hirdetés



Macskabútor: kaparófa és mászóka egyben

Otthon-bútor

Macskabútor: kaparófa és mászóka egyben

Ha a macska megszereti a macskafa magas polcát, ritkábban mászik fel az asztalra, s ha rájön, hogy mennyivel jobb a kötéllel bevont oszlopon körmöt élesíteni, akkor a fotel is épségben marad.

A lakásban tartott házi kedvenceket nehéz rászoktatni arra, hogy tartsák tiszteletben a gazdik házirendjét. A cicákat pedig különösen nehéz rávenni az alkalmazkodásra – minden tiltás ellenére kedvenc helyük a magas étkezőasztal vagy konyhapult, szívesen másznak fel a könyvespolcra, szekrény tetejére, nagy örömmel élesítik karmaikat a fotelon, s a lakás leglehetetlenebb zugaiban alakítják ki kuckóikat. Persze mindezt nem azért teszik, mert kedvüket lelik a gazdik dühítésében, hanem csak megpróbálnak úgy viselkedni, ahogy azt kint, a szabadban tennék. Vagyis szeretnek kellő magasságból mindent szemmel tartani, fára mászni, védett zugokban szunyókálni, vagy a fa törzsébe mélyeszteni karmaikat, így karbantartva legfontosabb vadászeszközüket. Annak érdekében, hogy mindezt ne a bútorokon tegyék, találták ki a különböző macskabútorokat, amelyek tulajdonképpen a kaparófa, a macskakosár és a mászóka egyesítéséből jöttek létre.

Kétpolcos macskapihenő

A két polcból álló macskapihenő és kaparófa a legegyszerűbb kombináció. Gyakorlott barkácsolók persze ennél bonyolultabb, sok elemből álló bútor összeállításra is vállalkozhatnak. A tervezésnél és a méretezésnél az az alapvető szempont, hogy a macskabútor jól kiegyensúlyozott legyen – ne boruljon akkor se föl, ha egyik polcról a másikra ugrik a cirmos. Ehhez elsősorban az kell, hogy az alaplap elég nagy legyen, s az egyes elemek ne nyúljanak nagyon túl az alaplapnál.

Anyagszükséglet

A mi kétpolcos macskabútorunk 18 mm-es natúr forgácslapból készült. Az alaplapja 50×50, a nagy polc 38×60, a kis polc pedig 20×40 cm-es forgácslap, amelyet műszőrmével vontunk be. Az oszlopok 60 és 30 cm magasak, az oszlopok oldalaihoz 2 db 10 cm-es és 2 db 6 cm széles darab kell. Mi 6 mm vastag kötéllel vontuk be őket. A műszőrmét tépőzárral rögzíthetjük a polcokhoz, így levehető, mosható.

Lépésről lépésre

Vagy lapszabászatban méretre vágatjuk, vagy magunk kivágjuk körfűrésszel a megfelelő méretű natúr forgácslapokat.

Az oszlopok 10 és 6 cm széles, 60, ill. 30 cm magas oldalait előfúrás után 4×40 mm-es csavarokkal rögzítjük egymáshoz.

Az oszlopokat 6 mm vastag kötéllel bevonjuk, s az első kötélsort, vagy az illesztéseket 16 mm-es vágott fejű szöggel rögzítjük.

A tervek szerint a macskabútor alaplapján elhelyezzük az oszlopokat, majd körberajzolva pontosan kijelöljük a helyüket.

 

A csavarozáshoz – amelyhez minden esetben 4×40 mm-es önmetsző csavarokat használunk – előfúrásokat végzünk.

 

A polcokat tartó két oszlopot asztalosszorítóval rögzítve – az alaplapot takaró műszőrmével együtt – alulról csavarozzuk fel az alaplapra.

 

A következő lépésben a két oszlopra a különböző méretű polcokat felülről négy ponton 4×40 mm-es önmetsző csavarokkal rögzítjük.

 

A műszőrmét öntapadós tépőzárral vagy mindkét oldalán ragasztó felülettel ellátott ragasztószalag segítségével rögzíthetjük a polcokhoz.

 

macskabútor

Íme a kész macskabútor, amely tulajdonképpen a kaparófa, a macskakosár és a mászóka egyesítéséből jött létre.

 

kaparófa

Így is lehet: a macskabútort úgy is kialakíthatjuk, hogy alulra dobozt teszünk, amely kiváló kuckó.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Macskakastély kartondobozokból
A cicagazdik fantáziája határtalan, ha kis kedvencük kényeztetéséről van szó. Különösen a karantén alatt volt arra lehetőségük, hogy ötleteiket megvalósítsák és a lakásban igazi kis birodalmat alakítsanak ki a számukra. Ehhez elég volt beszerezni néhány kartondobozt, amelyekből egy kevés kreativitással el is készült a macskavár!


csináld magad
Macskakuckó lett a régi tévéből: zseniális átalakítás
Cicakuckóvá alakított tévékészülék? Hoztunk róla néhány fotót, nézd meg, mennyire jól néz ki!


Ötletek
Igazi macskabirodalmat varázsolt otthonából ez a férfi
Egy amerikai férfi teljesen átalakította otthonát azért, hogy húsznál is több mentett macskája jól érezze magát.


Ötletek
Kartondobozból menő macskaház: a cicád imádni fogja
Ha szeretsz barkácsolni, és még macskád is van, próbáld ki a következő ötletet: alakíts át kartondobozt trendi cicaházzá!











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság