapolc
Világítóablak van Czeglédi Zoltánéknál Hajdúszoboszlón a főzőfülkében, ezért nem lehetett a szokásos konyhaszekrényt felrakni. Így egyedi megoldást talált: olyan fenyőfából készült alacsony, de hosszú polcot készített, amely odafér az ablak alá.











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság