hirdetés



Tippek tökéletes tanulósarokhoz

Gép- és anyagújdonságok

Tippek tökéletes tanulósarokhoz

Előrelátó szülő most gondolja át, mit kell elintézni és beszerezni iskolakezdésre. A gyerekszobát is ilyen szemmel tekintsük át: tényleg jók a körülmények a tanuláshoz?

Nem kell-e már magasabb szék, jó helyen van az íróasztal, nem vonják el mindenféle zavaró tényezők a gyerek figyelmét? A kia szakértői összegyűjtötték, mi mindenre van szükség (és mire nincs) a tökéletes tanulósarok kialakításához.

A szék

Értelemszerűen az az elsődleges feltétel, hogy legyen a csemetének saját íróasztala és megfelelő széke a tanuláshoz. A széket a gyerek magasságához érdemes választani: az az ideális, ha a lába kényelmesen leér a székről.

Így nem zsibbadnak el a végtagok hosszabb ülés után sem, ráadásul ez stabilitást is biztosít. Ha hosszabb távra tervezünk, válasszunk állítható magasságú széket.

Lényeges szempont, hogy a háttámla végig megtámassza a hátat. A dönthető háttámlájú székek pedig további komfortot biztosítanak.

És az asztal?

Ha a megfelelő széket sikerült kiválasztani, ehhez igazítva határozzuk meg az asztal magasságát.

Az asztallapnak olyan magasságban kell lennie, hogy a gyermek a széken ülve kényelmesen meg tudja támasztani rajta a könyökét és ne kelljen előre görnyednie, amikor ír. Szintén elősegíti az egyenesebb ülést, ha dönthető az asztal lapja.

Az ilyen modelleknél rendszerint a lapmagasság is állítható, tehát az asztal is „együtt nőhet” gyermekünkkel. Nem árt, ha emellett van elég hely a napi tanuláshoz szükséges író- és egyéb eszköz tárolására is, így nagyjából 100×60 centiméteres asztalt érdemes választani.

Világos feltételek

Az íráshoz és az olvasáshoz elengedhetetlen a fény. A legjobb ebből is a természetes, ezért közvetlenül az ablak előtt vagy legalábbis a közelében érdemes elhelyezni az íróasztalt. Ha oldalról érkezne a fény, vegyük figyelembe, melyik kezét használja íráshoz a gyerkőc, hogy ne vessen magának árnyékot. Semmiképpen ne ültessük őt az ablaknak háttal, hiszen úgy az egész testével árnyékolja a füzetét vagy a könyvét!

A téli délutánokon vagy a hosszabbra nyúlt iskolai napokon sem maradhat el a leckeírás, ezért lámpára is szükség van az íróasztalon. A modern, LED-es lámpák a tanuláshoz is megfelelő, villogásmentes fényt biztosítanak, ráadásul a működésük is energiatakarékos.

Bár sokan idegenkednek a hideg fényű lámpáktól, egyes kutatások szerint javítja a teljesítményt, így a tanulósarokba ideális választás.

Legyen helye mindennek!

Tankönyvek, munkafüzetek, füzetek, tollak, színes ceruzák, szótár, atlasz… Mind-mind nélkülözhetetlen a különféle iskolai feladatokhoz.

Gondoskodjuk arról, hogy az íróasztal körül legyen elég fiók vagy polc, ahol mindennek megvan a helye, így gyermekünk is rendet tarthat a saját dolgai között. Ideális, ha a székén ülve mindent könnyen elér, amire csak szüksége lehet a tanuláshoz. Szintén hasznos lehet egy tervezőtábla, amire felírhatja vagy kitűzheti az órarendjét és minden, az adott időszakban szükséges információt.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Így lesz a régi ládából asztal: négy ötletet mutatunk
Felhalmozódtak otthon a gyümölcsládák és azon gondolkodsz, mihez kezdhetnél velük? Készíts belőlük asztalt!


Otthon-bútor
Ládalábú íróasztal
Ha szükséges, egy vérbeli barkácsoló több különleges szempont figyelembevételével is szemrevaló és igen jól használható tárgyat, pl. bútort tud készíteni. Így történt ez ebben az esetben is.


Kert-balkon
Művészasztal székekkel
Arcfestéssel és csillámfestéssel is foglalkozik Megellai Katalin Veszprémben. Ezért olyan székeket és asztalt szeretett volna, amelyek feltűnőek, és a célnak megfelelnek.


Ötletek
Asztal tüzelőnek szánt fahulladékból
Szokatlan anyagokból is születhetnek meglepően szép bútorok.











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság