Fűnyíró-teszt


A fűnyírók az utóbbi időben sokirányú fejlődést mutatnak, használatukat jelentősen megkönnyítő fejlesztéseket eszközölnek a gyártók. A vezeték nélküli elektromos fűnyírók egyelőre nem terjednek, a technológia még nem versenyképes a hagyományos modellekkel.

Már-már benzines
A készülék 40 cm vágásszélességgel az elektromos fűnyírók között a felső kategóriát képviseli. A Rotak család legnagyobb tagja, mégis könnyű és jól kezelhető. A magasságállítás egy karral történik és nagyon könnyen, szinte erőkifejtés nélkül megoldható 11 lépcsőben – ami minden igényt kielégít, talán még kicsit sok is a jóból. 1500 W-os motorja, 20 Nm forgatónyomatéka ritkábban nyírt gyepen is hatékonnyá teszi. Fűgyűjtő kosara 50 l-es. Ez a készülék a benzinmotoros fűnyíróktól idegenkedőknek és a nagyobb füves kerttel rendelkezőknek jó választás.
 
Könnyű lavírozás
A fűnyíró 33 cm-es vágószélességgel rendelkezik, ami az elektromos gépek között átlagosnak nevezhető. Méreténél fogva könnyen lavírozhatunk vele a gyepen, így inkább a kisebb méretű kertekbe ajánlott. Ezt bizonyítja a kisebb, 27 literes fűgyűjtő kosár is. A vágásmagasság állítása kerékszerelést igényel, három fokozatban lehet szabályozni. A biztonsági kapcsoló és kábeltehermentesítő a biztonságunkat szolgálja, összecsukható markolatának köszönhetően pedig kis helyen is tárolhatjuk. Ár/érték arányban jónak mondható!
 
Olcsón jót
Ez az a készülék, amely ár/érték arányával kitűnik a tesztben szereplő fűnyírók közül. Szintén 1500 Wattos, akárcsak a Bosch fűnyíró, vágásszélessége is 40 cm, könnyen – egyetlen mozdulattal – állítható a vágási magasság, ebben sem különböznek. Az MTD a Bosch géppel ellentétben csak 6 fokozatban állítható, de ez bőségesen elég. Fűgyűjtő kosara 45 literes, kicsit kisebb. Ami igazán vonzóvá teszi, hogy szinte ugyanazt nyújtja, mint a Bosch. Az ára viszont csak töredéke, 23 ezer Ft! Kevesebb, mint a fele. Ez olyan tulajdonság, ami könnyen eldönti a kérdést: az Ötlet Mozaik ezt a készüléket is ajánlja.
 
ÖM-tipp
A fűnyírónknak is szüksége van karbantartásra! Az elektromos gépeken ez csak a késélezésre szűkül, de nagyon fontos a kés élezésekor ügyelnünk arra, hogy egyensúlyban maradjon. Ez annyit jelent, hogy mindkét pengerészből ugyanannyit köszörüljünk le, ellenkező esetben a motor csapágyazása fogja bánni. Az ellenőrzés egyszerű: a leszerelt kést szögre vagy csavarhúzóra „fűzzük” a rögzítési csavarlyuknál fogva, s ha nem fordul le valamelyik irányba, akkor jól dogoztunk – ellenkező esetben a nehezebbik oldalból még köszörülni kell. A benzinmotoros gépeknél nagyon fontos az évenkénti olaj- és gyertyacsere, a légszűrőbetét cseréje – vagy mosható kivitelűeknél – tisztítása.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Szép postaláda egyszerű elemekből
Kerítésoszlopba szerette volna elhelyezni a postaládát Magyar Szabolcs, de kereskedelmi...
BabaMama Expo – hangolódjunk a családra!
Babakocsi kalandpark, pelenkatorta bemutató és idén először Apuka stand is vár a...
Stílusos dió dekorfal
Sajnos nem minden fa él száz évig, de ha elhal, akkor sem kell azonnal tüzelőnek...
Guruló szánkó
Télen a gyerekek egyik kedvence a szánkózás, de az idei tél jó részében hó híján...
Kertészeti kiállítás és vásár
Szeptember 23-25. között, a Syma csarnokban lesz látható...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION