hirdetés



Napellenző kánikula idejére

Kert-balkon

Napellenző kánikula idejére

A nyári forróságot a legegyszerűbb a kertben átvészelni, de mit tegyen, akinek nincs otthon árnyat adó zöldövezet? Nos, szereljen fel napellenzőt, hiszen annak árnyékában még az a terasz vagy erkély is kellemesen hűssé változik, amelyikre szinte egész nap tűz a nap.

A napellenző beszerzése persze nem a legegyszerűbb dolog, hiszen mint sok más termék esetében, a napellenzőből is rengeteg fajta (és még több kiegészítő) kapható.

Mire figyeljünk?

A napellenzők egyik legismertebb és legelterjedtebb típusa a könyökkaros. Nagyon fontos a ponyva minősége, amelynek legfontosabb tulajdonsága az időjárás-állóság. A legtöbb szerkezet tartós, az anyagok sokáig megtartják eredeti szépségüket, de hangsúlyozni kell, hogy ezek nem szélfogók. Ha nem szélvédett helyen szereljük fel, nagyon figyelnünk kell az időjárásra, mert a szél komoly kárt tehet bennük.

Egy életre szól

Ezt jól véssük az eszünkbe, hiszen senki sem akar 2-3 évente új napellenzőbe beruházni, ezért talán elsőre is érdemesebb érte többet fizetni. Mert sokan dörzsölik a markukat, hogy hú, de ügyes vagyok, megspóroltam most 10-20 ezer forintot, aztán 1-2 év múlva veszik észre, hogy milyen jó is lett volna, ha minőségit választanak. És ez nem nagy árkülönbség ekkora tétel esetén.

Motorizált is lehet

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően akár alatta üldögélve is gombnyomással irányíthatjuk a napellenző mozgását.

Így szereljük fel

Cikkünkben egy ötödik emeleti lakás tetőteraszára szereltük fel a napellenzőt.

Így nézett ki a terasz napellenző nélkül.

 

1. A legelső lépés, hogy a felhúzáshoz szükséges kötelet biztonságos rögzítsük.

 

2. A felhúzás kétemberes munka, csak az egyik oldalt kell folyamatosan húznunk. A végén mindenképpen két ember kell a ki-, illetve beemeléshez.

 

3. Mérjük fel a napellenző tartókonzoljainak a helyét. Másfél-két méterenként ajánlott konzolt szerelni. Bár ez mindig méretre csomagolt és szabott.

 

4. A konzol furatain keresztül jelöljük be a furatok helyét. Minimum 120-as csavart használjunk a rögzítéshez, de ez is méretfüggő.

 

5. A munkálatok következő lépésében a megjelölt furatokat fúrjuk ki a csavar méretének megfelelő fúrószárral.

 

6. A legújabb szigetelési technikák miatt távtartót kell használnunk, mert a mennyezet nem bírná el a szerkezetet. Pl. 5 cm-es zártszelvény darabokkal oldhatjuk meg a problémát.

 

7. A tipliket a furatokba verjük a kalapáccsal, majd a jól látható helyen elhelyezzük a távtartót is, amelynek a konzol közepén kell elhelyezkednie.

 

8. A következő lépés kézenfekvő és pofonegyszerű: a már rögzített konzolokba helyezzük fel a napellenzőt.

 

9. Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy konzolonként csavarozzuk össze a napellenzőt a tartószerkezettel.

 

10. Jöhet az első próba. Tekerjük ki teljesen a napellenzőt, hogy leellenőrizhessük a ponyva állapotát és a szerkezet működőképességét.

 

11. Az ellenző magasságát is ketten állítsuk be. Az egyik ember két kézzel emeli a napellenző elejét...

 

12. ...a másik pedig beállítja a magasságot és meghúzza a csavart.

 


Ezután már csak élveznünk kell az árnyék hűvösét.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Költségtakarékos tippek kánikula ellen
Nem minden lakásban és cégnél van légkondi, ahol pedig van, ott növeli az áramköltségeket. Cikkünkben olyan – viszonylag könnyen kivitelezhető – „túlélési” ötleteket gyűjtöttünk csokorba, amelyek nem, vagy csak kevéssel terhelik meg a családi költségvetést.


Gép- és anyagújdonságok
A kánikula ellenszerei
Innovatív és trendi árnyékolástechnikai megoldások kültéren.


Kert-balkon
Hűsölő négylábúaknak kánikula ellen
Essen egy kis szó az emberek kényelme után az állatok kényelméről is – gondolta Parti Éva olvasónk Veresegyházán, és viszonylag kis kertjében egyetlen nap alatt megépítette hőséget nehezen tűrő kutyájának ezt az egyszerű, de funkcionális hűsölőhelyet.


csináld magad
Hűtsd le magad a hőségben: a kerti zuhanytól a medencéig
A forró nyári napokon mindennél jobban vágyunk a hideg vízre. Megmártóznál benne? Vagy már az is elég a boldogsághoz, ha beállhatsz a zuhany alá? Íme négy izgalmas ötlet, amit akár te is megvalósíthatsz kertedben.











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság