Tervezéskor engedjünk fantáziánk csábításának: könnyen elkészíthető kül- és beltéri széket, padot, asztalt, virágládát, de akár szekrényt, ágyat is alkothatunk belőlük, és nemcsak magunk, hanem az utókor gyönyörűségére.
Milyen fából készülhetnek?
Általános az erdei fenyő használata, de a cédrus és a fehértölgy is gyakori alapanyag, bár lényegesen drágábbak. Először kisebb tárgyakon tapasztaljuk ki az adott fa száradását, viselkedését, aztán kezdjünk nagyobb bútorok készítésébe. Kérgezés Az erdészetektől beszerzett, lehetőleg új vágásból (az új telepítéseket ritkító, ún. gyérvágásból) származó kérges farönköket először le kell kérgezni. Ezt kézi hántolóval is végezhetjük. A csomóknál, görcsöknél is kérgezzük le a fát.
Szárítás
A faanyagot ki kell szárítani, ez akár hónapokba telhet, de a friss fából készített bútorok a száradás következtében "mozogni" kezdenek, a csapolások kilazulnak. A rönkfát akár hónapokig is szárítják, a teljes száradás azonban 3- 5 évig tart. Ennek során a fenyő térfogatának 4-6 százalékát veszíti el.
Tervezés
A tervezés során széknél, asztalnál különösen ügyelni kell a megfelelő magasságra, szélességre, hiszen a komfort, a kényelem elengedhetetlen a rönkbútoroknál is. A mesterek úgy szoktak fogalmazni, hogy már a rönk kiválasztásánál tudják, melyik szál hova kerül majd a kész bútoron. Kezelés Az összeállított bútort vizes bázisú gombaölővel (lignolittal) kezeljük. Ez megöli a szút és a sokkal alattomosabb hőscincérlárvát is. Időtálló Kültéri használatnál kétévente kenjük át falazúrral a bútort, télen pedig takarjuk le fóliával, mert a megfagyott víz szétrepesztheti a fát. Beltéri bútoroknál vékonylazúrt használunk.
Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.