Keresletnövekedés és munkaerőhiány


Ez jellemezte az építőipart 2018. első félévében.

Az idei év első félévében folytatódott az ingatlanpiaci fellendülés, amely magával vonta az építőipar és az építőanyag-kereskedelem bővülését is – mondják az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint a trendek eredménye az egész nemzetgazdaságban megmutatkozik.

Annak ellenére, hogy az ingatlanpiaci dinamikus növekedés főként Budapest-, illetve Pestmegye-centrikus, a vidéki nagyvárosokban is folyamatos bővülés figyelhető meg, ami részben az állami támogatásoknak, a családi otthonteremtési kedvezménynek és a kedvezményes hitelezési konstrukcióknak tudható be.
A beruházások emelkedésével párhuzamosan azonban az ágazatnak számos problémával is meg kell küzdenie, amelyek nagy részét az építőiparban jelenlévő jelentős mértékű munkaerőhiány indukálja. Ennek következtében a megbízóknak gyakran több hónapot is kell várniuk arra, hogy az általuk kiválasztott megbízható és magasan képzett szakemberek el tudják végezni a rájuk bízott feladatokat.

A munkaerőhiánnyal párhuzamosan 2018. első félévében érezhetően megnőtt a kontárok és kóklerek megbízásainak száma is, amely egyben a beruházások silány minőségű megvalósítását is eredményezheti. Ezen még azok a kiváló minőségű építőanyagok sem tudnak segíteni, amelyek iránt szintén folyamatosan nő az érdeklődés – mutatnak rá a szakértők.
Az újHÁZ Centrum telephelyein bizonyos termékcsoportok esetében az elmúlt hat hónapos időszakban készlethiány alakult ki, aminek kiküszöbölésére minden szükséges lépést megtettek. A készletek növekedésével és a raktározási lehetőségek hatékonyabb kihasználásával kívánják a növekvő keresleti igényeket és az erre lassan reagáló gyártói többlettermelés okozta nehézségeket feloldani az építkezni vágyók zavartalan kiszolgálása érdekében.
A következő hónapokban várhatóan az eddigiekhez hasonló tendenciák lesznek megfigyelhetőek az ágazatban, az építőipar és az építőanyag-kereskedelem volumenének további emelkedését pedig nemcsak a szakértők, hanem a potenciális építkezni vágyók is prognosztizálják" – mutatnak rá, majd kiemelik: ezt támasztják alá a 2018. első félévében végzett saját kutatási eredményeik is.

Mint ismert, az ország legnagyobb szakmai kiállításán és vásárán, a Construmán kérdezett meg mintegy 1200 főt az újHÁZ Centrum egy nem reprezentatív felmérés során. A válaszadók háromnegyede válaszolt úgy, hogy építkezést vagy felújítást tervez a közeljövőben. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat meglátása szerint éppen ezért az elkövetkezendő időszakokban különösen fontos lesz az, hogy az építőipari szolgáltatók valamint a potenciális vásárlók könnyen egymásra találjanak és akár állami segítségnyújtással is, de az ágazatban jelenlévő nehézségek megoldásra kerüljenek.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION