hirdetés



Vízmelegítés egyszerűen: napkollektor házilag

Kert-balkon

Vízmelegítés egyszerűen: napkollektor házilag

A kerti medencében örömmel pancsol gyerek és felnőtt egyaránt. Olykor azonban nem elég a fürdővíz természetes melegedése, a szokásos energiahordozók pedig drágulnak: kézenfekvő a napenergia kihasználása, ami egyrészt környezetbarát, másrészt az ilyen rendszerhez csak egyszeri befektetés szükséges: fenntartásának költsége minimális.

Ez az egyszerű megoldás lehetővé teszi a szabadtéri medencék komfortosabb használatát, a hűvösebb estéken is kellemes vízhőmérsékletet biztosít. Elkészítése rendkívül egyszerű, bármilyen medencéhez vagy víztartályhoz csatlakoztatható, a kiegészítő vízmelegítést biztosítja. Előlapját polikarbonát lappal is fedhetjük, de költségkímélő célzattal megtehetjük folpack fóliával is. Alaplapját befesthetjük feketére, mivel azonban a csövet szorosan tekercseltük, az alaplapból kis felület van csak szabadon. Az univerzális vízpumpa vízen kívüli üzemeltetést is lehetővé tesz, de még ebben az esetben is áramtalanítsuk a készüléket, mielőtt a vízbe nyúlnánk.

Anyagszükséglet

- 1 db 125×125 cm-es OSB lap vagy rétegelt falemez

- 4 db 125×5 cm OSB lap vagy rétegelt falemez (keretnek)

- 20 db facsavar

- 90 db 100×2,5 mm-es kábelkötöző

- 52 m LPE 20×1,2 öntözőcső

- kb. 10 m szilikoncső

- Hydor L20 univerzális vízpumpa

- 2 db szűkítőgyűrű

- folpack fólia

A csőrögzítő furathelyek táblázata.

Így készül

1. A 125×125 cm-es OSB lapnak húzzuk meg az átlóját, és a rajz segítségével jelöljük ki a furatok helyét. A középpont „O” és az átmérők „A” „B” „C” „D” távolsága soronként 0,5 cm-rel változik.

 

2. Fúrjuk ki a kijelölt metszéspontokat 0,6 mm-es fúróval. A falemez szélére csavarozzuk fel facsavarral a keretet. Szükség szerint igazítsuk méretre. Ez lesz a napkollektor előoldala.

 

3. A keret hátoldalán a középponttól legtávolabb eső „A” jelű furatba fűzzünk egy kábelkötözőt. (Könnyebben tudunk dolgozni, ha a szélétől a közepe felé haladva alakítjuk ki a spirált.)

 

4. A keret elejére a kábelkötöző segítségével rögzítsük a csövet. Mivel a cső merev, könnyen megtörhet, ezt igyekezzünk elkerülni: a keresztmetszetnek teljesen átjárhatónak kell lennie.

 

5. A hátoldalon bujtassuk át a kötözőt a fején. Húzzuk meg szorosan. Mivel nagyjából 50 m öntözőcsövet használunk ez nehézkessé teszi ezt az egyszerű műveletet. Bevonhatunk segítséget is.

 

6. Miután feltekertük az egész öntözőcsövet, igazítsuk el az elején a csöveket, hogy egyenletesen, szorosan álljanak, majd a hátoldalon ismét húzzuk meg a kábelkötözők végeit.

 

7. Az „A” jelű sarokba, az OSB lap átlójának két oldalára a szélétől 4 cm-re fúrjunk egy-egy 2 cm átmérőjű lyukat. (Ez a méret a szilikoncső átmérőjének változásával módosulhat.)

 

8. Az öntözőcső mindkét végébe tegyünk szűkítőgyűrűt. A szűkítőkre tekerjünk szigetelőszalagot. Mérjük ki a kollektor és a medence távolságát, és vágjuk méretre a szilikoncsövet. (Oda-vissza)

 

9. Az egyik szilikoncsövet a spirál közepéhez, a másikat a végéhez csatlakoztassuk, Ha szükséges, rögzítsük a csatlakozásokat kábelkötözővel, és bújtassuk át a hátoldalra a két lyukon.

 

10. A hatékonyabb működés érdekében tekerjünk folpack fóliát az egész felületre. Fönt, a kivezető csöveknél kezdjük, úgy, hogy a csöveket átbujtatjuk a fólián. Alul ragasztóval rögzítsük.

 

11. A tekercset fektessük vízszintes helyzetbe és töltsük fel vízzel, addig, amíg a kivezető csövön bőven folyni kezd a víz. (Legegyszerűbb a kerti csapra csatlakoztatni.) Ügyeljünk a teljes légtelenítésre.

 

12. Csatlakoztassuk a Hydor L20 vízpumpához, a használati utasításnak megfelelően. Az átfolyó vízmennyiséget a vízpumpán szabályozni tudjuk. Helyezzük a pumpát a medencébe...

 

...és élvezzük a melegvize, amit a szerkezet szolgáltat.

Vízpumpát többek között a PETNET webáruház forgalmaz: www.petnet.hu




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Megváltozott jogszabályok: kérdések és válaszok a napelem telepítésével kapcsolatban
Az A1 Solar szakértőjét, Kovács Istvánt kérdeztük arról, hogy a megváltozott jogszabályok miatt kinek éri meg jelenleg a napelemrendszerek telepítése.


Hírek
Elkezdődött az utolsó hajrá a Napenergia Plusz Programban
Elindult a Napenergia Plusz Program előregisztrációk visszaigazolása. Több mint 25.000 magánszemély jelentkezett a 66%-os vissza nem térítendő pályázatra, ebből jól látszik, hogy nagy az érdeklődés. Ez nem csak pályázói szempontból igaz, több mint 600 kivitelező cég regisztrációját fogadták el az indulás óta. A rengeteg ajánlat között ügyfélként könnyen elveszhetünk. Ebben a cikkben elmondjuk, mire kell igazán figyelni, amikor napelemes rendszert és kivitelezőt választunk.


Ötletek
Egy régi bárkát alakított át napelemes úszó otthonná
Egy leleményes férfi három és fél év alatt alakított át teljesen egy ócska bárkát. Most ez az otthona.


Hírek
Jelentősen nőtt a kereslet napelemek iránt
Megnőtt a kereslet a napelemek iránt, csak az elmúlt hetekben körülbelül 60 ezer megkeresés érkezett a Magyar Napelem Napkollektor Szövetséghez.






Gép- és anyagújdonságok

Best Buy Award díjas lett a Terrán





hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság