Gipszkarton és üveggyapot


A szigetelés napjaink egyik közkedvelt témája. Egyre többet hallunk kiváló hőszigetelő anyagokról, eljárásokról. De hogyan kell be- és megépíteni őket? Először tekintsük át a gipszkarton előnyeit, majd megmutatjuk, hogyan tudunk egyszerűen belső falszigetelést készíteni.

12 érv a gipszkarton mellett

A gipszkarton világszerte az egyik legnépszerűbb belsőépítészeti megoldás. Nézzük, melyek az előnyei: költség- és időtakarékos megépíteni más anyagokkal, technológiákkal szemben (1). Kevésbé terheli az épületet, mivel könnyűszerkezetű (2). Az építés után sokkal kevesebb a sitt, hulladék (3). Fémszerkezetre szerelve, a szerelvények közé hőszigetelést építhetünk be, ami energia- és pénzmegtakarítást eredményez (4). Ugyanezt megtehetjük hangszigetelő anyaggal is, ezáltal zajmentessé tehetjük a helységet (5). Könnyen vágható, lyukasztható, nem kell a falat vésni (6). Szebb, mert táblái eleve vízszintesek, síkban vannak (7). Tűzálló, így tűz esetén védelmet nyújthat (8). Hőre nem tágul, ennélfogva nem is reped (9). Olyan, mint az óceán: télen fűt, nyáron hűt, vagyis a magába szívott nedvességet csak szárazabb időben bocsátja ki, így klimatizál is (10). Környezetbarát, nem bocsát ki szagokat és nincs egészségkárosító hatása (11). Megfelelő csavarokkal, szerkezetekkel ugyanúgy terhelhető, mint a vakolat (12).

Az üveggyapotról

Ha szigetelésről van szó, akkor az egyik legelterjedtebb anyag az üveggyapot (és a hozzá gyakorlatilag teljesen hasonló kőzetgyapot). Remek tulajdonságokkal rendelkezik, egyaránt hő- és hangszigetelő, valamint tűzálló. Könnyen szállítható, kezelhető, csak a beépítésnél használjunk védőruhát, különben vakarózhatunk. Természetes, sok esetben pedig újrahasznosított alapanyagokból készül, így az épület energiatakarékosságát elősegítve környezetünket is óvjuk. Időtálló és évtizedekig megőrzi tulajdonságait.

Falszigetelés a fürdőszobában

Vegyünk alapul egy helységet, amely később fürdőszobaként fog funkcionálni. Ha oszlopvázas fém tartószerkezetet építünk, általában a teljes falmagasságig építjük – padlón és mennyezeten is rögzítve. A vázszerkezetnek köszönhetően a későbbiekben a fal így könnyebben bontható és szerelhető. Nézzük, hogyan készül el fürdőszobánk szigetelése! (A kész falszerkezeteket természetesen használatba vétel előtt vízszigetelni is kell.)

A munka menete

1. A fémváz összeszerelésénél ügyeljünk a pontos mérésre, mert a hibát később nehéz kijavítani, amikor észrevesszük. Legyen szintben, illeszkedjen jól és tartson.

2. Vágjuk le flexszel a felesleges profildarabokat, hogy a profilt be tudjuk hajtani megfelelően. A vékony profilt gyorsan elvágja, figyeljünk, nehogy túlszaladjon a flex.

3. A behajtani kívánt profil végét helyezzük a földre és ránehezedve, a testünk súlyával hajlítsuk meg a profil végét. A behajtott végén fogjuk rögzíteni.

4. A rögzítés előtt mérjük ki a vízszintet, majd ceruzával jelöljük a merőleges profilokon, hogy hova kerül a profil. Legyen pontos, mert minden milliméter számít!

5. Most jön a rögzítés, a legegyszerűbben önmetsző csavarral. Ehhez segítségre lesz szükségünk, ugyanis ez négykezes művelet: a függőleges profilt is tartani kell.

6. Ha elkészültünk a profilozással, elővehetjük az üveggyapotot, de előtte mérjük le mekkora darabokra kell levágnunk, hogy a teljes falfelületet lefedje és elférjen két profil között.

7. Keressünk egy lécet, vízmértéket vagy egy darab profilt és daraboljuk fel az üveggyapotot sniccerrel. Itt már húzzunk védőruhát, hogy elkerüljük a viszketést.

8. A méretre vágott üveggyapotot helyezzük a profilok közé. Segítségként ragasztószalaggal rögzíthetjük, hogy biztosan álljon a helyén. Ezt elölről és hátulról is megtehetjük.

9. A padlón jelöljük be ceruzával a fém profiloszlopok helyét, mert ha feltesszük a fóliát, nem fognak látszani. A jelöléssel könnyebben tudjuk majd rögzíteni a gipszkartont.

10. Az üveggyapotra védőfóliát húzunk, hogy véletlenül se „szivárogjon” át a falon, ugye senki nem akar fürdés után vakarózni. A fóliát tűzőgéppel és ragasztószalaggal rögzítsük.

11. Elérkeztünk a gipszkarton felszereléséhez. Ismét vegyük elő az önmetsző csavarokat. A rögzítési pontok ne helyezkedjenek el egymástól 30-40 centiméternél távolabb.

12. A gipszkartont rendkívül könnyen méretezhetjük. Egy mérőszalaggal és egy sniccerrel jelöljük meg a falból kijövő vezetékek helyét, majd a jelölés után egyszerűen kézzel kimetszhetjük a felesleges darabot. Ugyanígy kell tennünk akkor is, amikor kisebb darabokat kell behelyeznünk az ablakok, ajtók miatt.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...
Gipszkarton rögzítése
Kedves Hajnalka! Az a problémám adódott gipszkartonozás közben, hogy nem tudom eldönteni,...
Otthonunk hőszigetelése
Kedves Hajnalka! Nyeregtetős parasztházunk van. Mestergerendás fafödémünket szeretném...
Ha egy kis csendre vágyunk
Kedves Hajnalka, ikerházunk szomszéddal közös falát szeretném utólag hangszigetelni,...
A beázás megelőzése
A fürdőszobákban a zuhanyzók és kádak környezete, az emeleti fürdőkben a padló megfelelő...
Szilikonok szaniterekhez
A fürdőszobák minőségét nemcsak a burkolat és a...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION