Utólagos falvíztelenítési eljárások


Kedves Hajnalka! A házunk szuterénnel rendelkezik. Kb. 120 cm-es falfelület van a talajszint alatt. Nagyobb esőzéseknél ezen a részen a vakolat átnedvesedik, és mára salétromréteg is kezd kialakulni rajta. Milyen megoldással, anyaggal, technológiával, ill. szakemberrel lehetne a problémát orvosolni?
Köszönettel,
Gérczei Zoltán, Érd

Kedves Zoltán, a vízszintes és függőleges épületszerkezetekben a felszívódó nedvesség jelentős károkat okozhat. Ha a kapillárisokban felszívódó nedvesség nagyobb, mint ami a falazat felületén képes elpárologni, elszíneződik a vakolat, megjelenik a sókivirágzás, a dohszag, romlik a hőszigetelési képesség, nő a fűtési költség stb. A nedves falak kiszárítására azonban ma már számtalan technológia létezik.
- A felújító, szárító vakolatok alkalmazása akkor hatásos, ha a falazat csak kissé sóterhelt, relatív nedvességtartalma nem haladja meg az 50%-ot, és a felszívódó meg az elpárologtatott nedvesség közötti egyensúly könnyen helyreállítható. Erre a célra víztaszító és páraáteresztő vakolatok alkalmasak.
- A vegyi eljárások során szilikonemulziókat, akril-, epoxi- vagy poliuretán gyantákat injekcióznak a falba készített furatsorba, magas nyomáson, melyek kitöltik a pórusokat, és vízhatlanná teszik a falat. A károsodott vakolatot ez esetben is páraáteresztő, víztaszító vakolatra kell cserélni, s a festéknek is páraáteresztőnek kell lennie.
- A mechanikus falszigetelő eljárásnál a falazatot teljes keresztmetszetében és hosszában elvágják, és műanyag szigetelőlemezt húznak be utólag, vagy fémlemezeket ütnek be.
- Elektrofizikai fal-víztelenítési eljárással a falak megbontása és kémiai anyagok felhasználása nélkül, egy készülék biztosítja a védelmet. A készülékben működő mágneses tekercs által indukált gyenge elektromos mező a falakban található oldott sókat semlegesíti, ezáltal a vízerek elzáródnak, a víz nem juthat a falakba.
A legmegfelelőbb módszer kiválasztásának elengedhetetlen feltétele a szakszerű épületdiagnosztikai vizsgálat, mely során a szakember felméri az épületszerkezetek állapotát (statikai tulajdonságok, nedvességtartalom, sószennyezettség, stb.) és egyéb körülményt, melynek ismeretében kiválasztható az adott problémára a legmegfelelőbb szigetelési mód (bővebb információ: DER Építő és Szigetelő Bt., 5900 Orosháza, Vásárhelyi út 79, tel.: (68) 411-713, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; illetve Optika-Fém-Gép Kkt., 2141 Csömör, Árpád u. 36, tel.: (28) 543-171, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , honlap: www.optikafemgep.hu).

A legjobbakat,

Hajnalka

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Az egészséges padlószőnyeg
Az Inku Refresh nem csupán a modern esztétikai, komfortbeli és technikai követelményeknek...
Kétszínű dekortál
Nagyon tetszettek édesanyjának a hasonló, egyetlen lemezből kivágott tálak, ezért...
Pajkos póni
Feleségével beszélgetve jutott arra az elhatározásra Werstroh János (Pécs), hogy...
Hibátlan padló évek múltán is
Ön is olyan padlóburkolatra vágyik, amelynek csodájára járnak, és amivel garantáltan...
Falburkolat fából
A lambériázás az otthon dekorálásának örök visszatérő eleme. A hetvenes években az...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION