Szárazon rakott burkolat


A kertépítés egyik legszebb feladata a kerti utak kialakítása. Az útvonalvezetés tervezéséhez, és az ún. szárazburkoláshoz adunk ötleteket.

A méretezést illetően a szabályok egyszerűek. Gyalogutakat 60 cm/fővel számolunk, így a családi kert forgalmasabb részein, például a kaputól a bejáratig általában kétfős - tehát 120 centi széles - utat építünk, míg a hátsó kert ritkán látogatott részeire elég, ha egy 60 cm-es tipegő kerül. Ezek a méretek további 30 cm-rel nőnek, ha az út fal mellett vezet. Egy kétszemélyes, fal melletti út ideális szélessége például 150 cm. Ha autóval állunk be a kertbe, az út legyen 3 m széles. Ha az érkezési irányra merőlegesen parkolunk, az amúgy 5 m hosszú parkolóhelyre további 6 m szélességből tudunk egy ívben rákanyarodni. A legegyszerűbb megoldás családi házaknál a tipegő. Kőlapokat, vasúti talpfákat, fakorongokat süllyesztünk a földbe talajszintig (!) magukban, vagy pár cm-es homokágyban. Így a tipegők között zavartalanul nőhet a fű, a borostyán, stb. A tipegők középpontja legyen egyenletes távolságban (kb. 60 centire) egymástól, így nem kell lépéshosszt váltani. Ennek a megoldásnak előnye a kis munka- és nyersanyag-befektetés. Forgalmasabb helyek kiszolgálására nem célszerű.


A másik lehetőség a szintén szárazon rakott, de mélyebb homokágyba fektetett út. Készítésekor kitűzőzsinórral előre kijelölt nyomvonalon belül x+18 cm mélyen kiássuk a földet - ahol az "x" a használt burkolat anyagvastagsága. Első lépésként 15 cm zúzottkövet, majd 2-3 cm homokot - vagy kétszer rostált sódert - terítünk kiegyenlítő rétegnek. Törekedjünk arra, hogy mind a földből kiásott "tükör", mind a zúzottkő, mind a homokágy felszíne sík legyen, és a tervezett vízelvezetés irányába dőljön. A deszkával elsimított homokágyra fektetjük a burkolatot, tetszőleges mintában kirakva; végül homokkal töltjük ki a közöket.

Nem kell mindig beton

Ez a megoldás a családi kertben autók alá is bőven elegendő, jó kivitelezés esetén akár kisteherautóval is használhatjuk. Az a szokás, miszerint a kerti út készítése betonozással kezdődik (és sokszor sajnos végződik is), nemhogy visszavonhatatlan, hanem éppenséggel drágább, téves és felesleges is.

Variációk egy témára

A burkolóanyagnak fagyállónak és elég vastagnak kell lennie ahhoz, hogy a teher alatt ne törjön szét. Használhatunk pórusmentes követ, tetszőleges formában: kis vagy nagy kockakövet (akár bontottat is!), téglaformájúra faragottat (kváderkő) vagy szabálytalan körvonalút. A burkolat készülhet fagyálló téglából, de akár fakockából is. Olcsóbbak, de kevésbé szépek a színezett beton térkő burkolatok.

Az út vonalvezetése

Legtöbbször az út forgalomterelésre alkalmatlan, az önkényesen vezetett kacskaringókat a közlekedők elhagyják, s letapossák a kert féltettebb részeit. Ezért az út a legrövidebb vonalon vezessen a két összekötendő pont között, de ha az átlátást el kívánjuk kerülni, enyhe, de határozott ívben hajlítsuk meg, és az ív belső oldalát cserje- vagy facsoporttal "támasszuk meg". Pszichikailag a térfalak mentén vezetett út előnyösebb a nyílt teret középen átvágóknál - másik előnyük, hogy nem törik meg, nem vágják ketté az így másra is használható felületeket.

1.
Kiskocka-kőburkolatú utak készítésekor először a külső szegélysorokat fektetjük le.

2.
A kiegyenlítő homokréteget vagy a szélső sorok segítségével, vagy a homokba fektetett fémsínek mentén simítjuk.


3.
Az előkészített homokágyba kalapáccsal ütjük helyére a köveket.

4.
A felcsapódó víz ellen érdemes a házfal mentén is végigvezetni az öko-burkolatot.

Stabilabb lesz a kerti út szerkezete, ha az út két szélét szegélykővel zárjuk le. A szegélykő lehet egyszerűen egy mélyebbre nyúló hosszabb elem, de ha még nagyobb stabilitás szükséges, (csak a szegélykövet!) fektethetjük betonaljzatba is.

A szárazon fektetett út mellett szól egyszerű kivitelezése, olcsósága, környezetbarát volta és az, hogy bármikor bontás nélkül áthelyezhetjük - csak arrébb kell ásni kicsit. Meglepő módon bizonyos értelemben műszakilag is tartósabb: nem fenyegeti ugyanis sem a fagyás okozta széttöredezés, sem az, hogy a különböző hőtágulási együtthatók miatt a burkolat elválik az alaptól. Ezáltal nagyobb a felhasználható burkolóanyagok skálája is, mint a betonágy esetében.
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Plusz szekrénypolcok s. k.
A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása....
Ha egy kis csendre vágyunk
Kedves Hajnalka, ikerházunk szomszéddal közös falát szeretném utólag hangszigetelni,...
Nincs többé kiszáradt növény
Forradalmi újdonság az otthoni növényápolásban. Nyaralni megy? Bízza növényeit a...
Fókuszban a jövő otthona
A CONSTRUMA csokor pavilonjai ismét teltházasak. Ez jó hír az építkezőknek, felújítást,...
Hangszerrel bútorozott szoba
A közelmúltban készítette Antal György feleségével, Ágnessel lányai szobabútorát....
Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION