hirdetés



Fűszerspirál a kertben

Kert-balkon

Fűszerspirál a kertben

Régóta vágytak egy fűszerspirálra Gábris Péterék, de az utolsó lökést egy zánkai kirándulás adta, ahol ellátogattak a Gyógynövényvölgybe, és látták, hogy néz ki teljes pompájában.

Gyógynövények és fűszerek együtt

Otthon először a teraszépítésből megmaradt térkövekből megtervezték, majd kirakták a spirál formáját. Törmelékkel töltötték, majd geotextillel bélelték (a geotextil átengedi a vizet, de nem engedi, hogy a törmelék és a termőföld keveredjen, ráadásul a gyomok sem tudnak áthatolni rajta). Erre rétegeltek szalmát, tápanyagban dús termőföldet, végül több mint tízféle fűszert (volt köztük háromféle kakukkfű, levendula, zsálya, citromfű, sófű, rozmaring, csombor, tárkony, lestyán, zeller és vizitorma) ültettek bele, majd a gyerekek nagy örömére szélpörgővel díszítették. A tökéletességre törekvés jegyében pedig a minitavacskába tavirózsát is telepítettek.

Friss ízek és aromák saját kertből

Nem véletlen, hogy egyre népszerűbb mifelénk is a csigavonal formában felfelé törő, ívelt piramisra hasonlító fűszer- és gyógynövénykert. Több előnye is van: azon túl, hogy formájával, a virágok színeivel díszíti a kertet, tavasztól egészen őszig illatozik és persze sokféle ízzel, zamattal ajándékozza meg ételeinket. Ha pedig gyógynövényeket is ültetünk bele, akkor a házipatika sok vegyszere kiváltható a virágok, termések hatóanyagaival. Ezen kívül kis helyen is elfér, ami manapság sokat nyom a latban. Másrészt a magaságyásokhoz hasonlóan könnyebb gyomlálni, ápolni és szüretelni róla, mert nem kell annyit hajolgatni.

Négy égtáj fűszerei egy helyen

A legfontosabb azonban, hogy egy helyen kínál megfelelő körülményeket olyan növényeknek, amelyek egyébként igencsak eltérő éghajlatú vidékeken honosak. Csak egy példa: ha gondoskodunk arról, hogy a déli, leginkább napsütötte oldalon beásott edény (amely ebben az esetben tavacskaként is funkcionál) mindig legyen tele vízzel, akkor annak környékén a meleg, párás levegőt kedvelő fajták, például a petrezselyem számára teremtünk megfelelő körülményeket. A napos, száraz csúcson a rozmaring és minden olasz ételhez kellő szurokfű érzi jól magát. A legkevésbé benapozott oldalon pedig a hűvösebb, árnyékos élőhelyről érkező fűszer nő jól, pl. a bazsalikom.

Anyag- és szerszámszükséglet

Térkő, téglatörmelék, geotextil, virágföld, mulcs, fűszernövények.

A szerszámok közül egyetlen kalapácsra volt szükség, a téglatörmelék zömítéséhez, azaz összezúzásához.

Lépésről lépésre

 

1. A rendelkezésre álló építőanyag számbavétele után megtervezték, majd elkezdték kirakni a spirált.

2. Mikor a teljes építmény megvolt, elkezdték feltölteni, alul – a szintén kéznél levő – téglatörmelékkel.

 

3. Az elsimított törmelékre geotextilt terítettek, arra pedig szalmát, ami később humusszá érik.

 

4. A szalmára virágföld került, abba a fűszernövények, aztán a föld tetejére és a növények köré mulcs.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Kerti fotel, keleti kényelem
Néhány különleges, saját készítésű bútorral meghitt környezetté varázsolhatjuk  kertünket, teraszunkat. Ráadásul sokkal kevesebből kijövünk, mintha áruházban vennénk a tárgyakat. Cikkünkben egy kényelmes kerti fa fotel elkészítésének menetét mutatjuk be.


csináld magad
Faházak építése: legyen hol tárolni a szerszámokat
Jön a tavasz, és már régóta azon gondolkodsz, hogy jól jönne egy kis faház az udvaron, ahol jobban elférnének a szerszámaid? Ne várj vele tovább, építsd meg most saját kezűleg! Cikkünkben három ötletet adunk hozzá inspirációként!


csináld magad
Idill befőttesüvegekkel: mutatós kerti dekoráció tavaszra
Teljesen mindegy, hogy a teraszon, egy kerti padon, az ablakpárkányon vagy bárhol máshol állítjuk fel festett befőttesüvegekbe ültetett muskátlikból álló kompozíciónkat, a hatás fergeteges lesz.


Hírek
Óvjuk a beporzókat: ezt tehetjük értük a kertünkben
Ha a méhek és nélkülözhetetlen társaik eltűnnének, nem lenne, ami megtermékenyítené a növényeket, gyümölcsöket. Ez a változás a teljes ökológiai rendszert felborítaná… A tányérunk is másképp nézne ki! Melyek azok az élelmiszerek, amelyektől búcsút inthetnénk beporzás nélkül? A BeoBee Méhészet mutat néhányat, amik nagyon hiányoznának.








csináld magad

Négy DIY kerti bútor



hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság