hirdetés



Locsolás pazarlás nélkül: öntözőrendszert telepítünk

Kert-balkon

Locsolás pazarlás nélkül: öntözőrendszert telepítünk

A természetes csapadékmennyiség általában nem igazodik kertünk igényeihez. Ha azt akarjuk, hogy folyamatosan zöldelljen a gyep és virágágyaink egész nyáron pompázzanak, telepítsünk automata öntözőrendszert.

Növényeink meghálálják, ha rendszeresen éppen annyi vizet kapnak, amennyire szükségük van. A nagy gonddal telepített fűszőnyeg a mi klímánkon rendszeres öntözést igényel, amit tömlős locsolással nehéz és időigényes megoldani.

Miből áll az öntözőrendszer?

- programozható vezérlő egységből: ez működik a rendszer agyaként

- mágnesszelepekből: a vezérlő utasításai alapján nyitja és zárja a víz útját

- esőérzékelőből: ha csapadékot észlel, leállítja az öntözést

- csövekből és csatlakozóidomokból: ezeken keresztül jut el a víz a szórófejekhez

- szórófejekből: ezek osztják el az öntözővizet egy bizonyos területen

Környezetünket is védjük vele

Az öntözőrendszerek nemcsak kényelmesebbé teszik életünket, de hatékonyabban is adagolják az éltető vizet. Ezt anyagi okokból és környezettudatos gondolkodóként egyaránt érdemes megfontolnunk.

Önmagát működteti

A föld alatt láthatatlanul elhelyezkedő öntözőrendszer teljesen automatikusan működik, a beprogramozott időpontokban, a meghatározott ideig. A szórófejek csak az öntözés idejére emelkednek ki a talajból, aztán ismét visszasüllyednek, így nem akadályozzák sem a fűnyírást, sem azt, hogy kényelmesen elheveredjünk a gyepen. A hajnali órákban kijuttatott vízmennyiség teljes mértékben hasznosul, mert nem csökkenti párolgási veszteség.

Első lépés: a terv

A helyszín ismeretében tervet kell készíteni, ebben vegyük figyelembe, hol van a víz forrása, és azt is, hogy hálózatból, fúrt kútból, vagy esetleg tóból fogjuk-e üzemeltetni az öntözőberendezést. A tervben annak is szerepelnie kell, hogy merre haladnak majd a csövek a talajban.

Tűzzük ki a nyomvonalat!

A következő lépés a csőhálózat nyomvonalának kitűzése, a terv alapján. Ilyenkor kijelöljük ki a szórófejek helyét is. A földmunka a legnehezebb feladat, különösen, ha meglévő gyepet kell úgy felszedni, hogy aztán ismét a helyére kerülhessen.

Fontos tudni, hogy esetleg több csövet is el kell helyeznünk egymás mellé, mert a biztonságos, egyenletes öntözés feltétele, hogy valamennyi szórófejhez elegendő vízmennyiség jusson.

Figyelem! Aki nem ért a villamossághoz, az elektromos munkákat mindenképpen bízza szakemberre!

Lépésről lépésre

öntözőrendszer

1. A kiásott árkokba elhelyezzük a csöveket. A víznyomás erősségétől függ, hogy mennyi cső fut egy árokban.

2. Előkészítjük a vízrákötést, a szelepcsoportok beszerelését, a szórófejek felszerelését és a szelepaknák kiépítését.

3. Az elektromos munkák maradnak a végére. Az egyik fontosabb munkafolyamat a mágnesszelepek bekötése a vezérlőegységbe.

4. Végső fázis az üzembe helyezés, a szórófejek és az esőérzékelő beállítása, az automatika igény szerinti programozása.

5. Üzembe helyezéskor ellenőrizzük, hogy valóban egyenletesen oszlik-e el a vízmennyiség, nem maradnak-e száraz részek.

Csepegtető öntözés

A növények azt igénylik, hogy a talaj kellően nedves legyen, amiben a gyökérzetük fejlődik. Így fel tudják szívni a növekedésükhöz szükséges tápanyagokat. A csepegtető öntözéssel pontosan a gyökérzethez juttatjuk ki a vizet, így a legkisebb a veszteség.

Kialakítása sokkal egyszerűbb, mint a süllyesztett automata öntözőberendezéseseké, viszont korlátozott a felhasználási területe. Rézsűn, gyümölcsösben, évelővirág-ágyakban, ahol nem zavaró a csövek látványa és a talajmunkát sem akadályozzák, ez a legjobb megoldás. A csöveken elhelyezett csepegtetőfejek folyamatosan és egyenletesen adagolják a vizet.

Fotó és szakirodalom: Palkovits Kert

A szobanövényekre is gondoljunk

Nyaralásunk idejére akár 35 cserepes növény folyamatos vízellátását is biztosítja ez az egyszerűen üzembe helyezhető Gardena-öntözőrendszer. Több program közül választhatjuk ki kedvenceink számára legkedvezőbbet, a lakás fekvése és a növények igényeinek figyelembe vételével.

Helyettünk öntöz

A két-három erkélyláda, vagy tíz-tizenkét nagyobb cserép öntözésére alkalmas öntözőberendezést egyszerű a vízcsapra csatlakoztatni.

Az időzíthető automatának köszönhetően növényeink az optimális vízmennyiséghez jutnak, így a legnagyobb melegben sem fognak szomjazni.

Lehet még egyszerűbben

- Ha több napra utazunk el, engedjünk két-háromujjnyi vizet a fürdőkádba, állítsuk bele szobanövényeket, de ne csukjuk be a fürdőszoba ajtaját, hogy némi fényt is kapjanak.

- Amennyiben nem akarjuk megbolygatni a virágainkat, szúrjunk mindegyik cserép földjébe vastag, pamut cipőfűzőt, vagy összecsavart gézcsíkot, ezek másik végét tegyük vízzel tele töltött vödörbe, a vödröt pedig állítsuk a cserepeknél magasabbra, hogy a közlekedőedények elve alapján a víz eljusson a cserepek földjébe.

- A nagyméretű szobanövényeknek egyedi, automata öntözőt a lehető legegyszerűbben egy 1,5 l-es vizes flakonból készíthetünk. A kupakot több helyen szúrjuk át felforrósított tűvel, aztán töltsük tele a flakont, csavarjuk rá szorosan a kupakot, és nyomjuk a virág földjébe két-háromujjnyi mélyen a flakont, kupakjával lefelé. A pici lyukakon lassan szivárog majd a víz, hosszú ideig nedvesen tartva a földlabdát.

Szöveg: Albert Zsuzsa; Fotó és szakirodalom: Gardena




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Hűtsd le magad a hőségben: a kerti zuhanytól a medencéig
A forró nyári napokon mindennél jobban vágyunk a hideg vízre. Megmártóznál benne? Vagy már az is elég a boldogsághoz, ha beállhatsz a zuhany alá? Íme négy izgalmas ötlet, amit akár te is megvalósíthatsz kertedben.


csináld magad
Hordozható kemence: bármikor arrébb helyezhető a kertben
Bár már közelednek a hidegebb napok, a többségünk nem szívesen mond le a kertben készített ételek zamatáról. A megoldás: építsünk kemencét! Cikkünkben egy hordozható változatot mutatunk be.


csináld magad
Szerezz örömet a gyerekeknek: építs nekik játszóházat
Határtalanul boldoggá teheted gyermekeidet egy saját kezűleg épített játszóházzal. Szükséged lenne hozzá még egy kis inspirációra? Íme öt szuper megoldás, amit akár már tavasszal megvalósíthatsz!


csináld magad
Kreatív kerti dekorációk: inspiráció
Egy kis kreativitással az unalmasnak tűnő kertet is szebbé tehetjük. Nem kell egyből drága kiegészítőket venni, akár a feleslegessé vált holmikból is alkothatunk csodákat. Virágágyás és minikert például már néhány törött cserépből vagy kiselejtezett autógumiból is válhat. Íme egy kis inspiráció az alkotáshoz!











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság